Volkswagen passat alltrack 2,0 TDI DSG 4motion

Alltrack je res vsakdanje uporaben, a lastniki ga kupujejo, da bi z njim uživali v prostem času. Izbrali bi lahko tudi SUV-ja, toda alltrack je bolj družinski, bolj športen in na avtocesti varčnejši.

1 / 25

Foto: Ciril Komotar , Miha Merljak

2 / 25

Foto: Ciril Komotar , Miha Merljak

3 / 25

Foto: Ciril Komotar , Miha Merljak

4 / 25

Foto: Ciril Komotar , Miha Merljak

5 / 25

Foto: Ciril Komotar , Miha Merljak

6 / 25

Foto: Ciril Komotar , Miha Merljak

7 / 25

Foto: Ciril Komotar , Miha Merljak

8 / 25

Foto: Ciril Komotar , Miha Merljak

9 / 25

Foto: Ciril Komotar , Miha Merljak

10 / 25

Foto: Ciril Komotar , Miha Merljak

11 / 25

Foto: Ciril Komotar , Miha Merljak

12 / 25

Foto: Ciril Komotar , Miha Merljak

13 / 25

Foto: Ciril Komotar , Miha Merljak

14 / 25

Foto: Ciril Komotar , Miha Merljak

15 / 25

Foto: Ciril Komotar , Miha Merljak

16 / 25

Foto: Ciril Komotar , Miha Merljak

17 / 25

Foto: Ciril Komotar , Miha Merljak

18 / 25

Foto: Ciril Komotar , Miha Merljak

19 / 25

Foto: Ciril Komotar , Miha Merljak

20 / 25

Foto: Ciril Komotar , Miha Merljak

21 / 25

Foto: Ciril Komotar , Miha Merljak

22 / 25

Foto: Ciril Komotar , Miha Merljak

23 / 25

Foto: Ciril Komotar , Miha Merljak

24 / 25

Foto: Ciril Komotar , Miha Merljak

25 / 25

Foto: Ciril Komotar , Miha Merljak

Če v prostem času klekljate, alltracka še ne potrebujete nujno

Alltrack je avtomobil za voznike, ki svoj jekleni konjiček izbirajo glede na tiste druge konjičke, na hobije. Tem lastnikom je prosti čas pomembnejši od stroškov za vožnjo v službo in po opravkih.

Seveda ne gre za voznice in voznike, ki klekljajo, pojejo, brcajo žogo ali hodijo na fitnes. Kupci tovrstnih vozil imajo radi družinske izlete s kolesi na strehi in gojzarji v prtljažniku. To so družine, ki zelo rade zavijejo na stranske ceste in jih prav nič ne moti, če te postanejo makadamske. Pravzaprav so na makadamih še srečnejši.

Na makadamu se kdaj pa kdaj spopadejo s kakšnih strmim klancem, na katerem pride prav štirikolesni pogon, je pa res, da bi večino svojih poti lahko prevozili tudi samo s sprednjim. Pomembneje jim je, da je avtomobil na dnu zaščiten, tako da razni majhni kamenčki niso ravno škodljivi, sploh pa ni kakšne posebne panike, če voznik zapelje na kak kolovoz, na katerem dno kdaj pa kdaj tudi podrsa po tleh. Da bi bilo tega čim manj, mora biti avtomobil malce dvignjen.

Terenski karavani vse številčnejši

Zgoraj omenjeni vozniki imajo na voljo ali SUV-je ali pa terenske karavane. Ni prav posploševati, ker je ponudba SUV-jev izredno raznolika, a vsaj po večini so ti bolj terenski, manj cestno športni, porabijo več goriva in pogosto ponujajo manj praktičen prtljažnik kot terenski karavani.

In terenski karavan je tudi Volkswagnov passat alltrack, ki se je letos pridružil niti ne tako številčni druščini dveh Audijevih allroadov, Škodine octavie scout, volva XC70, Subarujevega outbacka in po novem tudi Peugeotovega hibrida 508 RXh.

In glede na te tekmece hitro ugotovimo, da je alltrack, čeprav je absolutno drag, razmeroma poceni. Z izjemo octavie scout gre namreč za same prestižne izdelke, namenjene tistim premožnejšim. Razlike med temi izdelki pa so tako ali tako močno odvisne od vgrajene opreme – testni alltrack je na primer ponujal tudi aktivni tempomat, sistem samodejnega parkiranja, električna prtljažna vrata in podobne drage dodatke.

Na terenu zadovoljiv, na cesti prepričljiv

Gremo k dejstvom. Vsekakor drži, da je passat kot terenski karavan veliko bolj praktičen od SUV-ja, kakršen je recimo volkswagen tiguan, vsaj s prtljažnega vidika – razlike je že v številkah za več kot sto litrov, v praksi pa se razlika še precej bolj občuti, v alltrackovo korist seveda. Mnogi bodo cenili tudi to, da je na streho passata lažje namestiti kolesa, saj je za 15 centimetrov nižji od tiguana.

Je tiguan bolj terenski od alltracka? No, trditev bi zahtevala preizkus, a naj povemo, da nas je s terenskim paketom opremljeni tiguan na terenu pozitivno presenetil. A tudi alltrack je na našem testu zmogel prevoziti kar nekaj terena, pravzaprav vse, kar smo se namenili prevoziti v času testa.

Seveda smo resen teren pustili na miru, terensko bolj "ubrisani" vozniki, ki kdaj tudi izzivajo zakon o prepovedi vožnje po terenu, namreč alltracka in podobne avtomobile tako ali tako prezirajo. Nezahtevneži, ki bi bili zadovoljni že z dobrim požiranjem lukenj, naj razmislijo, ali jim ne bi bil dovolj že dobrih pet tisoč evrov cenejši dvokolesno gnani alltrack. Kakorkoli že, na tem mestu še dodamo, da nas je navdušil alltrackov sistem spuščanja po strmini, saj pelje resnično počasi, 17-centimetrska oddaljenost od tal pa je zadovoljiva.

Tako je tiguan je v terenski prednosti kvečjemu glede položaja za volanom. V tiguanu se sedi bolj po terensko visoko, na terenu to pride prav. A po drugi strani ravno ta višina poskrbi za slabši občutek med športnim ovinkarjenjem po kakšnih podeželskih cestah, kjer passat s svojim limuzinskim poreklom vlogo opravlja mnogo bolje.

Na avtocesti je alltrack za liter varčnejši od tiguana

Dodamo, da je tokratni alltrack bolj lahkoten od štirikolesno gnanega varianta prejšnje generacije. Sumimo, da za to ni zaslužnih samo tistih dvajset kilovatov več, vsekakor pa ocenjujemo, da je 125-kilovatni dizel za štirikolesni pogon komaj vstopna izbira, še kak "konj" več bi bil prav dobrodošel.

Poraba je pričakovano za dobrega pol litra višja kot pri šibkejšem variantu s samo sprednjim pogonom, a 7,4 litra na našem testnem krogu je za tako velikega, močnega, štirikolesno gnanega avtomatika dober podatek. To je sicer samo za deciliter manj kot enako motoriziran tiguan z ročnim menjalnikom – a razlika se najbolj pozna prav na avtocesti, kjer tiguanova višina plača davek v višini enega litra (6,9 proti 7,8).

VW passat alltrack 2,0 TDI DSG 4motion
srednji razred; karavan, 5 sedežev
Motor
dizelski, 4-valjni, 4 ventili na valj; delovna prostornina: 1968 cm3; največja moč: 125 kW pri 4200 vrt/min; največji navor: 350 Nm pri 1750-2500 vrt/min
Prenos moči
štirikolesni kolesi; šeststopenjski samodejni menjalnik; mere pnevmatik: 225/45 R18
Mere, mase
dolžina: 4771 mm, širina: 1820 mm, višina: 1550 mm; medosna razdalja: 2710 mm; premer kroga obračanja: 12,8 m; prostornina prtljažnika: 588-1716 l; masa praznega vozila: 1725 kg; največja dovoljena masa: 2300 kg
Zmogljivosti in poraba
največja hitrost: 211 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 8,9 s; mestna vožnja: 7 l/100 km, odprte ceste: 5,3 l/100 km, kombinirano: 5,9 l/100 km; povprečna avtonomija: 1186 km; prostornina posode za gorivo: 70 l; emisije: 155 g CO2 / km
Varnost
čelni in stranski zračni blazini za voznika in sovoznika; okenski zračni zavesi za zaščito glav vseh potnikov, isofix 2x; ABS z zavorno asistenco, EDS, BA, ESP s krmilno asistenco, XDS (elektronska prečna zapora diferenciala), ASR, MSR s funkcijo stabiliziranja prikolice; ocena NCAP: 5 zvezdic
Oprema
terenski vozni program, vklj. z asistenco za speljevanje na klancu in asistenco za nadzorovani spust; 17-palčna lita platišča; meglenke s funkcijo statičnih smerno prilagodljivih luči; električno pomična stekla in ogledali; samodejna dvopodročna klimatska naprava; potovalni računalnik; tempomat; senzor za dež; električna ročna zavora s sistemom "hill holder"; radio RCD 310, CD, mp3, AUX, MP3, 8 zvočnikov; notranje ogledalo z avtomatskim zasenčenjem; parkirni senzorji "ParkPilot"; sistem za zaznavanje utrujenosti voznika; voznikov sedež z el. nastavljivim naslonjalom; dnevne luči s funkcijo "leaving home" in "coming home"; regeneracija zavorne sile; usnjen večfunkcijski 3-kraki volan in usnjena glava prestavne ročice; vstopne letve iz legiranega jekla spredaj in zadaj, z napisom Alltrack; večfunkcijski prikazovalnik Plus; kromirana enojna izpušna cev, levo in desno
Garancija
2-letno splošno jamstvo, 2 leti podaljšanega jamstva, 12-letno jamstvo zoper prerjavenje, 3-letno jamstvo za lak; jamstvo mobilnosti za celotno življenjsko dobo vozila (pogoj je redno servisiranje na pooblaščenem servisu VW)

V nekaj stavkih

Alltrack je tipičen avtomobil za aktivno preživljanje prostega časa, za kolesarjenje, družinske izlete v naravo. Ni resen terenec, a je ravno zaradi vsakdanjih cestnih opravkov bolj zanimiv – zaradi bolj športnih voznih lastnosti in varčnosti na avtocesti v primerjavi z SUV-ji, ki sicer nagovarjajo iste ljudi. Za povrh kot karavan ponuja prostornejši prtljažni prostor od SUV-jev. Alltrackovi tekmeci večinoma spadajo v še dražje cenovne razrede, pa že alltrack ni poceni.

Cena testnega vozila: 43.527 EUR

Cena osnovne različice: 29.319 EUR (VW passat alltrack 1,8 TSI) Osnovna cena testnega vozila: 37.557 EUR (VW passat alltrack 2,0 TDI DSG 4motion) Skupna cena dodatne opreme: 5.970 EUR Dodatna oprema: biserna barva: 592 EUR; aluminijasta platišča Canyon 18-palčna: 579 EUR; paket premium 2 (dinamično prilagodljiva biksenonska žarometa z LED dnevnimi lučmi, dinamično uravnavanje dolgih luči Dynamic Light Assist, asistenca za ohranjanje smeri na voznem pasu Lane Assist, asistenca za menjavo voznega pasu Side Assist, radio-navigacijski sistem RNS 315 MP3): 2659 EUR; parkirni sistem Park Assist (parkirna asistenca za samodejno parkiranje): 200 EUR; tempomat z avtomatskim nadzorom razdalje: 200 EUR; električno odpiranje in zapiranje prtljažnika: 200 EUR; sistem zaklepanja Keyless Access: 200 EUR; usnjen večfunkcijski trikraki volan s tipkami za upravljanje radia, telefona in avtomatskega menjalnika: 200 EUR; večfunkcijski prikazovalnik Premium: 200 EUR; naprava za prostoročno telefoniranje Plus: 200 EUR; ambient paket: 200 EUR; dekorativni elementi iz krtačenega aluminija: 200 EUR; zatemnjena stekla: 200 EUR; zasilno rezervno kolo: 200 EUR; panoramsko strešno steklo, električno pomično: 200 EUR; športna sedeža spredaj: 200 EUR

Za pikolovce

Prtljažna vrata se s pritiskom na tipko na daljinskem ključu zgolj odpirajo. Za zapiranje morate pritisniti tipko na samih prtljažnih vratih. To je sicer v redu, če sami pospravljate v prtljažnik. A pomislite na piknik. Vi sedite zleknjeni v počivalnik, vaša stara mama, ki se na gumbe ne spozna, pa bi nekaj potrebovala iz vašega alltracka. Na daljavo ji prtljažnik že zmorete odpreti, da pa bi zaprli – treba bo vstati ali pa naučiti staro mamo. Ker se vrata odpirajo precej visoko, še otrok ne morete poslati …
Poraba na testnem krogu: 7,4 l/100 km Mestno: 6,6 l/100 km Avtocesta: 6,9 l/100 km Umirjeno: 4,6 l/100 km Športno: 10,9 l/100 km Dolžina testnega kroga 141,4 km; 16,7 km mesto / 44,9 km avtocesta / 38,9 km podeželje umirjeno / 40,9 km podeželje športno. Testni krog prevozimo z vsakim testnim vozilom. Povprečne porabe goriva za posamezne režime vožnje so preračuni podatkov potovalnega računalnika.

Redno servisiranje do 120.000 km: 1868 EUR

15.000 km: 138 EUR / 30.000 km: 157 EUR / 45.000 km: 242 EUR / 60.000 km: 362 EUR / 75.000 km: 169 EUR / 90.000 km: 307 EUR / 105.000 km: 131 EUR / 120.000 km: 362 EUR Časovni interval med servisi je največ 2 leti. Podatke nam je priskrbela PR-služba slovenskega zastopnika.

<a href="/avtomoto/katalog/avto/Volkswagen.aspx" rel="nofollow" title="Volkswagen v našem katalogu avtomobilov">Volkswagen v našem katalogu avtomobilov</a>

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano