Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
4. 1. 2016,
17.23

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Renault Družinski Avtomoto Prva vožnja

Ponedeljek, 4. 1. 2016, 17.23

7 let, 12 mesecev

Renault talisman - najboljši renault do zdaj, ki se pelje lahkotnejše od nemcev

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Navzven je tipičen renault, ki med ovinki ni tako trd kot nemški tekmeci, a je zahvaljujoč štirikolesnemu krmiljenju najbolj lahkoten v svojem razredu. Tehnično in vozniško je boljši od espacea.

Francozi nimajo radi povezave talismana z laguno

"Ne, talisman nikakor ni naslednik lagune, gre za povsem nov avtomobil," je bilo prvo, kar so nam ob prvem stiku z novim renaultom povedali predstavniki francoskega avtomobilskega proizvajalca.

Od rojstva zadnje generacije lagune se je v avtomobilski industriji res spremenilo marsikaj in Renault pri tem napredku ni izostal. Talismana ne smemo preprosto označiti za novo generacijo lagune z novim imenom, temveč za resnično nov avtomobil, ki oblikovno in tehnično nima kaj dosti skupnega s svojim modelskim predhodnikom.

Renaultovo izogibanje preteklosti kljub temu ni presenetljivo. Talisman morda prodajno ni njihov ključni model, saj se bodo številčno bolje prodajali clio, megane pa tudi captur. Ker pa gre za avtomobil, ki nagovarja premium ponudbo, in se tako ob bok postavlja pregovornim kraljem razreda, je talisman za ugled znamke zelo pomemben.

Talisman bo čez dve leti dobil tudi različico crossover

Renault s talismanom na evropski trg sicer prihaja v ne povsem rožnatih časih. V zadnjih desetih letih je prodaja limuzin v tem dimenzijskem razredu padla z 18 na 13 odstotkov, kar pa še vedno predstavlja bazo 1,7 milijona vozil.

Iz vidika talismana so razmere na trgu zahtevne, saj strmo narašča prodaja crossoverjev in zato bo Renault tovrsten nov model na talismanovi osnovi predstavil že čez dve leti. Prav zaradi manj kot petodstotnega deleža kupejevskih izvedb te talisman ne bo dobil.

Slovenci čakajo predvsem karavansko izvedbo grandtour, ki skupaj z limuzino prihaja spomladi

Talisman bo na voljo tako v limuzinski kot karavanski izvedbi grandtour, ki bo na primer v Sloveniji predvidoma predstavljala okrog 70 odstotkov njegove prodaje. Obe izvedbi bomo na naših cestah pozdravili šele spomladi, najverjetneje aprila. Za tak zamik se je Renault odločil v večini evropskih držav, bodisi zaradi počasnejšega začetka proizvodnje bodisi zaradi čakanja na pomembnejšo karavansko izvedbo. Cene? V Franciji bo talisman stal od 28 do 40 tisoč evrov, pri nas bodo cene predvidoma oziroma skladno z dozdajšnjo pogajalsko prakso naših trgovcev nižje. Osnovni espace je na primer v Sloveniji skoraj pet tisoč evrov cenejši od francoskega.

Najboljši renault do zdaj?

Po prvih nekaj sto prevoženih kilometrih s talismanom po razgibanih toskanskih cestah v okolici Firenc si upamo zapisati, da objektivno boljšega renaulta še nismo peljali.

Pomembnejše bo sicer mnenje, kako dober je oziroma talisman bo v primerjavi s tekmeci – torej predvsem volkswagnom passatom, škodo superb, opel insignio, fordom mondeom in tudi peugeotom 508.

Ker je Renault vendarle tretja najuspešnejša avtomobilska znamka v Evropi, tudi zahvaljujoč dolgi tradiciji lagune, bazo potencialnih strank zagotovo ima. In večina teh talismana ne bo strogo in neposredno primerjala s passatom ali superbom, temveč bo predvsem vesela napredka avtomobila in dejstva, da je talisman v družbi tekmecev obdržal svojo smer in posebnost.

Oblikovno vpadljiv in dinamičen, v notranjosti infozabavni elementi espacea

Iz vidika oblike pri talismanu ne gre izgubljati besed. Pri Renaultu so še danes veseli prihoda oblikovalca Laurensa van der Ackerja, ki je zarisal vse njihove avtomobile od zadnjega clia naprej in je letos v Renaultovih krogih požel veliko odobravanja tudi z obliko talismana in nove generacije megana.

Limuzina je ohranila zelo prepoznaven sprednji del avtomobila z velikim logotipom, masko motorja in značilno obliko dnevnih svetil LED. Pokrov motorja je dolg, gledano s strani je nemogoče spregledati že navidezno dolgo medosno razdaljo 2,8 metra. Avtomobil ima kratke previse in zato je na cesti videti čvrst in nedvomno dinamičen. Velika kolesa – na prvi vožnji so bili vsi avtomobili opremljeni z 19-palčnimi, osnovni bodo imeli 16-palčne – in pogumne linije tak vtis še podkrepijo.

Tudi v notranjosti avtomobila talisman na prvi pogled ne prinaša nič revolucionarnega. Velik navpično postavljen digitalni zaslon na dotik, ki je v avtomobilski industriji še najbližji približek tistega v tesli S, in sistem multisense za prilagajanje načina vožnje namreč že poznamo iz espacea.

Prilagodljivost blaženja prinaša večje spremembe kot pri espaceu

Na delovanja štirikolesnega krmiljenja vplivajo tudi nastavitev voženj in blaženja, ki na primer vsako sekundo prejme sto meritev senzorjev.

Skrajni izbiri comfort in sport imata pri talismanu precej bolj opazne razlike kot pri espaceu in tudi vpliv izbire vožnje na dejansko počutje je pri talismanu bolj izrazito. Novost je tudi ta, da z enim klikom na gumb tega sistema voznik preklaplja med načinoma normal in sport.

Multisense je sicer zbirka desetih različnih parametrov in polovica teh vpliva neposredno na vozne lastnosti. Poleg trdote volanskega mehanizma tudi na delovanje samodejnega menjalnika, blaženja … Ob že omenjenih načinih comfort, normal in sport nudi vozniku še izbiro eco in perso, ta je namenjena osebnim nastavitvam posameznih parametrov.

Dizelski motor prijaznejši od bencinskega, hibridnega pogona v talismanu ne bo

Motorno ponudbo sestavljajo dva bencinska in trije dizelski motorji. Preizkusili smo bencinski motor TCe 200, pri katerem pa se ob masi talismana 1,4 tone tudi 200 "konjev" porazgubi in avtomobil ima z njim le še solidne zmogljivosti. Za podrobnejšo sodbo bo treba prevoziti več kilometrov, povprečna poraba s tem motorjem je znašala med osmimi in devetimi litri na sto prevoženih kilometrov.

Vozniško prijaznejši je bil dizelski motor, ki se pri najmočnejši različici ponaša tudi s tehnologijo twin turbo. Pri tem motorju smo med prvo vožnjo zabeležili porabo od šest do sedem litrov na sto prevoženih kilometrov.

Če primerjamo zgolj ta dva motorja, bi se danes – ne vedoč, kakšna bo njuna cenovna primerjava – odločili za dizelsko gnanega talismana. Pri Renaultu so nam v Firencah še enkrat potrdili, da hibridnega pogonskega sklopa zanj ne načrtujejo. Z njim bi bil enostavno predrag, višje cene iz naslova hibridizacije pa naj kupci ne bi bili pripravljeni plačati. Zato pa bo hibridni pogon zagotovo spomladi na voljo v novem meganu.

Slovenci imajo v tem cenovnem razredu radi dobro opremljene renaulte

Za resničen izkoristek talismana bodo morali kupci seveda izbrati avtomobil v zgornjem delu njegovega cenovnega razpona in se ne zadovoljiti zgolj z najcenejšo različico. Sodeč po prodajnih izkušnjah novega espacea, kjer so slovenski kupci do zdaj v 60 odstotkih izbrali najdražjo in najbolje opremljeno različico initiale paris, kupci renaultov tega cenovnega razreda raje doplačajo nekaj tisoč evrov za ves nabor najpomembnejših sistemov.

Za izkoristek talismana bo treba doplačati ključne elemente

Sistema, kot sta 4control in multisense, prav tako pa tudi 8,7-palčni zaslon in zvočni sistem proizvajalca Bose s 13 zvočniki, sodijo med njegove ključne elemente. Z njimi voznik tudi lažje spregleda trdo plastično oblogo ob desni nogi, ali težje princip zapiranja pokrova odlagalne luknje pod sredinsko konzolo. Na splošno pa je počutje v notranjosti tudi iz vidika izbire in kakovosti materialov zelo zgledno in na ravni novega espacea.

Čeprav ima že limuzinski talisman 608 litrov osnovne prostornine prtljažnika, a zato kajpak precej ozko luknjo za dostop do njega, bo večina Slovencev raje počakala na karavansko izvedbo. V Firencah smo grandtourja v predserijski različici videli le statično.

Ne spreglejte