Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
3. 12. 2015,
23.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Renault Tovorni Avtomoto Družinski Avtomoto

Četrtek, 3. 12. 2015, 23.49

8 let

Renault trafic

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tretja generacija Renaultovega dostavnika trafica se z voznimi lastnosti in udobjem približuje enoprostorcem. V poslu izstopa z mobilno pisarno, dolžino tovornega prostora in varčnimi motorji.

Razred: kombinirano lahko dostavno vozilo Predhodniki: 1. generacija (1981), 2. generacija (2001) Sorodna vozila: renault kangoo, renault master in opel vivaro Proizvodnja: tovarna Sandouville v Franciji Začetek prodaje: v Sloveniji september 2014 Cena: še ni znana

Poudarki: – nova podoba z izboljšano aerodinamiko, – uporabna dolžina tovornega prostora od 3,75 (L1) do 4,15 (L2) metra, – prostornina tovornega prostora od 5,2 do 8,6 m3, – okoli 270 različnih kombinacij, nadgradenj in izvedb, – mobilna pisarna s komunikacijskim vmesnikom R-link, nosilcem za pametni telefon ter tablični in prenosni računalnik, – novi motor twin turbo iz serije Energy v različicah 120 in 140 dCi, – povprečna poraba 5,7 litra, letni prihranki do 1.000 evrov, – izboljšana varnost: sistem extended grip za povečanje oprijema, sistem za stabilizacijo prikolice, sistem proti prevračanju …

Željan uspeha bo mojstre razvajal tudi z voznimi lastnostmi in udobjem

Novi trafic bo moral nedvomno na svoja pleča prevzeti kar precejšnjo odgovornost, saj menja predhodnika, ki se je na zelo zahtevnem trgu uspešno obdržal kar polnih 13 let in se za nameček poslavlja kot tretje najbolje prodajano lahko gospodarsko vozilo med obrtniki stare celine.

Na tovornih pomolih in cestah okoli danske prestolnice Köbenhavn smo se za volanom trafica tretje generacije lahko prepričali, da je novinec vsekakor željan uspeha in precej dobro pripravljen na večno bitko za kupce. Konkurentom bi največ sivih las utegnil narediti predvsem zaradi svoje vozne kultiviranosti. Že po nekaj kilometrih so čutila zaznala opazno manj tresljajev in hrupa.

Da, trafic se je namreč po udobju, vodljivosti in dinamičnosti bolj kot kadarkoli do zdaj približal osebnim avtomobilom, tistim največjim enoprostorcem. To je nedvomno njegov zelo močan adut.

Tudi mojstri se namreč vozijo, vedno več in vedno dlje, kar pomeni, da veliko časa preživijo za volanom. Za povrhu pa dostavniki igrajo vedno večjo vlogo v družinski mobilnosti. Udobje zato v tem profesionalnem segmentu postaja skoraj enako pomembno kot praktičnost, merska prepričljivost in stroškovna obvladljivost.

Bolj aerodinamičen, bolj simpatičen in bolj opazen

Z linijami osebnega voznega parka se novi trafic odkrito spogleduje tudi s svojo svežo podobo. Ta želi biti malce robustna, malce markantna, malce dinamična. Je pa predvsem čisto simpatična in v njej se da na primer prepoznati obrazne poteze dacie lodgyja. Vsaj nam se je zdelo tako.

Vetrobransko steklo je bolj položno kot pri predhodniku in meja s pokrovom motorja je jasneje začrtana. Novo podobo precej popestri še vpadljiva bambusovo zelena barva, ki je ravno tako nova pridobitev na lestvici karoserijskih odtenkov. Kdor bo to barvo znal združiti z logotipom svojega podjetja, bo nedvomno opazen. Vsekakor so oblikovalci poskrbeli za spretno marketinško predpripravo trafica.

Pomembna postavka nove podobe je seveda boljša aerodinamika, ki vpliva tako na manjšo porabo goriva kot tudi na znižanje hrupa. Karoserijski stiki so zato bolj zatesnjeni, zračni tokovi pod vozilom pa učinkoviteje vodeni oziroma usmerjani. V praksi zadeva deluje zelo prepričljivo.

Igra številk: ključnih 11 centimetrov za tri evropalete in zaprta vrata ob ceveh, dolgih 3,75 metra

Trafic je v dolžino zrasel za 21 centimetrov. Polovico tega prirastka so zahtevale prilagoditve sprednjega previsa predvsem zaradi izboljšanja varnosti pešcev. Prostorsko najbolj ključnih pa je tistih 11 centimetrov, dodanih zadaj.

Sliši se malo, a je v resnici povsem dovolj, da se trafic lahko pohvali z največjo uporabno dolžino tovornega prostora na trgu.

Zahvaljujoč prirastku in dvema priročnima loputama – v predelni steni in pod sovozniškim sedežem – je v tem dostavniku mogoče ob zaprtih zadnjih vratih, kar je vsekakor varneje in preprosteje kot na strehi, prevažati predmete dolžine do 3,75 metra v krajši različici L1 oziroma 4,15 metra v daljši L2.

Teh dodatnih 11 centimetrov k skupni prostornini tovornega prostora prinese še 200 oziroma 300 litrov. Velikost tovornega prostora različic furgon tako znaša od 5,2 (L1) do 8,6 (L2) kubičnega metra.

Prostorsko in elektronsko organizirana mobilna pisarna

Očiten napredek je opazen tudi v zasnovi voznikovega delovnega prostora. Sedeži so boljši in skupaj z volanom izdatneje nastavljivi. Armaturna plošča z vidika merilnikov in stikal povzema clia in sandera oziroma lodgyja.

Traficova kabina je izdatno založena z odlagalnimi mesti, skupaj jih je 14. Njihova prostornina doseže 90 litrov.

Voznikova okolica je opremljena z bolj ali manj domiselnimi in priročnimi pripomočki, kot so držala za pametni telefon ter tablični in prenosni računalnik. Pozabili pa niso niti na trdo podlago za podpisovanje dobavnic in drugih potnih dokumentov. Mobilne pisarne si seveda ne gre predstavljati brez sodobne povezljivosti, elektronske komunikacije. Novi trafic bo opcijsko opremljen s komunikacijsko, multimedijsko napravo Renault R-Link evolution.

To je mogoče upravljati prek 18-centimetrskega zaslona na dotik, med drugim pa omogoča glasovno vodenje funkcij mobilnega telefona, dostopa do elektronske pošte in uporabo aplikacije R & GO®. Z njeno pomočjo trafic hitro postane center vseh ključnih prenosnih naprav.

Navigacijski napotki na osrednjem zaslonu se lahko prenašajo tudi s pametnega telefona ali tablice.

Za večji nadzor stroškov in lažje obvladovanje logističnih procesov pri Renaultu ponujajo še sistem Fleet asset management za preglednejše upravljanje voznega parka. Do 60 različnih podatkov za vsako vozilo beleži ta elektronski logistični pomočnik.

Zmanjševanje prostornine podprto z dvojnim turbinskim prepihom

Inženirji so precej prepričljivo delo opravili, kar zadeva motorje. Iz družine Energy, v kateri pečat puščajo tudi strokovnjaki za formulo ena, so za pogon trafica izbrali že znani 1,6-litrski dizel dCi 130. Tega so seveda prilagodili zahtevam dostavniškega življenja.

Rezultat so štiri motorne različice: dva motorja – dCi 90 in 115 – z enojnim turbopolnilnikom in prilagodljivo geometrijo lopatic ter dva stroja – Energy dCi 120 in 140 – s tehnologijo twin turbo oziroma dvema turbopolnilnikoma in fiksnimi lopaticami. Vsi izpolnjujejo standard Euro 5.

Na voljo je tudi sistem start&stop in Eco funkcija delovanja motorja. Motorji so občutno varčnejši, saj omogočajo od 10 do 16 odstotkov nižjo porabo. Na cesti naj bi se ta varčnost poznala z gorivnimi prihranki do 1.000 evrov na leto.

Na Danskem smo vozili močnejšega twin turba s 103 kilovati in 340 njutonmetri ter šibkejšega, 84-kilovatnega z enojnim turbinskim polnilnikom. Z njima smo se vozili s povprečno porabo od 7,2 do 7,8 litra, pri čemer smo imel v tovornem prostoru 450-kilogramski tovor.

Oba sta se izkazala s prožnostjo in uglajenostjo, a kljub vsemu dajemo prednost močnejšemu. Vozniška izkušnje je bila z njim še za odtenek bolj prepričljiva, zlasti v spodnjem območju delovanja (80 odstotkov največjega navora že pri 1.250 vrtljajih na minuto). Po zmogljivostih je ta stroj dejansko povsem na ravni nekdanjega dvolitrskega dizla, po uglajenosti pa ga brez dvoma prekaša.

Bo varnostni odličnjak?

Testi Euro NCAP so pred časom pokazali, da je varnost lahkih gospodarskih vozil na splošno slabša kot pri osebnih avtomobilih. Vseh pet zvezdic je namreč za zdaj dobil le Fordov dostavnik leta.

Novi trafic premore sistem za povečanje oprijema, sistem za preprečevanje prevrnitve, sistem za nadzor nad nihanjem prikolice, stabilizacijska elektronika se samodejno prilagaja obremenitvi vozila, v klanec pomaga speljevati pomočnik itd., vendar smo kljub temu v njem pogrešali nekatere vozniške asistente.

Ni na primer aktivnega radarskega tempomata, nima sistema za preprečevanje naleta, težavo mrtvih kotov pa rešuje z večjim ogledalom v sovoznikovem senčniku. Glede na to, da kombiji, kot je trafic, postajajo vedno bolj zastopani tudi v vlogi družinskih avtomobilov, bodo morali pri Renaultu, če bodo hoteli varnostnega odličnjaka s petimi zvezdicami v spričevalu, razmišljati tudi o širitvi varnostnega ščita v smeri prepričljivejših vozniških asistentov.

Ne spreglejte