Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
31. 8. 2019,
7.29

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča AVP

Natisni članek

Vozimo pametno AVP advertorial prvi šolski dan

Sobota, 31. 8. 2019, 7.29

2 meseca, 2 tedna

Na kaj vas bodo opozarjali rumeni baloni na cesti?

Vsebino omogoča AVP

Drugega septembra se je začelo novo poglavje v varnosti pešcev na cesti – ponovno se odpirajo šolska vrata, skozi katera bo letos prvič prestopilo 20.840 prvošolcev. Nastopil je torej čas, ko je nujna še večja pazljivost vseh udeležencev v prometu.

AVP | Foto:

Otroci spadajo med najranljivejše udeležence v prometu, zaradi svoje neizkušenosti, predvsem pa zaradi svojih razvojnih značilnosti:

  • Težko predvidijo nevarne situacije, ki lahko pripeljejo do napak v njihovem ravnanju.
  • Ker so manjši, imajo ožje vidno polje kot odrasli in zato kasneje opazijo vozila z leve ali desne.
  • Težje določijo smer, iz katere prihaja zvok vozila ter ne znajo dobro presoditi hitrosti vozil in razdalj.
  • Prepričani so, da jih voznik vidi, če oni vidijo vozilo, in mislijo, da se lahko ustavi tako hitro, kot se sami.
  • Njihovo ravnanje usmerjajo predvsem radovednost, čustva in dogajanje okoli njih, manj pa razum, zato morajo biti vozniki nanje vselej pozorni in jim vedno prepustiti prednost na prehodih za pešce.

Varno v šolo tokrat s posebnim opozorilom: rumenim balonom

Agencija za varnost prometa je v želji poskrbeti za še boljšo vidnost otrok na cesti in njihovo večjo varnost za letošnji prvi šolski dan poskrbela za prav posebno akcijo s sloganom #VarnoVŠolo, katere osrednji simbol so rumeni baloni, ki bodo voznike opozarjali na prisotnost otrok na cesti.

Vsi prvošolčki bodo tako skupaj s preventivnimi gradivi na temo prometne varnosti prejeli tudi rumene balone, s katerimi bodo še bolj vidni. Med gradivo pa bo agencija preložila tudi poučno knjižico Prvi koraki v svetu prometa, v kateri bodo starši in skrbniki lahko skupaj s prvošolci preverili neprecenljive napotke glede varne poti v šolo.

Agencija svetuje, da starši skupaj z otroki pot v šolo prehodijo še pred prvim šolskim dnem, nato pa otroke vsak dan spremljajo na poti do šole in nazaj ter ob tem utrjujejo znanje o varnem vedenju v prometu.

Šolarji | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana PONOVIMO: Osnovna pravila varne poti do šole

#Bodimo vidni: Otroka zaradi njegove majhnosti v prometu hitro spregledamo, zato mu moramo pomagati, da bo znal opazovati promet in zlasti pri prečkanju ceste izbirati površine, na katerih ga bodo videli drugi. Pomembno je, da prvošolci nosijo rutko in odsevnike, to je tudi za voznike dodatno opozorilo za previdnost. Uporabljajo naj svetla oblačila in torbe.

#Hoja po pločniku: Otrok naj vedno hodi čim dlje od roba ceste, tako da je kar najbolj oddaljen od vozil in smo odrasli vedno med njim in vozili. Tako imamo več možnosti, da preprečimo njegov morebitni nenadni skok na cesto. Tudi voznik bo imel več časa, da bo opazil otrokovo namero in ustavil. Če pločnika ni, naj otrok hodi ob levem robu cestišča, če ni pločnika, cesto prečka samo na označenem prehodu za pešce ali pri zeleni luči na semaforju.

#Opazovanje prometa: Otroka navajamo, da preden stopi na vozišče, najprej pogleda, ali se mu približujejo vozila. Pogledati mora na levo, na desno in še enkrat na levo, saj vozilom, ki prihajajo z leve, najprej križamo pot.

#Pomemben je zgled: Starši morate paziti, da ste dober primer za otroke, to pomeni, da se kot pešci obnašate tako, kot tudi od njih pričakujete. Učenje skozi prakso je najpomembnejše, predvsem če začnemo že od malih nog, tudi ko otrok še ni pripravljen na samostojno pot v šolo. Dobre prometne izkušnje so dragocena popotnica za prihodnost.

Vseslovenska akcija #VarnoVŠolo na posebni prireditvi

Na dogodku ob prvem šolskem dnevu 2. septembra 2019 na Osnovni šoli Simona Jenka v Kranju bodo sodelovali ministrica za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek, v. d. direktorice Agencije za varnost prometa Vesna Marinko, župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec in ravnatelj OŠ Simona Jenka Rudolf Planinšek.

Vseslovensko akcijo #VarnoVŠolo podpirajo tudi predsednik Državnega zbora Republike Slovenije mag. Dejan Židan, predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec, minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo.

AVP | Foto:

Varovanje otrok na šolskih poteh in pet korakov za večjo varnost v prometu

Agencija za varnost prometa tudi letos nadaljuje uspešno prakso, ki jo je v sodelovanju z Zvezo šoferjev in avtomehanikov Slovenije uvedli lani, to je varovanje otrok na šolskih poteh v prvem tednu po poletnih šolskih počitnicah. Še naprej bodo izvajali strokovne presoje varnosti cest s pomočjo licenciranih presojevalcev cest na najbolj izpostavljenih mestih na šolskih poteh, ki morajo biti varne skozi celo leto.

Prav tako je Agencija 30 občinam v brezplačno uporabo podelila prikazovalnike hitrosti, ki bodo v naseljih opozarjali voznike na primerno hitrost vožnje. Agencija je pripravila tudi nova preventivna gradiva #VarnoVŠolo s petimi koraki za večjo varnost v prometu. Gradiva so namenjena posebej otrokom in posebej odraslim.

Prek spletnega portala šolskih poti Agencija spodbuja vse osnovne šole k pripravi načrtov šolskih poti, kjer začrtajo šolske poti, opredelijo kritična mesta ter vzgojne vsebine na področju ravnanja v prometu. Portal je namenjen učencem, učiteljem, staršem in drugi zainteresirani javnosti za boljšo preglednost nad področjem urejanja šolskih poti v Sloveniji in na ravni občin. Trenutno vsebuje že 173 načrtov šolskih poti ter več kot 117 digitaliziranih načrtov.

Pešec | Foto:

Naj bodo naši otroci na cesti varni in vidni

Agencija znova opozarja, da sami lahko največ storimo za varnost otrok. Voznike pozivajo k previdni in strpni vožnji, starše in skrbnike pa želijo spomniti, da so s svojim obnašanjem v prometu otroku vedno vzor. Agencija svetuje: "Bodite vedno zgled otrokom, vozite in se v prometu vselej obnašajte odgovorno, bodite pozorni in pripravljeni, ne le prvi šolski dan, temveč prav vse dni v letu! Srečno!"

Ne spreglejte