Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 12. 2017,
8.10

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča AVP

Foto: Thinkstock

Natisni članek

advertorial AVP alkoholna pijača alkohol december

Sreda, 13. 12. 2017, 8.10

2 meseca

Naj bo december vesel in trezen

Vsebino omogoča AVP

Foto: Thinkstock

December prinaša veliko veselja, na žalost pa zaradi večjih količin alkohola tudi veliko neodgovornost voznikov. Da se zabave ne bi končale tragično, na Javni agenciji za varnost vse udeležence v prometu pozivajo, naj nikar ne sedejo za volan, če so pred tem uživali alkohol ali druge psihoaktivne snovi. 

Službene zabave, druženje s prijatelji, obiski prazničnih sejmov … Vse to je december in vse to še vedno prepogosto spremljajo prevelike količine alkohola. Nato pa … "Saj imam le nekaj kilometrov do doma." "Kje pa naj pustim avto?" "Saj nisem pijan." In človek sede za volan. Nekateri izmed njih tudi zadnjič. 

Statistično gledano je decembra količina zaučitega alkohola med vsemi meseci največja, ravno tako število prometnih nesreč nastalih zaradi alkohola. Zato ne pijte, če vozite, ter nikoli ne vozite, če ste pili alkohol, opozarjajo na Javni agenciji za varnost prometa.

 | Foto: Statistično gledano je decembra količina zaučitega alkohola med vsemi meseci največja, ravno tako število prometnih nesreč nastalih zaradi alkohola. Zato ne pijte, če vozite, ter nikoli ne vozite, če ste pili alkohol, opozarjajo na Javni agenciji za varnost prometa.

December je glede števila prometnih nesreč, ki se zgodijo pod vplivom alkohola, med najbolj problematičnimi meseci, še posebej zunaj urbanih naselij, kjer ni zagotovljenega varnega prevoza z javnimi prevoznimi sredstvi. 

Na Javni agenciji za varnost prometa zato pozivajo vse udeležence v prometu, tako voznike kot kolesarje in pešce, naj nikar ne sedejo za volan, če so pred tem uživali alkohol ali druge psihoaktivne snovi. 

Naj bodo decembra podatki boljši kot novembra!

Največ nesreč zaradi vožnje pod vplivom alkohola se zgodi ob koncih tednov, na cestah v naseljih in v njihovi bližini, na regionalnih in lokalnih cestah ter v času različnih praznovanj. Četudi te podatke slišimo zelo pogosto, pa se prometne nesreče, ki jih povzročijo opiti vozniki, še vedno dogajajo. Policisti so samo v zadnji akciji, ki je potekala v začetku novembra, med 15 tisoč preizkušenimi vozniki zabeležili 377 takih, ki so imeli v organizmu več alkohola, kot je dovoljeno! Odvzeli so 318 vozniških dovoljenj, 14 voznikov pa so zaradi vožnje pod vplivom alkohola pridržali. 

Na agenciji si na različne načine prizadevajo za zmanjšanje števila prometnih nesreč, ki jih povzročijo vozniki pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog, in tudi za zmanjšanje posledic teh nesreč. Eden izmed ukrepov so hitri testi, s katerimi policija uspešno odkriva in preprečuje prisotnost drog v cestnem prometu.

Primer 1: 80 kilogramov težek moški popije liter piva, v katerem je 40 gramov čistega alkohola. Približno 70 odstotkov telesne teže so tekočine, na katere se porazdeli zaužiti alkohol. Torej se razdeli na 56 kilogramov telesne teže. Če 40 gramov zaužitega alkohola delimo s težo telesnih tekočin, dobimo stopnjo koncentracije alkohola v krvi, ki znaša 0,71 grama na kilogram krvi ali 0,34 miligrama v litru izdihanega zraka.

 | Foto: Primer 1: 80 kilogramov težek moški popije liter piva, v katerem je 40 gramov čistega alkohola. Približno 70 odstotkov telesne teže so tekočine, na katere se porazdeli zaužiti alkohol. Torej se razdeli na 56 kilogramov telesne teže. Če 40 gramov zaužitega alkohola delimo s težo telesnih tekočin, dobimo stopnjo koncentracije alkohola v krvi, ki znaša 0,71 grama na kilogram krvi ali 0,34 miligrama v litru izdihanega zraka.

V decembrskem času bodo v okviru nacionalne akcije Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi v prometu potekale številne aktivnosti Agencije za varnost prometa, policije in nevladnih organizacij za osveščanje o škodljivih učinkih alkohola in prepovedanih drog na udeležence v cestnem prometu. Letos bodo udeležence v prometu, še posebej pa voznike, opozarjali, naj bodo odgovorni in predvsem trezni vozniki, brez alkohola in drog!

Ogroženi vsi udeleženci v cestnem prometu

Vsaka tretja prometna nesreča s smrtnim izidom se je lani zgodila zaradi voznika pod vplivom alkohola. Lani je torej na naših cestah zaradi vpliva alkohola umrlo kar 41 udeležencev, 175 udeležencev se je hudo poškodovalo, 834 udeležencev pa je bilo lažje poškodovanih. V prometnih nesrečah, kjer je bil povzročitelj pod vplivom psihoaktivnih snovi in prepovedanih drog, je lani umrlo 11 udeležencev, 44 je bilo hudo poškodovanih in 68 lažje poškodovanih.

alkohol | Foto: Kot družba moramo skupaj narediti korak naprej

Vse voznike k varni vožnji poziva tudi Igor Velov, direktor Agencije za varnost prometa: "Vozniki, ki vozijo pod vplivom alkohola ali drog, ne ogrožajo samo lastne varnosti, temveč tudi varnost vseh drugih udeležencev v prometu. Kot družba moramo skupaj narediti korak naprej in postati zrelejši – ko se ne bomo več pogovarjali in prepričevali, da je noro sesti za volan, če smo pod vplivom alkohola ali drog. To mora postati družbeno nesprejemljivo ne glede na to, ali govorimo o prednovoletnem času ali pa kateremkoli drugem mesecu v letu. Preprosto, alkohol in droge ne spadajo za volan."

Primer 2: 60 kilogramov težka ženska prav tako popije liter piva. Pri ženski tekočine predstavljajo le 60 odstotkov telesne teže, torej 36 kilogramov. Če 40 gramov alkohola delimo s težo, ocena koncentracije alkohola v krvi znaša 1,1 grama na kilogram krvi ali 0,52 miligrama v litru izdihanega zraka. 

 | Foto: Primer 2: 60 kilogramov težka ženska prav tako popije liter piva. Pri ženski tekočine predstavljajo le 60 odstotkov telesne teže, torej 36 kilogramov. Če 40 gramov alkohola delimo s težo, ocena koncentracije alkohola v krvi znaša 1,1 grama na kilogram krvi ali 0,52 miligrama v litru izdihanega zraka. 

Ne spreglejte