Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 2. 2016,
10.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Družinski Avtomoto

Petek, 26. 2. 2016, 10.16

8 let

Ssangyong tivoli 1.6 e-XGi – neznanec z domačim imenom, ki ponuja veliko muzike za zmeren denar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Novi korejski SUV prikupnega videza s prikupnim imenom vabi na sprehode v naravo. Trdimo, da "sprehajalcev" ne more razočarati, ker niti bencinskemu motorju niti podvozju ne moremo ničesar očitati.

Kdo pa vabi na sprehod v Tivoli?

Številni "pametni" opazovalci so med razgibavanjem svojih tilnikov večinoma odpovedali. V oblačkih nad glavami so se bliskala vprašanja: "Katera znamka pa je to? Ali ni znak podoben staremu Mazdinemu logotipu? Je tivoli morda avtomobil, ki ga oglašuje Magnifico?"

Tudi na blagajni bencinskega servisa, kjer bi morali biti najbolj na tekočem, so nas spraševali po znamki vozila. Lahko bi jim zabrusili, da imajo več dela s stavnimi listki kot z avtomobili, ampak to je druga zgodba.

Najbolj učena ugotovitev od vseh, ki smo jih slišali, pa je bila, da je to jongsan, sicer pa smo na cesti in parkiriščih opazili precej pohvalnih izrazov, namenjenih simpatičnemu videzu večini neznanega novinca.

Simpatični "sprehajalec"

Bočna linija 4,2-metrskega tivolija se, podobno kot pri korandu, vzpenja od sprednjega blatnika mimo vrat do zadnjih luči. Kontura je celo poudarjena s kromano letvijo, ki se izpod vetrobranskega stekla neprekinjeno nadaljuje pod bočnimi stekli.

Glede sprednjega dela trdimo, da so oblikovalci izdatno sproščali svojo domišljijo. Obe LED-obrobi velikih žarometov sta povezani s klavirsko črnino. V odbijaču sta nameščeni meglenki neobičajnih oblik, spodnja maska je črno plastična, pod njo pa je še ščitna plošča iz imitacije kevlarja. Če vam zaradi tega opisa vse skupaj deluje kičasto, si poglejte fotografije. Nam je tivoli deloval privlačno, lahko bi celo trdili, da ima dušo, pa čeprav s tem spominja na soula.

Comfort pomeni 16-palčna lita platišča, ki dno vozila od tal oddaljujejo za 167 milimetrov, k opisu zunanjosti spadata še srebrni strešni letvi. Da ne gre toliko za terenca, kot to velja za koranda, pričajo s tanjšo črno plastiko obrobljeni blatniki, ki niso napihnjeni navzven. Visok zadek se okoli luči razširi in daje vtis čvrstega čepenja na cesti, kar se med vožnjo izkaže za pravilno.

Klemen je rekel, naj ga malo nagnem

Med fotografiranjem na Barju sva se s fotografom Klemnom Korenjakom dogovorila, da bom pohodil plin, da bo tivoli v ovinku dinamično nagnjen. Pa mi kaj več od tega, kar se vidi na fotografijah, tudi po več poskusih ni uspelo.

Da se tivoli samozavestno in lahkotno zaletava v ovinke, se mora zahvaliti trše nastavljenemu podvozju in čvrstim stabilizatorjem, polterenska oddaljenost od tal pa ga pri tem prav nič ne ovira.

Za voznike, ki so radi hitri v ovinkih, ima tivoli tri nastavitve trdote (oziroma mehkobe) vrtenja volanskega obroča, sprednja sedeža pa zlasti v hrbtnem delu dobro prestrezata telesi. Da bi kdo pri tem pogrešal električno parkirno zavoro? Mi že nismo takšni in upamo, da bo tivoli skupaj s korandom še dolgo vztrajal pri klasičnem vzvodu.

Aja! Med pranjem vetrobranskega stekla smo opazili prav simpatično podrobnost. Nekaj sekund po močenju in ko so brisalci opravili svoje delo, se vklopi še drugo "kopanje" stekla. Kot da bi tivoli vedel, da po prvem močenju steklo skoraj nikoli ni povsem očiščeno!

Oprema – no, saj nekaj pa je je!

Poleg šestih varnostnih blazin in elektronske stabilnosti vozila so vozniku v pomoč sistem za speljevanje v klanec, tempomat, indikator prestavljanja za varčnejšo vožnjo in potovalni računalnik, pa tudi telefonira lahko prostoročno.

Za B-segment nadpovprečno prostorna notranjost ne deluje napačno, čeprav ni kakšen oblikovalski presežek. Plastike je precej, površinsko je na nekaterih mestih obdelana, tiste mehkejše pa ni. S prešitimi sedeži in mrežasto strukturo blaga vseeno ponuja več, kot bi pričakovali od četrtega korejskega proizvajalca.

Najvišja stopnja opreme comfort žal ne vključuje navigacije, zato sta znotraj klavirsko črne osrednje konzole dva manjša zaslona. Zgornji je za avdiosistem in Bluetooth, spodnji pa za upravljanje dvopodročne klimatske naprave.

Občutek varnosti in prostornosti ter napaka v prtljažniku

Zaščitno visoke pločevinaste površine vrat z dovolj širokim kotom odpiranja s prav tako visokim sedenjem in dobrim pregledom potnikom dajejo občutek varnosti. Prostornost v naslovu odstavka pomeni, da lahko za 1,9 metra visokim voznikom udobno sedi enako visok potnik. Sprednja sedeža (brez nastavitve po višini) se lahko pomakneta nazaj tudi za večje postave, ki pa bi jo slabše odnesle v sedalnem delu.

Poleg velikega predala pred sovoznikom je zaprt predal še med sedežema, odlagalni utori so priročni, za lažje prenašanje potovalnih kilometrov pa lahko potniki v utore namestijo štiri plastenke in dve pločevinki. Prtljažnik s primerno velikim volumnom ima banalno pomanjkljivost: na obeh bočnih straneh sta vgrajena nosilca za namestitev trde plošče v dveh mogočih ravneh.

Žal koristne plošče v vozilu ni, ker spada k višji stopnji opreme, ta pa pri nas trenutno ni dobavljiva. Kdor si želi prtljažnik s takšnim uporabnim dvojnim dnom, naj se znajde in obišče mizarsko delavnico.

S tivolijem na teren? Zelo previdno, še rajši pa ne.

O merilniku hitrosti in porabi goriva

Bencinski motor, ki si pljuča polni brez lopatastih vrtavk, je pri porabi goriva dovolj zmeren, rezultat med raznolikim testiranjem pa bi bil lažno boljši, če bi slepo verjeli merilniku hitrosti.

Pri vrednostih, ki nas najbolj zanimajo, se pravi 50 v naselju, 90 na odprtih cestah in 130 kilometrov na uro na avtocestah, merilnik milo rečeno pretirava in v navedenem vrstnem redu prikazuje 54, 98 in 140 kilometrov na uro.

Na ravnem delu avtoceste je pri največji dovoljeni hitrosti motor z okoli 3.400 vrtljaji zadovoljen z osmimi litri, pol litra manj pa je znašala poraba na testnem krogu.

"Čudni" uradni podatki o mestni porabi

Po tovarniških podatkih bencinski motor tivolija v mestu porabi 8,6 litra na sto kilometrov, vendar se temu podatku nismo približali. Ostali smo zgolj na osmih litrih!, kaj šele da bi uradno porabo presegli, kar bi bilo povsem običajno.

Res je, da pri enakomernih 50 kilometrih na uro ne porabi niti štiri litre, vendar to velja za idealne pogoje, ne pa za speljevanja, pospeševanja in ustavljanja po mestnih križiščih in celo brez vgrajenega sistema za samodejno ugašanje.

Edini naši zaslugi pri tej nizki porabi sta upoštevanje indikatorja (malo pod dva tisoč vrtljaji) in čim bolj enakomerna varčna vožnja brez zaganjanja. Pa vendar, čudno.

Ne spreglejte