Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
2. 8. 2016,
10.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Mitsubishi Terenski Avtomoto Potovalni Avtomoto

Torek, 2. 8. 2016, 10.51

6 let, 6 mesecev

Test nove generacije modela

Test: Mitsubishi L200 2,4L DI-D 4WD – kleni gorjan tradicionalnih vrednot

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Mitsubishi L200 - fotogalerija testnega vozila | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

L200 prihaja iz dežele, kjer so tradicija, načelnost, čast in delo še vedno zelo visoko na seznamu vrednot, zato je jasno, da je ta klasični pick up kljub dodatnemu kromu, elektronskim varnostnim pripomočkom in udobnejši kabini ohranil bit svojega poslanstva. Ostal je prvinski stroj, kleni garač, na katerega se voznik lahko zanese, tudi ko pod kolesi postane presneto grdo.

Poudarki:

L200 z najvišjo stopnjo opreme instyle je z velikimi pragovi in cevmi iz kroma nad kesonom ter dobrimi 5,2 metra dolžine precej velik in opazen avtomobil. | Foto: Ciril Komotar L200 z najvišjo stopnjo opreme instyle je z velikimi pragovi in cevmi iz kroma nad kesonom ter dobrimi 5,2 metra dolžine precej velik in opazen avtomobil. Foto: Ciril Komotar Tehnični podatki, cena, pikolovci in vaše mnenje

L200 kljub najvišji stopni opreme in prostorni, udobni ter dobro izdelani potniški kabini ohranja lastnosti klenega trdoživega terenca. Na asfaltu to pomeni, da bo treba zaradi listnatih vzmeti in toge zadnje preme sprejeti kompromis, kar zadeva vozno udobje. L200 še vedno zna poskočiti in nekoliko stresti kabino, zlasti ko ni naložen.

Tekmeci so torej na asfaltu, ko govorimo o udobju in uglajenosti, korak pred njim. Ima pa L200 zelo prostorno kabino, še dodatno ojačen keson velikosti 1,1 kubičnega metra, za seboj pa je zmožen vleči 3,1 tone težko prikolico in tudi poskrbeti za njeno stabilnost.

Ima svoj imidž, a kljub temu je treba poudariti, da se veliko bolj kot nastopač na parkirišču pred lokalom znajde tam, kjer je treba resno zagrabiti za delo.  | Foto: Ciril Komotar Ima svoj imidž, a kljub temu je treba poudariti, da se veliko bolj kot nastopač na parkirišču pred lokalom znajde tam, kjer je treba resno zagrabiti za delo. Foto: Ciril Komotar Po drugi strani je L200 še vedno v samem vrhu, ko pod kolesi postane grdo in je treba tono tovora prepeljati nekam daleč onstran asfalta. To je še vedno resen delovni stroj z zelo zmogljivim priklopljivim štirikolesnim pogonom, reduktorjem in zaporami diferencialov za zahtevne poklice ter avanturiste, ki jim ekspedicijske počitnice in aktivni življenjski slog pomenijo več kot brezhibno blaženje na asfaltu.

Pohvaliti velja z navorom bogat 2,4-litrski prisilno polnjeni dizelski motor in petstopenjski samodejni menjalnik, ki je zelo dobro prilagojen tako vožnji po cesti kot težkim terenskim izzivom z vklopljenim reduktorjem. Glede na zmogljivosti je lahko motor tudi varčen, saj smo na umirjenem testnem ciklu porabo brez težav spustili tudi pod osem litrov.

Motor: 2,4-litrski prisilno polnjeni dizelski štirivaljnik DI-D s 133 kilovati (181 "konji")
Poraba na testu: 9,1 litra na 100 kilometrov
Cena: 34.450 evrov

Kar zadeva terenske zmogljivosti, L200 ostaja eden najboljših in pika. Priklopljiv štirikolesni pogon 4WD easy select z reduktorjem in zaporo zadnjega diferenciala ob kombinaciji 430 njutonmetrov navora že omogoča resno terensko vožnjo brez omahovanja. Na gumah "civilnega", cestnega profila smo na testu brez težav vozili po blatnem kolovozu navkreber, plezali po grmadi grušča in se prebili do lovske postojanke.  | Foto: Ciril Komotar Kar zadeva terenske zmogljivosti, L200 ostaja eden najboljših in pika. Priklopljiv štirikolesni pogon 4WD easy select z reduktorjem in zaporo zadnjega diferenciala ob kombinaciji 430 njutonmetrov navora že omogoča resno terensko vožnjo brez omahovanja. Na gumah "civilnega", cestnega profila smo na testu brez težav vozili po blatnem kolovozu navkreber, plezali po grmadi grušča in se prebili do lovske postojanke. Foto: Ciril Komotar

Na asfaltu ne blesti, pelje pa se solidno

Na asfaltu je L200 nekoliko bolj kultiviran kot prej, a ne pozabite, da je to v osnovi še vedno najprej delovni stroj, ki neomajno in iskreno sledi svojim načelom.  | Foto: Ciril Komotar Na asfaltu je L200 nekoliko bolj kultiviran kot prej, a ne pozabite, da je to v osnovi še vedno najprej delovni stroj, ki neomajno in iskreno sledi svojim načelom. Foto: Ciril Komotar

Že res, da je tudi L200, ki je eden najuspešnejših mitsubishijev vseh časov in na cesti že vse od leta 1978, v novi generaciji postal bolj udoben in varen, a v osnovi je to še vedno pravi pick up. Resen terenec. Tono tovora si brez težav oprta v keson in se pelje, tudi če pod kolesi zmanjka ceste. Je garač, ki se zaradi asfaltnega udobja ni bil pripravljen odreči delu. Kdor nanj gleda zgolj kot na avtomobil za imidž, bo hitro spoznal, da je mesto zanj premajhno in da robniki še zdaleč niso pravi poligon za njegov pogon. Da, na asfaltu ni prav nič udoben in nežen.

Zasnova podvozja je prilagojena veliki nosilnosti in terenski vožnji, kar se na cesti še vedno odrazi z nemirnim poskakovanjem in zibanjem, zlasti kadar je 1,1 kubičnega metra velik tovorni keson prazen in do izraza pridejo grbine slovenskega asfalta. Treba je priznati, da je L200 sicer dobro vodljiv in glede na velikost presenetljivo okreten. Res je tudi, da s sistemom nadzora stabilnosti brez težav kroti zadek, ko je štirikolesni pogon izklopljen. Ima pa L200 za ta razred rekorden količnik upora zraka 0,40, kar se na avtocesti pozitivno odraža pri porabi in trušču.

Če se veliko vozite po avtocesti in v urbanem okolju, vsekakor raje poglejte v smeri outlanderja. | Foto: Ciril Komotar Če se veliko vozite po avtocesti in v urbanem okolju, vsekakor raje poglejte v smeri outlanderja. Foto: Ciril Komotar

Fordov ranger, po novem pa tudi na Nissanova navara in Toyotin hilux so na asfaltu nekoliko prijaznejši, kar zadeva blaženje, in zlasti rangerja si lažje predstavljamo v vlogi prvega družinskega avtomobila kot pa L200. L200 je s prenovo dobil tudi nekaj dodatnih elektronskih vozniških pomočnikov, na primer opozorilnik za ohranjanje smeri vožnje znotraj pasu, pa vzvratno kamero, pomočnika za speljevanje v klanec. Inženirji so poskrbeli še za več varnosti v primeru trka zaradi  novih zmečkljivih con za absorpcijo energije in nos prilagodil v smeri večje varnosti pešcev.

Ob napovedani invaziji pick upov evropskih proizvajalcev (PSA, Renault, Fiat, Mercedes) bo L200 vsekakor merilo terenskih zmogljivost. Kot tak je tehniko posodil novemu Fiatovemu fullbacku.

L200 ima še vedno listnate vzmeti in togo zadnjo premo, vpeto v letvasto šasijo. Ta robustna kombinacija je tu z jasnim namenom: velika nosilnost in prepričljiva terenska klenost. Ta kombinacija ne spada v mesto, res ne.  | Foto: Ciril Komotar L200 ima še vedno listnate vzmeti in togo zadnjo premo, vpeto v letvasto šasijo. Ta robustna kombinacija je tu z jasnim namenom: velika nosilnost in prepričljiva terenska klenost. Ta kombinacija ne spada v mesto, res ne. Foto: Ciril Komotar

Garač brez maske

Mitsubishi L200 - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Ampak v osnovi je kleni terenec, narejen za težko delo na podlagah, kjer je oprijem treba poiskati. Blesti pač tam, kjer cesta izgubi svoje lepo pošteno ime. V resnih razmerah se seme loči od pleve in padejo maske. Njegovi konkurenti so že začeli sklepati asfaltne kompromise, on pa se ni pomehkužil in v tem nikakor ni nič slabega, prej nasprotno. Ne gre samo za učinkovitost štirikolesnega pogona. Zasnova podvozja, zaščita vitalnih pogonskih delov, pa dobrih 20 centimetrov oddaljenosti od tal in previsi, prilagojeni ostrim vstopom v strmino, ga delajo pravega terenca. Njegova robustnost in moč prideta do izraza, tudi če se dotika grušča, štora, kakšnih kamnov ali drugih pasti resnega terena. Na pravih guma ta stroj zmore res hudičevo veliko. Je pa na terenu seveda treba predvidevati, saj je njegovo telo veliko in ga ni mogoče obrniti čisto povsod.

Gre torej za pravi pick up, narejen za gozdarje, kmete, vinogradnike, gasilce, reševalce in avanturiste.

Da, to je avtomobil, s katerim je še vedno mogoče iskati oddaljena obzorja, se zapoditi po saharskih sipinah, mu naložiti bivalno nadgradnjo in poiskati svoj mir tam, kjer navigacija ne riše več rdečih črt. O zmogljivostih na težkih terenih dovolj na primer pove podatek, da L200 rešuje življenja v slovenskih gorah. Pet jih ima Gorska reševalna zveza Slovenije za posredovanje na najtežjih terenih, ko je treba v vsakem vremenu daleč tja gor peljati ekipo reševalcev in velike količine opreme.

12-centimetrski dolžinski prirastek v novi generaciji se pozna v prostornosti potniške kabine. Ob treh metrih med osema je kabina od voznikovih stopalk do roba zadnjega sedeža zdaj dolga skoraj 1,8 metra. Pri Mitsubishiju trdijo, da gre za najdaljšo dvojno kabino. Tudi zadaj se zato sedi res udobno. Je veliko prostora za kolena in dovolj za ramena. V njem se bodo brez težav, daleč v gozd, na primer, peljali štirje plečati in visokorasli drvarji vsak s stotimi kilami mišic.  | Foto: Ciril Komotar 12-centimetrski dolžinski prirastek v novi generaciji se pozna v prostornosti potniške kabine. Ob treh metrih med osema je kabina od voznikovih stopalk do roba zadnjega sedeža zdaj dolga skoraj 1,8 metra. Pri Mitsubishiju trdijo, da gre za najdaljšo dvojno kabino. Tudi zadaj se zato sedi res udobno. Je veliko prostora za kolena in dovolj za ramena. V njem se bodo brez težav, daleč v gozd, na primer, peljali štirje plečati in visokorasli drvarji vsak s stotimi kilami mišic. Foto: Ciril Komotar

Usnje in prestavne lopatice ob volanu

Nasmeh na obrazu se nariše še ob pogledu na prav športne prestavne obvolanske ročice oziroma lopatice, s katerimi je mogoče na roke izbirati med petimi prestavami samodejnega menjalnika | Foto: Ciril Komotar Nasmeh na obrazu se nariše še ob pogledu na prav športne prestavne obvolanske ročice oziroma lopatice, s katerimi je mogoče na roke izbirati med petimi prestavami samodejnega menjalnika Foto: Ciril Komotar

L200 z opremo instyle je postregel s precej prestižno potniško kabino. S tako, ki drži korak z udobjem športnih terecev. Kabina med konkurenti izstopa po prostornosti, saj se bodo zadaj brez zadrege usedli tudi trije pravi dedci. Merilniki so pregledni, vključno s shemo pogona. Ergonomija je sodobna, udobje je podčrtano z usnjem in dvopodročno klimatizacijo. Osrednji zaslon prikazuje še živo sliko iz kamere, nameščene v vratih tovornega prostora, in treba je priznati, da ta pomočnik tako na terenu kot tudi v urbanem okolju pri teh dimenzijah vozila pride prav.

Nasmeh na obrazu se nariše še ob pogledu na prav športne prestavne obvolanske ročice oziroma lopatice, s katerimi je mogoče na roke izbirati med petimi prestavami samodejnega menjalnika. Če bi zagledali samo volan, bi si mislili, da gre za športnika iz serije EVO. Smešno, ampak na terenu smo pač nekajkrat z rokami na volanu prestavili s pomočjo teh lopatic. Neke hude uporabne vrednosti pa v takem klenem terencu nimajo, stvar prestiža pač.

Prostorna, udobna ter dobro izdelana potniška kabina. | Foto: Ciril Komotar Prostorna, udobna ter dobro izdelana potniška kabina. Foto: Ciril Komotar

Gumb med sedežema za spopad z naravo

Stikalo nadzora štirikolesnega pogona 4WD super select | Foto: Ciril Komotar Stikalo nadzora štirikolesnega pogona 4WD super select Foto: Ciril Komotar

Na sredinski konzoli med sedežema je tudi vrtljivo stikalo za izbiro načina delovanja pogona 4WD easy select, ki razmerje navora in moči na med prednja iz zadnja kolesa razdeli v razmerju 50:50. Z njim se vklopi štirikolesni pogon in reduktor ter v primeru še zmogljivejšega pogona 4WD super select tudi zaporo sredinskega diferenciala, ki pogon med sprednjo in zadnjo osjo razdeli v razmerju 40:60.  

Testni L200 je za najtežje naloge imel tudi zaporo diferenciala na zadnji osi, saj veste, ko je treba plezati po skalah ali pa se rešiti iz blata.

Vklop štirikolesnega pogona je mogoč pri vožnji do hitrosti sto kilometrov na uro. Če razmere zahtevajo uporabo reduktorja, pa je treba ustaviti in vklopiti reducirani prenos.

Pogon se hitro odzove na ukaze prek stikala, na terenu pa boste zaradi zasnove ter delovanja štirikolesnega pogona in z navorom bogatega motorja s tem mitsubishijem prišli zelo daleč, tudi če bo teren res zahteven. Na pravih gumah se brez težav spoprime s skalovjem, blatom in globokim snegom. V cestni obutvi smo se brez težav peljali po precej blatnem in razmeroma strmem kolovozu ter splezali na kup grušča. Velja pohvaliti tudi izstopne in vstopne kote, kar poglejte fotografije.

V svoji 5. generaciji je ohranil osnovne oblikovne poteze predhodnika, ki je iz 3. v 4. generacijo doživel res pravi oblikovni preskok. Dobil je nov nos z okroglimi meglenkami, spremenjeno masko motorja in nekoliko več sijočega kroma, čeprav je zaradi velikosti dovolj markanten, tudi če je krom pokrit z blatom ali prahom. | Foto: Ciril Komotar V svoji 5. generaciji je ohranil osnovne oblikovne poteze predhodnika, ki je iz 3. v 4. generacijo doživel res pravi oblikovni preskok. Dobil je nov nos z okroglimi meglenkami, spremenjeno masko motorja in nekoliko več sijočega kroma, čeprav je zaradi velikosti dovolj markanten, tudi če je krom pokrit z blatom ali prahom. Foto: Ciril Komotar

Cena testnega vozila: 34.450 EUR, s popustom 32.450 EUR

Cena osnovne različice: 33.900 EUR (mitsubishi pick up L200 2,4L DI-D 4WD Instyle)
Osnovna cena testnega vozila: 26.990 (mitsubishi pick up L200 2,4L DI-D 4WD Invite)

Dodatna oprema: kovinska barva (550 EUR)
 

Tovorni keson je bil pri testnem L200 pokrit s pokrovom iz umetne mase, ki pride prav v slabem vremenu. Ima tudi vgrajeno ledico. Zaklepanje in odklepanje zahteva nekaj spretnosti. Tovorni prostor meri 1,47 x 1,52 metra, kar pomeni, da je ob nekaj manj kot pol metra visokih stranicah (475 mm) njegova prostornina 1,1 kubičnega metra. Pokrov se dvigne dovolj visoko, da ni težav z nakladanjem. Vrata omogočajo "upload" posredovanje viličarja in so dovolj močna, da smo na njih naslonili močan ploh in v keson zapeljali kovinski valjar za trato. Sidrišča omogočajo varno pritrditev tovora. Brez pripomb torej.  | Foto: Ciril Komotar Tovorni keson je bil pri testnem L200 pokrit s pokrovom iz umetne mase, ki pride prav v slabem vremenu. Ima tudi vgrajeno ledico. Zaklepanje in odklepanje zahteva nekaj spretnosti. Tovorni prostor meri 1,47 x 1,52 metra, kar pomeni, da je ob nekaj manj kot pol metra visokih stranicah (475 mm) njegova prostornina 1,1 kubičnega metra. Pokrov se dvigne dovolj visoko, da ni težav z nakladanjem. Vrata omogočajo "upload" posredovanje viličarja in so dovolj močna, da smo na njih naslonili močan ploh in v keson zapeljali kovinski valjar za trato. Sidrišča omogočajo varno pritrditev tovora. Brez pripomb torej. Foto: Ciril Komotar

Dober pogonski tandem: 2,4-litrski DI-D in samodejni menjalnik

Zlepa mu ne pojide sape, je pa še vedno malce robat stroj. | Foto: Ciril Komotar Zlepa mu ne pojide sape, je pa še vedno malce robat stroj. Foto: Ciril Komotar 2,4-litrski stroj DI-D v nosu je s svojimi 133 kilovati in 430 njutonmetri pri 2.500 vrtljajih povsem dovolj zmogljiv, da ob polno obremenjeni nosilnosti premika skorja tri tone jekla in tovora. V skladu s sodobnimi trendi bi bil sicer največji navor lahko na voljo vsaj 500 vrtljajev nižje, zlasti pri vleki težke prikolice.

Motorju prožnosti in odzivnosti ne gre očitati in z malce potrpežljivosti se zna oddolžiti tudi z ugodno porabo. Mi smo se najnižje spustili do 7,8 litra, testno povprečje pa je bilo pri 9,1 litra na 100 kilometrov. Je pa stroj še vedno malce tovornjaško robat, ampak kljub vsemu tudi z glasom lepo sovpada s karakterjem klenega terenca.

Samodejni menjalnik ponuja veliko udobja na resnem terenu. | Foto: Ciril Komotar Samodejni menjalnik ponuja veliko udobja na resnem terenu. Foto: Ciril Komotar Ključno pa je, da mu praktično v nobenem režimu delovanja ne poide sapa, za kar gre zahvala tudi zdaj za sodoben avtomobilski svet že malce arhaični petstopenjski prestavni avtomatiki. Pri načinu delovanja z malce zamika prestavlja po manirah stare šole, ampak kljub temu dobro, brez obotavljanja opravlja svoje delo.

Samodejni menjalnik ponuja veliko udobja na resnem terenu, kjer velja pohvaliti, da avtomatika razume dogajanje pod kolesi ter smiselno in pravočasno dostavlja ustrezno vlečno silo na kolesa. Tak menjalnik je kar prava izbira, res pa je, da bi bilo, če bi imel še šesto prestavo, vse skupaj na asfaltnih relacijah morda za kakšen liter na sto ceneje.

Za pikolovce …

Mitsubishi L200 - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar Večna je razprava, ali je pick up bolj uporaben z odprtim ali zaprtim tovornim prostorom. Izbira je odvisna od načina uporabe.

V primeru osebnega, družinskega vozila bi vsekakor svetovali nadgradnjo.

Ni pa razloga, da je ključavnica pokrova tako občutljiva oziroma nezanesljiva, kot je bila na plastičnem pokrovu testnega L200.

In pripravite si kakšno kljuko, da boste potegnili vrečko ali torbo iz zadnjega dela kesona.

 

TEHNIČNI PODATKI: mitsubishi pick up L200 2,4L DI-D 4WD Instyle
ZASNOVA: tovorno terensko vozilo, pick up; četvero vrat, 5 sedežev
MOTOR: turbodizelski, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, skupni vod; delovna prostornina: 2442 cm3; največja moč: 133 kW pri 3500 vrt/min, največji navor: 430 Nm pri 2500 vrt/min
PRENOS MOČI: priklopljiv štirikolesni pogon 4WD easy select, reduktor in zapora diferenciala zadaj; 5-stopenjski samodejni menjalnik; pnevmatike: 245/65 R17
MERE in MASE: dolžina: 5285 mm, širina: 1815 mm, višina: 1780 mm; medosna razdalja: 3000 mm; premer kroga obračanja : 11,8 m; najmanjša oddaljenost od tal: 205 mm; nakladalna višina: 850 mm; masa praznega vozila: 1875 kg; največja dovoljena masa: 2910 kg; prostornina prtljažnika: 1,1 kubičnega metra, vlečne zmogljivosti: od 750 kg (brez zavore) do 3100 kg (z zavoro)
ZMOGLJIVOSTI in PORABA: največja hitrost: 179 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: ni podatka; mestna vožnja: ni podatka, odprte ceste: ni podatka, kombinirano: 7,2 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 75 l; emisije: 189 g CO2/km, Euro 5,5
VARNOST: 7 zračnih blazin vključno s kolensko, aktivni nadzor stabilnosti in zdrsa vozila (ASTC), zavorni sistem ABS z EBD, zavorni asistent (BAS), 2x isofix sidrišča za otroški sedež v drugi vrsti, pomočnik pri speljevanju v klanec (HSA), asistent za ohranjanje smeri (LDW), asistent za ohranjanje stabilnosti prikolice (TSA), Euro NCAP 4 zvezdice (2015)
SERIJSKA OPREMA: daljinsko centralno zaklepanje, 17 palčna platišča iz lahke litine s pnevmatikami 245/65 R17, klimatska naprava (samodejna), kromirana prednja maska, bi-ksenonski žarometi z napravo za čiščenje, dnevne LED, daljinsko upravljanje avtoradia na volanu, vzvratna kamera za pomoč pri parkiranju in vzvratni, kromirana, električno nastavljiva in ogrevana zunanja, USB vtičnica, 6 zvočnikov, dodatno zatemnjena stekla (stranska zadnja in zadnje steklo), tempomat in nastavljiv omejevalec hitrosti z upravljanjem na volanu, volan nastavljiv po višini in globini, električno pomična stekla (voznikovo s funkcijo proti priprtju), voznikov in sovoznikov sedež nastavljiv po višini, navigacijski sistem (SD) s 7-palčnim LCD barvnim zaslonom dotik, CD/MP3 predvajalnikom, prikaz vzvratne kamere, notranje vzvratno ogledalo s samodejno zatemnitvijo, mitsubishi multi komunikacijski sistem (MMCS), digitalni radijski sprejemnik, 12v vtičnica v sredinski konzoli, volanski obroč usnjen 3-kraki
GARNCIJA: 5-letna splošna garancija oziroma 100.000 km

Za klasičnega pick up poltovrnjaka bi se odločil zaradi ...

  • Imidža in videza
    14,96 %
    19 glasov
  • Praktičnosti in tovornih zmogljivosti
    23,62 %
    30 glasov
  • Terenskih lastnosti in robustnosti
    41,73 %
    53 glasov
  • Zaradi vleke prikolice
    6,30 %
    8 glasov
  • Ne bi se odločil, ker takega stroja ne potrebujem
    13,39 %
    17 glasov
Oddanih 127 glasov
Ne spreglejte