Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
24. 3. 2016,
19.38

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Terenski Avtomoto Družinski Avtomoto Volvo

Četrtek, 24. 3. 2016, 19.38

7 let, 12 mesecev

Volvo XC90 D5 AWD R-Design - dražji kot garsonjera, varnejši kot trezor in uglašen kot opera

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Test najvarnejšega avtomobila na svetu. Tekmece v marsičem prekaša, a hkrati v marsičem tudi zaostaja. Testni je stal 98.755 evrov.

Širši od dveh metrov in poln spoštovanja tradicije

Začnimo kar s kabino. Impresivne zunanje mere, predvsem širina vozila, ki presega dva metra, XC90 obdarujejo z evolucijo prostorskega razkošja predhodnika. Ena temeljnih avtomobilskih vrednosti torej ostaja njegov zaščitni znak.

Oblikovalci in inženirji so prostor napolnili z zares skrbno izbranimi materiali, izraziti minimalizem pa so nadgradili tudi s spoštovanjem porekla in varnostno-tehniške kulture, ki jo je Volvo pomagal graditi in to dela še danes.

Dokaz obojemu sta na primer,majhna švedska zastavica na sprednjih sedežih in letnica 1959 na varnostnih pasovih. Naj spomnimo, varnostni pas je tega leta postal eden številnih Volvovih prispevkov k avtomobilski varnosti.

Ambient je prepojen s prestižem, ki mu športni paket R-design predvsem zaradi čudovito oblikovanih sedežev doda športno noto. V prvih dveh vrstah se sedi vzorno, prostora je seveda na pretek.

Testni avtomobil je bil opremljen tudi z doplačljivo tretjo sedežno vrsto (1.210 evrov), dostop do katere bi bil lahko še dodatno olajšan z bolj sofisticiranim pomikom druge.

A drobno pomanjkljivost zlahka spregledamo, ker je tudi čisto zadaj dovolj prostora celo za manjše odrasle visoke do 170 centimetrov. Poleg tega pa tretja sedežna vrsta pomeni še četrto neodvisno klimatizirano področje. Hvalimo.

Le enajst stikal in slovenski meniji, ki jih nimajo Audiji in Mercedesi

Velik pokončni zaslon v vizualnem in upravljalnem smislu gospodari notranjosti. Menijska struktura je večinoma logična, odzivnost je zgledna in upravljanje, v primeru, da vozilo miruje, stvar užitka.

Vmesnik in način upravljanja si lahko obetajo vsi večji volvi v bližnji in bolj oddaljeni prihodnosti, pomanjkljivost pa je ena – upravljanje kljub dejstvu, da so vsi pomembnejši meniji hitro in lahko dostopni in so virtualni gumbi zares pohvalno veliki, vendarle jemlje veliko voznikove pozornosti.

Hvalimo tudi prisotnost slovenskih menijev in se ob tem sprašujemo, kakšen izgovor v bran trmastemu in vztrajnem ignoriranju slovenščine pripravljajo pri Audiju in Mercedesu.

Merilniki so digitalni, lični in dobro vidni v vseh pogojih, a obenem velja, da je Volvo zamudil odlično priložnost, ki je sodobnejši tekmeci niso. Takšna zasnova namreč omogoča izdatnejše prilagajanje oziroma spreminjanje grafične podobe – v primeru XC90 pa se le pri izbiri voznega programa ECO malenkostno spremeni merilnik vrtljajev.

V prtljažniku manjka nekaj, kar imajo družinski karavani spodnjega srednjega razreda

Kot običajno ne moremo mimo svetleče piano plastike. Tudi in še posebej v tako imenitnem avtomobilu je moteča in ne ostane spregledana. Pikro na področju uporabnosti namenjamo še zlaganju sedežev druge vrste. V ogromnem prtljažniku ni vzvodov za njihovo podiranje. Mi pa smo celo pričakovali, da bo ta naloga zaupana elektriki …

Edinstven položaj vrtljivega gumba za zagon motorja

Gremo na cesto. Volvo je spektakel naredil celo iz gumba/stikala za zagon motorja. Namestil ga je na sredinski greben (s pohvalno veliko odlagališči!) in obdal s svetlečo kromasto obrobo – ni ravno diamantna, pa tudi dvigne se ne iz skrivališča kot pri jaguarjih in land roverjih, privlači pa pozornost in bo marsikomu všeč.

oznikove oči v hipu opazijo prikazane podatke na vetrobranskem steklu (BMW in Audi ponujata večje in bolje berljive številke), zračno vzmetenje že na prvi grbini opozori nase.

Udobje je tu v ospredju, s športnostjo naj se ukvarjajo drugi. Pa vendar hitro izkoristim, kar mi ponuja svetleči valj za izbiro voznih programov na sredinskem grebenu, ki je poleg stikala za zagon motorja.

Pretikam med različnimi voznimi programi in v primeru dobro vzdrževane podlage sem presenečen tudi nas stoičnim prenašanjem hitreje odpeljanih zavojev.

V dinamičnem načinu so blažilniki namreč prijetno čvrsti in nagibanje skoraj pet metrov dolgega avtomobila je razmeroma lepo zadušeno. Program za terensko vožnjo je prišel prav pri pazljivem lazenju v makadamsko strmino – več oziroma težje terenske preizkušnje finemu švedskemu vozilu niti nismo namenili, verjamemo pa tudi, da bi klanec zmogel tudi s katerim koli drugim voznim programom.

Kako se v petmetrski "ladji" obnese štirivaljnik?

XC90 je prvi večji volvo, sploh pa prvi avtomobil segmenta, ki je štirivaljno prihodnost vzel za svojo in tako skupaj s t. i. "downsizingom" nase prevzel tudi tveganje neodobravanja kupcev. Dvolitrski dizelski motor s pomočjo prisilnega polnjenja razvije 165 kilovatov (okoli 255 "konjev"), ob tem pa od 1.750 vrtljajev ponuja 470 njutonmetrov največjega navora. Združen je z osemstopenjsko avtomatiko. Izkušnja je bila sladko-kisla.

Motor je zelo prožen, avto se tudi primerno zgane, o čemer priča že 7,8-sekundno pospeševanje do sto kilometrov na uro. Dokler voznik vozi v umirjenem slogu, motor prepriča z mirnim, za štirivaljnik zelo uglajenim nastopom. Pri sto tridesetih kilometrih na uro so motorni vrtljaji še globoko pod dva tisoč. Tudi varčen zna biti – na testu je zahteval od 7,7 do 9,2 litra na sto kilometrov.

Menjalnik odličen, dokler voznik ne zahteva povečane odzivnosti

Če popustimo pri relativno nepomembni manjvrednosti ponujene zvočne kulise v primerjavi s šestvaljnimi stroji, težje zamižimo na eno oko ob dejstvu, da tekmeci ponujajo tudi zmogljivejše dizelske alternative, ki vse po vrsti, vključno s tistimi enako zmogljivimi, ponujajo še večjo uglajenost delovanja.

Štirivaljna predstava bi imela zagotovo več možnosti ostati neomadeževana v primeru, da bi bil osemstopenjski samodejni menjalnik sicer z vzorno izračunanimi prestavnimi razmerji odzivnejši. V primeru ležerne vožnje je zadovoljil do popolnosti, v trenutku, ko pa smo od njega zahtevali več, se tudi v dinamičnem voznem programu ni znal odzvati s primerno odzivnostjo. Prevečkrat se je zgodilo, da smo pohodili plin, menjalnik pa preprosto reagiral prepočasi.

Najvarnejši avtomobil na svetu? Glede asistenčnih sistemov zagotovo

Podobno stroge graje pa nikar ne pričakujte na področju varnosti, kjer je XC90 znova dokazal, zakaj Volvo spada med absolutne "trendsetterje" na tem področju.

Velikan ponuja kar dve svetovni premieri: Sistem "run off road" za primere nenadne, zelo pogoste oblike prometne nesreče v primeru, ko vozilo nenadno zapusti cestišče, poleti v obcestni jarek, neredko pa so poškodovane hrbtenice potnikov.

Le dobro leto je od tega, ko smo v v Göteborgu v živo spremljali preizkusno trčenje oziroma testiranje učinkovitosti tega sistema, danes pa ta že bdi tudi nad varnostjo slovenskih voznikov. Druga novost je sistem nadziranja okolice v primeru vožnje skozi križišče in v primeru spregledanega vozila zavira samodejno.

K vzorni varnosti pripomorejo tudi drugi dejavniki - na primer odlični prilgodljivi LED žarometi, pa eden boljših 360-stopinjskh pregledov okolice, da o armadi številnih drugih varnostnih pomagal sploh ne izgubljamo besed ...

Volvo z implementacijo takšnih pasivno- in aktivnovarnostnih pomagal dokazuje sledenje nameri o uresničitvi varnostne zaveze znamke, katere cilj je, da v njihovem avtomobilu od leta 2020 ne bi ugasnilo nobeno življenje več. K temu seveda prištevamo še vso druge uveljavljene sisteme, zaradi katerih je XC90 dokazano najvarnejši avtomobil svojega segmenta. Prvi je, na primer, na testih Euro NCAP dosegel vseh sto odstotkov na področju varnostnih sistemov.

Ne spreglejte