Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
27. 11. 2015,
21.21

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Renault Družinski Avtomoto Terenski Avtomoto Prva vožnja

Petek, 27. 11. 2015, 21.21

6 let, 7 mesecev

Renault kadjar v Sloveniji: je to lahko idealen avtomobil za naše ceste?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kadjar je novi Renaultov adut med kompaktnimi crossoverji, ki prinaša mišičasto in všečno zunanjost, solidno notranjost, preverjene motorje in Nissanov pogon. Dobri aduti in visoke prodajne ambicije.

Ker je imel Renault le koleosa, ne tudi kadjara, je v preteklosti že izgubljal kupce

Kadjar bo, sodeč po prvih vtisih, zagotovo eden od najpomembnejših igralcev na letošnjem slovenskem avtomobilskem trgu. To je klasični crossover, torej tista priljubljena oblika avtomobila, ki danes prodajo reže skoraj vsem preostalim tradicionalnim avtomobilom. Lani je bil skoraj vsak peti prodani avtomobil na svetu crossoverjeve zasnove. Delež teh avtomobilskih križancev je leta 2014 na stari celini dosegel 23 odstotkov, tudi v Sloveniji pa danes vsak deseti avtomobil prihaja prav iz razreda kompaktnih crossoverjev.

Renault, ki je v preteklosti na primer izgubljal kupce megana, ker v tej dimenziji ni imel crossoverja, se je zato pričakovano odločil za manjkajoči člen v svoji prodajni ponudbi. Precej neposrečeni koleos, neposredni predhodnik kadjara, pač ni bil dorasel tekmecem.

Prepoznaven Renaultov nos, mišičast zadek

Pri Renaultu so se za nov avtomobil odločili tako zaradi prodajnega uspeha dimenzijsko razred manjšega capturja (lani so jih prodali 178 tisoč) kot tudi zaradi velikih prodajnih uspehov sestrskega nissana qashqaia, evropskega kralja razreda crossoverjev.

In kadjar, ki obenem oblikovno napoveduje obliko naslednje generacije družine megane, obeta veliko in zagotovo bistveno več, kot je Renault v preteklosti v tem razredu dosegel z neposrečenim koleosom. Avtomobil je istočasno kompakten, a oblikovno nabit z energijo in mišičast.

To še posebej velja za zadek vozila in posrečene stranske linije, ki so videti kot natrenirani bicepsi pri kakšnem bodibilderju. Zaradi tega je kadjar videti zelo dinamično in všečno ter obenem v skladu z Renaultovo tradicijo. Videz dopolnjuje tudi prepoznaven sprednji del, ki lahko pri najvišji stopnji opreme privlači tudi z žarometi LED. To pa bi bil že lahko recept za uspeh v Sloveniji, kjer je Renault tradicionalno nadpovprečno dobro sprejeta avtomobilska znamka.

Nastal je na skupni konstrukcijski osnovi CMF (Common Module Family) zveze Renault-Nissan, kar pomeni skupno platformo, podvozje in pogon, višje pa je avtomobil Renaultov. Kadjar v dolžino meri 4,45 metra, v širino 1,84 metra in višino 1,6 metra, od tal je oddaljen 19 centimetrov oziroma 20 centimetrov (odvisno od različice pogona), njegov prtljažnik pa v osnovi ponuja 472 litrov.

Kakšna je kadjarova notranjost?

Ob prvem stiku s kadjarom priznamo, da je avtomobil navzven naredil dober vtis. Zunanjost je spredaj, kot že rečeno, dovolj renaultovsko prepoznavna, obenem pa predvsem v zadnjem delu dovolj agresivna in športna, da v tem konkurenčnem razredu zna prepričati. Voznika v notranjosti pričaka prav tako prepoznavna notranjost.

Veseli smo bili precej športno oblikovanega volanskega obroča z ravnim dnom, prav tako tudi digitalnega sedempalčnega zaslona na sredini armaturne plošče.

Prilagodljivi prtljažnik, v kadjara spravite do 2,5 metra dolge predmete

Poleg glavnih parametrov vožnje se tam prikazujejo tudi omejitve hitrosti (če ima avtomobil seveda dokupljen ta sistem, ki mimogrede zna tudi opozoriti voznika na nespoštovanje zaznanih omejitev) in način izbire pogona. Pri vklopljenem štirikolesnem pogonu se prikaže tudi podatek o trenutni razporeditvi moči in navora med sprednjo ter zadnjo osjo.

Pri zadnjih sedežih je sredinski pričakovano ožji in nima priključkov isofix, zato pa je mogoče zadnje sedeže preprosto podreti s potegom ene ročice. V prtljažniku, ki ima dvojno dno, je mogoče s polico ustrezno pregraditi razpoložljivo površino.

S podiranjem zadnje klopi je mogoče prostornino prtljažnika povečati na skoraj 1.500 litrov, ob podrtem sovozniškem sedežu pa peljati 2,5 metra dolge predmete. Med zanimive uporabne dodatke spada tudi izvlekljiva vlečna kljuka, ki se jo premika z ročico v prtljažniku, pospraviti pa jo je mogoče kar z roko oziroma nogo.

Kadjar ima serijsko tako tempomat kot omejevalnik hitrosti, med varnostno-asistenčnimi sistemi pa ni na voljo aktivni radarski tempomat. Zato pa lahko voznik dobi aktivno pomoč pri zaviranju v sili, opozorilnik nenamerne menjave voznega pasu, sistem prepoznavanja prometnih znakov, sistem za nadzor mrtvega kota, kadjar pa zna tudi samodejno poiskati prazno parkirno mesto in parkirati.

En bencinski in dva dizelska motorja: najmočnejši dizel s štirikolesnim pogonom, a brez samodejnega menjalnika

Renault je kadjaru za zdaj namenil tri motorje. Osnovni je 1,2-litrski bencinski motor TCe 130, ob tem pa sta na voljo še 1,5-litrski in 1,6-litrski dizelski motor. Ta dva imata moč 81 oziroma 96 kilovatov.

Medtem ko je bencinski motor na voljo le z ročnim šeststopenjskim menjalnikom, je mogoče šibkejši dizelski motor dobiti tudi v povezavi s samodejnim menjalnikom EDC. Močnejši dizelski motor ni mogoče dobiti s samodejnim šeststopenjskim menjalnikom, zato pa ta motor edini omogoča povezljivost s štirikolesnim pogonom.

Pogon je Nissanov in preverjeno dobro deluje. Na sredinski konzoli lahko voznik izbira način pogona. Najpogostejši bo seveda pogon na sprednji kolesi, pri izbiri štirikolesnega pa sistem samodejno prenaša moč in navor med obema osema. Zadnja kolesa lahko dobijo največ 50 odstotkov razpoložljive moči. Če voznik izbere stalno razmerje razporeditve moči 50 :50 (sistem lock), lahko s tem vozi največ 40 kilometrov na uro.

Cene se začnejo pri slabih 20 tisočakih, kakšna so razpoložljiva doplačila?

Še tako dobremu crossover avtomobilu pa na trgu ne more uspeti brez privlačnih cen. Neposredni tekmeci kadjara so najprej sorodni nissan qashqai, a tudi korejski dvojček kia sportage in hyundai ix35 (kmalu tucson), peugeot 3008 ter volkswagen tiguan.

Najcenejšega kadjara bo mogoče sredi junija v Sloveniji dobiti za 19.900 evrov. To je različica z vsekakor spodobnim bencinskim motorjem in solidno opremo za manj zahtevne voznike. Tak poceni kadjar kajpak ne bo imel atraktivnih litih platišč, celotnega nabora opreme in avdiosistema bose, ki so sestavljali kadjara med našim spoznavanjem po gorenjskih cestah. Že osnovni paket opreme life pa prinaša ročno klimatsko napravo, centralno zaklepanje, samodejno ročno zavoro, regulator in omejevalnik hitrosti, dnevne luči LED, električni pomik stekel spredaj in zadaj, v vse smeri nastavljiva voznikov ter sovoznikov sedež in podobno.

Kaj pa dodatki? Druga raven opreme zen s samodejno klimatsko napravo, kartico za prostoročno upravljanje namesto ključa in 17-palčnimi platišči pomeni dodatek 1.200 evrov. Prva in druga raven opreme nista na voljo z močnejšo različico dizelskega motorja. Za tega je tako treba izbrati vsaj tretjo raven opreme Xmod, kjer bi se cene za močnejši dizelski motor začele pri slabih 25 tisočakih.

Doplačilo za samodejni menjalnik znaša 1.500 evrov, za štirikolesni pogon pa dva tisoč evrov.

Ne spreglejte