SiolNET. Avtomoto Testi
2,55

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Kaj klasični Fordovi kombilimuzini prinaša oprema ST Line?

Test: Ford focus v poplavi crossoverjev vrača vero v (dinamično) avtomobilsko klasiko #foto

2,55

termometer

Ford Focus 1.6 TDCi ST-Line
Foto: Gašper Pirman

ST-line lahko označimo kot vstopni model v posebni zbirki športnih focusov. Atraktivni trojček nadgrajujeta še ST in dih jemajoči RS. Preizkušena dizelska različica zmore 110 kilovatov, ki skupaj z odličnim podvozjem tvorijo športno nastrojeno vozilo za relativno razumno ceno. In čeprav je focus dejansko že star model in ni trendovski crossover, je na cesti še vedno izredno prepričljiv.

Motor: dvolitrski dizel, 110 kW
Poraba goriva: 5,9 do 7,5 l/100 km
Cena: 28.630 EUR (s popustom: 24.830 EUR)

Cena in dodatna oprema | Tehnični podatki
Palec gor: Podvozje focusa nas je navdušilo z dvema povsem nasprotnima vrlinama. Hitre ovinke premaguje kot za šalo, obenem pa na neravninah ne pretresa potnikov. Prek ležečih policajev na primer ne požene voznika z glavo ob strop niti pri močno pretiranih 50 kilometrih na uro. Ford tudi pri različici ST-line omogoča staršem, da lahko v skrbi za svoje otroke s serijskim sistemom MyKey zmanjšajo zmogljivost motorja in s tem preprečijo preveč športne načine vožnje.
Palec dol: Prtljažni prostor focusa je z 277 litri (pri standardnem rezervnem kolesu) med manjšimi in v tem pogledu ga premagajo nekateri predstavniki razreda nižje.

Športen videz

Focus, obarvan v race red, za ugodno doplačilo 150 evrov ne more ostati neopažen. Serijsko športno podvozje ga malo zniža, polepšajo ga temnejša 17-palčna 15-kraka platišča, dvakrat prekinjen spodnji rob sprednjega odbijača oblikovno ponazarja ščitno ploščo tekmovalnega reli vozila, ostrešje zadaj krasi pošten kos spojlerja … in to je to. O prenovljeni tretji generaciji focusa smo poročali pred dvema letoma, kako bo s četrto, pa smo tudi že omenili. Vse navedeno si lahko pogledate na spodnjih povezavah.

Focus ST-line je s svojim značajem ustvarjen za aktivne voznike, ki jim je vožnja v veselje in zabavo. Focus ST-line je s svojim značajem ustvarjen za aktivne voznike, ki jim je vožnja v veselje in zabavo. Foto: Gašper Pirman

Ford je zmanjšal število stikal na osrednji konzoli in jih povečal ter izboljšal dosegljivost. Obenem je ohranil tri vrtljive gumbe, dva za preprosto upravljanje klimatske naprave in enega večjega za vklop in nastavitev glasnosti radia. Kritični smo do položaja tempomata pod levo prečko volanskega obroča. Ford je zmanjšal število stikal na osrednji konzoli in jih povečal ter izboljšal dosegljivost. Obenem je ohranil tri vrtljive gumbe, dva za preprosto upravljanje klimatske naprave in enega večjega za vklop in nastavitev glasnosti radia. Kritični smo do položaja tempomata pod levo prečko volanskega obroča. Foto: Gašper Pirman

Focus je v zdajšnji generaciji na koncu svoje poti, a je na cesti še vedno izredno prepričljiva kombilimuzina. Focus je v zdajšnji generaciji na koncu svoje poti, a je na cesti še vedno izredno prepričljiva kombilimuzina. Foto: Gašper Pirman

Več kot kompromis med dinamiko in udobjem

S tovarniških tekočih trakov že dolgo ne prihajajo vozila, katerih lego na cesti bi ocenjevali kot nezanesljivo. Slabih vozil ni, vsa se peljejo dobro. Nekateri avtomobili pa so opazno drugačni in v tem pogledu izstopajo. Ford focus ST-line s serijsko vgrajenim športnim podvozjem se izvrstno pelje skozi ovinke. Trdimo celo, da tako dobro kot pregovorno odlični mini.

Športno nastrojeni ST-line v nasprotju s pričakovanji uspešno kombinira zanesljivo premagovanje hitrih zavojev z dovolj udobno vožnjo, ki bi lahko pogojno ustrezala celo družinski uporabi vozila. Nadgradnjo glede vožnje skozi ovinke predstavljata še zmogljivejša focusa ST in RS, vendar oba s svojo športno trdoto potnikom odščipneta dobršen del udobja.

V notranjosti je skoraj običajni focus

O urejenosti notranjosti ne moremo povedati veliko novega. Sprednja sedeža sta oblikovana in prešita športno, pod nogami so kovinske stopalke. Od dodatne opreme, ki smo jo razvrstili v tabeli, posebej pohvalimo žarometa, čeprav nista LED, ampak po starem biksenonska. Dajeta odlično svetlobo in sledita ovinkom, ki so še posebej osvetljeni.

Do prihoda nove generacije prihodnje leto bo na zadnji klopi manj prostora kot pri konkurentih. Na našem tako imenovanem testu 4x190 focus pade, a to kupcev različice ST-line, še posebej pa ST in RS, ne bi smelo motiti. Vozilo je namenjeno predvsem enemu paru, za družino z majhnimi otroki pa je testni focus morda malo preveč strupen.

Športni spojler zadaj stane 200 evrov. Športni spojler zadaj stane 200 evrov. Foto: Gašper Pirman

Ročni menjalnik je prepričljiv, hvalimo tudi vrnitev klasične mehanske zasnove ročne zavore. Ročni menjalnik je prepričljiv, hvalimo tudi vrnitev klasične mehanske zasnove ročne zavore. Foto: Gašper Pirman

150 dovolj hitrih "konjev"

Focus ST-line je s svojim značajem ustvarjen za aktivne voznike, ki jim je vožnja v veselje in zabavo. To so na primer vozniki, ki bi pri naši nedavni anketi o vožnji v snegu obkrožili takle odgovor: "Med močnim sneženjem se takoj zapeljem na cesto, čeprav nimam zunaj nobenega opravka."

150 dizelskih "konjev" in izdaten navor skupaj v 8,8 sekunde odlično pospešujejo do sto. Vozniki, ki bolj cenijo bencinske "konje", si enakih 150 lahko privoščijo za dobrega tisočaka ceneje. Pa tudi najmočnejši ST-line EcoBoost s 182 "konji" je 500 evrov cenejši od testnega dizla, seveda pa je treba z njim pogosteje na bencinsko črpalko.

Dve leti po prenovi še hvalimo …

… da je Ford v focusa vrnil klasično ročno zavoro. Saj tudi prej ni bila elektronska, le pravokotno prelomljena ročica se je prej čudno povlekla iz konzole med sedežema. Zdaj je takšna, kot mora biti, se pravi klasična. Skrbi nas le, kakšna bo prihodnje leto.

… da je Ford zmanjšal število stikal na osrednji konzoli in jih povečal ter izboljšal njihovo dosegljivost. Obenem je ohranil tri vrtljive gumbe, dva za preprosto upravljanje klimatske naprave in enega večjega za vklop in nastavitev glasnosti radia.

Prtljažni prostor focusa je z 277 litri (pri standardnem rezervnem kolesu) med manjšimi v razredu. Prtljažni prostor focusa je z 277 litri (pri standardnem rezervnem kolesu) med manjšimi v razredu. Foto: Gašper Pirman

6,7 na celotnem testu, 5,9 okoli Ljubljane

Pri dveh točenjih goriva smo namerili porabo 5,9 in 7,5 litra na sto kilometrov. V obeh primerih je potovalni računalnik prikazoval od šest do sedem odstotkov manj. Za odstotek manj se moti tudi merilnik hitrosti, ki pri 130 na uro po GPS pokaže na 136. Kadar je vožnja po ravnem s to hitrostjo enakomerna, focus porabi le šest litrov na sto kilometrov, pri tem potovalno udobje ni okrnjeno, saj se TDCi vrti z manj kot 2.200 zvočno zadušenimi vrtljaji.

Na krogu okoli Ljubljane s povprečno hitrostjo 104 kilometre na uro je focus povprečno porabil 5,9 litra. Če bi bila ta hitrost enakomerna, poraba ne bi dosegla petih litrov, tako pa nanjo vplivajo večkratna pospeševanja od 80 do 100, 110 in 130 kilometrov na uro.

Zanimivost

Volanski obroč focusa tudi po prenovi še vedno razkazuje dve različni prečki, kar ne doprinese k lepšemu videzu. Stikala tempomata in omejevalnika so za razliko od večine proizvajalcev namestili pod levo prečko. S to rešitvijo je volanski obroč oblikovno nekaj izgubil, verjamemo pa, da ta minus lepotne narave moti le pristaše simetričnega oblikovanja.

 

Cena testnega vozila: 28.630 EUR, akcijska cena: 24.830 EUR
Cena osnovne različice: 20.760 EUR (ford focus ST-line 1.0 ecoboost 92 kW); akcijska cena 16.960 EUR
Osnovna cena testnega vozila: 23.980 EUR (ford focus ST-line 2.0 TDCi 110 kW); akcijska cena: 20.180 EUR

Dodatna oprema: 4.650 EUR

avdio sistem Sony (700 EUR), športni spojler zadaj (200 EUR), voznikov sedež električno nastavljiv (230 EUR), dodatno zatemnjena stekla (140 EUR), senzor za dež in samozatemnitveno ogledalo (240 EUR), tempomat z omejevalnikom hitrosti (260 EUR), sistem za preprečevanje poškodb vrat (150 EUR), rezervno kolo normalnih dimenzij (50 EUR), ogrevanje sprednjih sedežev, vetrobrana in volana (450 EUR), bi-ksenonski dinamični žarometi (760 EUR), preprečevanje naleta pri nizkih hitrostih in parkirna tipala (570 EUR), večbarvna LED osvetlitev kabine (80 EUR), race red barva karoserije (150 EUR), premium sredinska konzola s pomičnim naslonom (150 EUR), kamera za vzvratno vožnjo (380 EUR), stroški prevoza in priprave vozila (140 EUR)

 

Tehnični podatki: Ford focus 2.0 tdci 110 KW ST-LINE

spodnji srednji razred, kombilimuzina; 5 vrat, 5 sedežev  

Motor:
dizelski, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, 16V; delovna prostornina: 1997 cm3; največja moč: 110 kW pri 3750 vrt/min, največji navor: 370 Nm pri 2000 vrt/min

Prenos moči:
sprednji pogon; 6-stopenjski ročni menjalnik; pnevmatike: 215/50 R17

Mere, mase:
dolžina: 4360 mm, širina: 1823 mm (2010  mm z ogledali), višina: 1469 mm; medosna razdalja: 2648 mm; krog obračanja: 10,4 m; masa praznega vozila: 1415 kg, največja dovoljena masa: 2050 kg; največja dovoljena masa priklopnika: 705 kg (lahki priklopnik) / 1500 kg (z naletno zavoro); prostornina prtljažnika: 277 – 1176 l (standardno rezervno kolo), 353 – 1262 l (kit za popravilo) 

Zmogljivosti in poraba:
največja hitrost: 210 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 8,8 s; mestna vožnja: 4,7 l/100 km, odprte ceste: 3,7 l/100 km, kombinirano: 4,0 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 53 l; emisije: 105 g CO2/km, Euro 6

Varnost:
čelni in stranski zračni blazini spredaj, varnostni zavesi; 2x isofix; ABS z elektronsko porazdelitvijo zavorne sile EBD in pomočjo pri zaviranju v sili EBA; preprečevanje zdrsa pogonskih koles TCS; nadzor stabilnosti vozila ESC; sistem MyKey; nadzor tlaka v gumah; ocena NCAP: 5 zvezdic (2012)

Serijska oprema:
17-palčna lita platišča, športno vzmetenje, ST-line paket odbijačev, strešni spojler, LED dnevne in zadnje luči, meglenke, samodejni vklop luči, zatemnjena stekla, električno pomični ogrevani ogledali, daljinsko centralno zaklepanje, usnjen volanski obroč, nastavljiv po osi in višini, s stikali za upravljanje, športne kovinske stopalke, mehanska ročna zavora, gumb za zagon motorja, start/stop, merilniki z vmesnim zaslonom, potovalni računalnik, indikator prestavljanja, tempomat z omejevalnikom hitrosti, pomoč pri speljevanju v klanec, senzorski brisalci z ogrevanim vetrobranskim steklom in šobami za pranje, športna sprednja sedeža, voznikov nastavljiv po višini, naslon za roke spredaj, sedeža druge vrste deljiva v razmerju 60/40, avdiosistem Ford Sync I (CD, mp3, 4,2-palčni zaslon na dotik, Bluetooth, vtičnice 12 V, USB, AUX), dvopodročna klimatska naprava, električni pomik sprednjih stekel, zaprt osvetljen predal pred sovoznikom, predal pod naslonom med sedežema, odlagalna mesta in utora za pijačo med sprednjima sedežema, predali v vratih, spredaj za plastenki, žepa za sprednjima sedežema, prekati pod ploščo prtljažnika z orodjem in 16-palčnim rezervnim kolesom

Garancija
5 let jamstva brez omejitve kilometrov, 12 let na prerjavenje

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin