Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 11. 2015,
21.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Volkswagen

Petek, 27. 11. 2015, 21.31

8 let

Volkswagen multivan bluemotion

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Multivan s svojima dobrima dvema tonama in oglato obliko ni ravno vozilo, ki bi mu pripisovali nizko porabo goriva, a testni, v izvedbi bluemotion, se je izkazal ravno z nizko porabo.

Osnovna različica nekoliko bolj oskubljena

Testni multivan ne sodi med najbolj opremljene primerke svoje vrste. To se je na prvi pogled opazilo že pri obliki armaturne plošče, ki je nekoliko okrnjena oziroma takšna kot pri transporterju. Avtomobil prav tako ni imel tako značilne zložljive mizice med drugo in tretjo vrsto sedežev ter drsnih vrat na levi strani. Bluemotion napisa na nosu in zadku pa sta s seboj prinesla tudi posebno modro barvo karoserije in oblazinjenja na sedežih.

Idealen za velike družine

Glede na oglato obliko je povsem normalno, da multivan ponuja dober izkoristek prostora. Pojdimo lepo po vrsti. Sedeži so relativno udobni in na njih zlahka presedimo tudi kakšno daljše potovanje. Druga in tretja vrsta je praktično pomična po dolžini, kar omogoča hitro prilagajanje notranjosti glede na vsebino prevoza. V avtomobilu je tudi pet isofix pritrdišč za otroške sedeže.

Ob tem lahko potrdimo, da je kljub nameščenim otroškim sedežem v drugi in tretji sedežni vrsti, v prtljažniku še vedno dovolj prostora za večji otroški voziček in še cel kup popotniške krame. Dovolj je tudi odlagalnih mest, ki jih najdemo ob bokih vozila, pod sedeži, v armaturni plošči, vratih in podobno.

Kar se tiče dostopa je relativno dobro poskrbljeno, problem pa nastane takrat, ko je na sedežu druge vrste (ob vratih) nameščen otroški sedež, mi pa želimo v tretjo vrsto. Takrat je potrebno nekaj spretnosti in moči, da ustrezno premaknemo sedež druge vrste in se prerinemo do tretje.

Pogrešali smo tudi električni pomik drsnih vrat, saj so le-ta precej težka in je pri odpiranju oziroma zapiranju potrebno uporabiti nekoliko več moči. A ta želja po uradnem ceniku stane dobrih šeststo evrov. Poleg tega vrata niso imela kakšnega varnostnega mehanizma proti priprtju, kar v primeru, da je avtomobil parkiran na klančini, predstavlja nemajhno nevarnost za otroke.

Varčen velikan

Testni avtomobil je bil opremljen s takšnimi in drugačnimi ukrepi, ki jih poznamo pod imenom bluemotion. Eden izmed sistemov, ki pripomore k varčnosti je seveda samodejno ugašanje motorja pri krajših postankih v križiščih (prvič do sedaj v vozilih tega velikostnega razreda). Tudi petstopenjski menjalnik je z nekoliko daljšimi prestavnimi razmerji prilagojen varčnejši vožnji. Tukaj so še ukrepi za izboljšano aerodinamiko ter rekuperacijo odvečne energije. Vse to seveda z namenom zmanjšanja porabe goriva in to kljub na videz nekoliko podhranjenemu motorju.

In kako so se vsi ti ukrepi izkazali na testu? 7,8 litra na sto kilometrov je pri skoraj 2,2-tonski gmoti resnično malo in je skorajda primerljivo z nekaj sto kilogrami lažjimi avtomobili golfovega razreda. Še posebej se je izkazal na avtocesti, kjer ob na tempomatu nastavljenih 130 kilometrih na uro in s petimi potniki na krovu (ter njihovo prtljago), ni popil več kot sedem litrov. Vsekakor dober podatek za tiste, ki bi z multivanom med dopustom radi nabirali kilometre po evropskih cestah.

Visoka cena pokvari celotno sliko

Nobena skrivnost ni, da je multivan eden najdražjih potniških volkswagnov. Ob dobri opremi, zmogljivim motorjem ter morebitnim štirikolesnim pogonom zlahka preseže mejo petdesetih tisočakov. Primerljivo opremljen sharan stane občutno manj. Resda ponuja nekaj manj prostora in ne omogoča prehoda med sedeži, a se v njem ravno tako lahko udobno pelje sedem potnikov in je z vozniškega stališča še boljša izbira od multivana.

Je pa res, da mu ceno ne more znižati konkurenca, ker razen mercedes-benza viana niti ne obstaja. No, nekateri porečejo, da imajo skoraj vsi proizvajalci v svoji ponudbi kombije, a dejstvo je, da so ostali podobni produkti bolj gospodarska vozila kot družinski enoprostorci, sploh pa ne premorejo tako dolgega in bogatega spiska dodatne opreme, kot je na voljo pri multivanu.

Ne spreglejte