Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 6. 2018,
12.38

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča AVP

Natisni članek

AVP advertorial Postani boljši voznik Vozimo pametno počitnice

Torek, 19. 6. 2018, 12.38

2 meseca

Kaj morate vedeti, preden se letos odpravite na počitnice?

Vsebino omogoča AVP
Potovanj pakiranje

Še preden se boste odpravili na težko pričakovane počitnice, imejte v mislih predvsem tri stvari: preverite brezhibnost avtomobila, skrbno zložite vso potrebno prtljago in upoštevajte cestnoprometne predpise.

Naj bo pot na morje čim bolj brezskrbna in predvsem varna. Za vas smo pripravili popoln potovalni vodič, ki vam bo nedvomno olajšal vožnjo do počitniške destinacije.

PRVO PRAVILO: Preverite brezhibnost avtomobila

Pred odhodom na počitnice privoščite svojemu vozilu podroben sistematski pregled: preverite stanje pnevmatik in raven olja v motorju. Prepričajte se tudi, kako delujejo akumulator, luči in smerniki. Natočite hladilno in zavorno tekočino ter tekočino za pranje vetrobranskega stekla. V prtljažniku imejte vedno dvigalko, rezervno kolo, pomožno vlečno napravo za reševanje, motorno olje in vodo.

DRUGO PRAVILO: Pravilno zložite prtljago v prtljažnik

Pri zlaganju prtljage morate poskrbeti predvsem za varnost, zato jo je treba zložiti tako, da se ob morebitnem trku ali zaviranju ne more premikati po kabini. Prtljage nikoli ne zložite vse do vrha, ampak samo do višine naslonjal druge vrste.

Pakiranje avtomobil počitnice | Foto:

TRETJE PRAVILO: Upoštevajte prometne predpise – poleti nesreče ne počivajo

Prehitra vožnja je najpogostejši vzrok prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. Poleti, ko je promet povečan, daljše poti pa so pogostejše, še posebej v smeri turističnih krajev, je na cestah potrebna še dodatna previdnost.

Upoštevanje hitrosti je nujno skozi vse leto, še posebno poleti, saj so takrat naše ceste najbolj obremenjene, zaradi vročine ter večje prisotnosti kolesarjev in motoristov pa moramo biti še bolj pozorni in previdni. Ravno drobne razlike v hitrosti in njihovo dojemanje so pogosto odločilne pri preprečevanju prometnih nesreč in njenih posledic.

AVP, policija, hitrost | Foto: Poleti največ smrtnih žrtev zaradi prehitre vožnje

Lani se je samo v poletnih mesecih zgodilo 4.849 prometnih nesreč, od tega je bilo 31 smrtnih žrtev. V prometnih nesrečah, ki se zgodijo poleti, v zadnjih petih letih izstopa število smrtnih žrtev zaradi neprilagojene hitrosti.

Število umrlih zaradi neprilagojene hitrosti se je povečalo lani, saj je umrlo 14 ljudi (leta 2016 pa 9).

Od tega se je največ prometnih nesreč zgodilo v naselju z uličnim sistemom (3.100 nesreč oziroma 49 odstotkov), v naselju brez uličnega sistema (963 nesreč oziroma 15 odstotkov) in na avtocesti (618 nesreč oziroma 10 odstotkov). Na preostalih cestah je delež znašal manj kot 6 odstotkov.

Lani poleti je bilo največ smrtnih žrtev med vozniki enoslednih motornih vozil - 13 oziroma 4 več kot v istem obdobju lani.

Število umrlih voznikov osebnih avtomobilov se je zmanjšalo s 13 umrlih poleti 2016 na 5 umrlih poleti 2017. Manj smrti je bilo tudi pri kolesarjih (4 manj), potnikih (2 manj) in pešcih (2 manj).

Od leta 2014 se povečuje delež smrtnih žrtev med tujimi državljani. Lani se je v poletnih mesecih smrtno ponesrečilo 7 tujih državljanov - delež umrlih tujcev je bil 23 odstotkov, največji v zadnjih petih letih. Število umrlih tujcev je bilo v letih 2015 in 2016 sicer večje - 8 umrlih.


Še nekaj ključnih napotkov, preden se odpravite na pot

gneža promet kolona | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Agencija za varnost prometa je pripravila še nekaj koristnih napotkov za udeležence v prometu:

#Pred odhodom preverite stanje na cestah

Voznikom priporočajo, da načrtujejo daljši čas potovanja in si vnaprej pripravijo alternativne poti oziroma postanke. Če je možno, naj se glavnim turističnim smerem izognejo predvsem v petek popoldne, soboto dopoldne in nedeljo pozno popoldne.

#Pomembne stvari imejte vedno pri roki

V avtomobilu imejte zadostne količine pijače, dober zemljevid, zdravila in druge stvari. Poskrbite za zadostno količino goriva in ne nalagajte prtljage na zadnje police, saj ob trku ali ostrem zaviranju ta lahko poškoduje potnike.

#Vozite zmerno, vnaprej načrtujte pot in postanke

Vročina lahko še poslabša zdravstvene težave ali povzroči utrujenost, zato se za volan usedite povsem spočiti in zdravi. Na daljši poti načrtujte več postankov. Pretegnite se in na kratko sprehodite. Med prezračevanjem vozila ne pozabite na varnost. Če se oddaljite od vozila, ga zaklenite in zaprite okna.

#Spremljajte vremenske napovedi

Bodite pozorni na napovedi poslabšanja vremena. Plohe in nevihte v trenutku spremenijo vozne razmere. Ob morebitni toči ne ustavljajte v predorih in pod nadvozi. To je zelo nevarno početje, ki vas lahko stane več kot popravilo avta zaradi toče.

#V primeru nesreče na avtocesti

Vedno, ko pride do zastoja, mora biti med kolonama vozil na prehitevalnem pasu in voznem pasu dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil, ki so opremljena z modro ali rumeno lučjo (reševalci, gasilci, policija, izvajalec rednega vzdrževanja, inšpekcijske službe …).

Predvsem pa bodite strpni, prilagodite hitrost vožnje razmeram na cesti in imejte vedno zadostno varnostno razdaljo.

 

Ne spreglejte