Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 4. 2016,
5.51

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

Družinski Avtomoto Peugeot

Torek, 26. 4. 2016, 5.51

6 let, 7 mesecev

Peugeot partner tepee 1.6 BlueHDi 120 – družinski avtobus za prevoze vseh vrst

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10
Peugeot partner - fotogalerija testnega vozila | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

Z obliko furgona ne bi imel tepee na lepotnem tekmovanju enoprostorcev nobenih možnosti, zato pa velja za odličnega družinskega partnerja. Ponaša se z vrednotami, kot so prostornost, uporabnost, praktičnost in varčnost, zaradi katerih mu voznik in potniki tudi marsikaj oprostijo.

Poudarki

Kljub furgonski obliki je partner med družinskimi izleti zadovoljen z največ šestimi litri povprečne porabe, lahko tudi manj. | Foto: Ciril Komotar Kljub furgonski obliki je partner med družinskimi izleti zadovoljen z največ šestimi litri povprečne porabe, lahko tudi manj. Foto: Ciril Komotar

Da gre za prostorno vozilo, je jasno že na prvi pogled, saj si zunanjo obliko deli s furgonom, ki mora vase spraviti čim več stvari. To mu omogoča tudi optimalna prilagoditev notranjosti za prevoz potnikov.

Notranjost potovalnega enoprostorca je izdatno opremljena z odlagalnimi mesti. Posebej omenimo tovornjaško polico pod stropom in devet pokritih uporabnih predalov, to pa še zdaleč ni vse.

Pet ločenih sedežev v drugi in tretji vrsti se lahko poklopi, postavi navpično ali odstrani iz vozila. Med sprednjima sedežema je kljub veliki, globoki in zaprti škatli prostor tudi za klasično ročno zavoro, kar drugim proizvajalcem ne uspeva. K praktičnim lastnostim štejemo tudi dejstvo, da lahko to shranjevalno škatlo skupaj z odvečnimi sedeži pustimo doma. Aja! Ugajal nam je tudi prostor pod ploščo prtljažnika za namestitev prtljažnega roloja, kadar ta ni v uporabi.

Kljub furgonski obliki je partner med družinskimi izleti zadovoljen z največ šestimi litri povprečne porabe, lahko tudi manj, aerodinamika pa mu jo zagode na avtocestah.

Partner s seboj prevaža množico posebnosti, na katere se morajo voznik in potniki privaditi. Eno od njih smo uvrstili med pikolovske pripombe, v nadaljevanju besedila pa bomo dodali še kakšno.

Motor: 1,6-litrski turbodizel s 120 konji
Poraba na testu: 6,8 l/100 km
Cena testnega vozila: 18.526,38 evra ob pogojih Peugeotovega financiranja

Ponoči je z višino 1,8 metra podoben furgonu, videz pa skuša podnevi prikriti z zatemnjenimi stekli, drsnimi vrati in dnevnimi lučmi LED. Postavljen je na 16-palčna s plastičnimi pokrovi prekrita jeklena platišča. Od partnerja pred prenovo se loči predvsem po oblikovanju osrednje odprtine za dovod zraka. Ta ni svetleče obrobljena po svojem celotnem obodu, pač pa uokvirja le večji del površine zgoraj, tako da je videti kot maska v maski. Kdo ve, zakaj! | Foto: Ciril Komotar Ponoči je z višino 1,8 metra podoben furgonu, videz pa skuša podnevi prikriti z zatemnjenimi stekli, drsnimi vrati in dnevnimi lučmi LED. Postavljen je na 16-palčna s plastičnimi pokrovi prekrita jeklena platišča. Od partnerja pred prenovo se loči predvsem po oblikovanju osrednje odprtine za dovod zraka. Ta ni svetleče obrobljena po svojem celotnem obodu, pač pa uokvirja le večji del površine zgoraj, tako da je videti kot maska v maski. Kdo ve, zakaj! Foto: Ciril Komotar

Cena testnega vozila: 25.033,83 EUR; cena testnega vozila za končno stranko ob nakupu s Peugeot financiranjem: 18.526,38 EUR

Cena osnovne različice: 14.908,83 EUR (peugeot partner tepee 1,6 VTi 98 access)
Osnovna cena testnega vozila: 22.530 EUR (peugeot partner 1.6 BlueHDi 120 start&stop allure)

Dodatna oprema: 2.503,82 EUR

kovinska barva (416,83 EUR), sedeža v tretji vrsti (599,83 EUR), navigacijska naprava (450 EUR), varnostni zavesi (233,83 EUR), bočna senčnika (203,33 EUR), kamera za vzvratno vožnjo (300,00 EUR), samodejno zaviranje pri mestnih hitrostih (300,00 EUR)

Redno servisiranje do 125.000 km: 1.470 EUR

25.000 km: 210 EUR / 50.000 km: 430 EUR / 75.000 km: 180 EUR / 100.000 km: 440 EUR / 125.000 km: 210 EUR

Časovni interval med servisi je največ eno leto.
Podatke nam je priskrbela PR-služba slovenskega zastopnika.

Partner ni za razvajene potnike

Visoka kabina z velikimi steklenimi površinami in sivimi stropnimi oblogami ustvarjajo svetlo notranjost. | Foto: Ciril Komotar Visoka kabina z velikimi steklenimi površinami in sivimi stropnimi oblogami ustvarjajo svetlo notranjost. Foto: Ciril Komotar

Visoka kabina z velikimi steklenimi površinami in sivimi stropnimi oblogami ustvarjajo svetlo notranjost. Običajni ravni enoprostorcev povsem ustrezajo lepo prešite, večbarvne, kakovostne sedežne obloge z mrežasto strukturo, avionski mizici, dodatno ogledalce za nadzor otrok in še posebej preprosto stikalo, s katerim voznik otrokom onemogoči odpiranje drsnih vrat. Senčili v drsnih vratih sta že za doplačilo.

Slabša zvočna izoliranost in trdota oblog, vključno z armaturno ploščo, dokazujejo povezavo s furgonom, kamor lahko štejemo tudi nujno doplačilo za varnostni zavesi. Zgolj dve sidrišči isofix partnerju tudi ne štejemo v dobro zlasti zaradi dejstva, da lahko v tretjo vrsto res udobno namestimo le otročad.

S partnerjem med vožnjo

Volan z golimi prečkami in stikali na konzolah zadaj spada bolj v furgona, čeprav so morali biti z njim še pred kratkim zadovoljni vozniki Peugeotovih limuzin. Z manj kot tremi zavrtljaji je neposreden, hitrostnih bravur okoli ovinkov pa ne dovoljuje zaradi zasnove vozila z višjim težiščem.

Tempomat omogoča spreminjanje hitrosti za en ali po pet kilometrov na uro, na klancih ne zadržuje hitrosti, poleg zavore pa ga prekine tudi sklopka. Poleg speljevanja v klancu vozniku pomagajo parkirni senzorji, zadaj je tudi doplačilna kamera.

Vožnja s partnerjem je prijetna in povsem nenaporna. Zaradi višjega položaja ima voznik dober pregled naprej, tudi skozi bočni trikotni okni.  | Foto: Ciril Komotar Vožnja s partnerjem je prijetna in povsem nenaporna. Zaradi višjega položaja ima voznik dober pregled naprej, tudi skozi bočni trikotni okni. Foto: Ciril Komotar

S partnerjem na izlet

Potnikoma spredaj ni hudega med vstopanjem, udobnim visokim sedenjem ali izstopanjem. Voznik in sovoznik imata vsak svoj zaprt predal, predmeti, ki morajo biti pri roki, gredo na zgornjo polico, veliko prostora je pod rolojem med sedežema. Glede namestitve se tudi trojica potnikov v drugi vrsti ne more pritoževati, zunanjima dvema bi lahko primanjkovalo prostora za noge le, če sta sprednja dva visoka čez meter osemdeset. V dnu pod preprogo sta predala, iz katerih v Avtohiši Vič pobirajo predmete, ki jih novinarji pozabljajo v testnem partnerju.

Da, tudi prespati v dvoje se da v nejm. | Foto: Ciril Komotar Da, tudi prespati v dvoje se da v nejm. Foto: Ciril Komotar

Za najlažji dostop do tretje vrste je treba postaviti sedež ob drsnih vratih s položenim naslonjalom navpično. Pri tem lahko predstavlja oviro povsem nazaj pomaknjen sedež v prvi vrsti. Več težav je med izstopanjem, ker ni ročaja, ki bi se ga izstopajoči oprijel.

No, saj ročaj je, vendar je zaradi odprtih drsnih vrat nedosegljiv zunaj ob boku vozila.

Kdor računa na pogost prevoz sedmih potnikov, mora tudi razmisliti o velikosti strešnega kovčka, saj za tretjo vrsto sedežev ostane bore malo prtljažnega volumna.

Skratka, tretja vrsta je najboljša, kadar je ni, saj predstavlja velik prtljažni prostor (675 litrov oziroma 1350 do stropa) s koriti pod dnom in z ločenim odpiranjem stekla. Tudi rezervno kolo ne zmanjšuje prostora, ker je nameščeno pod vozilom, samo orodje z dvigalko morate poiskati pri okvari gume. In brez branja navodil za uporabo bi šlo preveč časa za raziskave. | Foto: Ciril Komotar Skratka, tretja vrsta je najboljša, kadar je ni, saj predstavlja velik prtljažni prostor (675 litrov oziroma 1350 do stropa) s koriti pod dnom in z ločenim odpiranjem stekla. Tudi rezervno kolo ne zmanjšuje prostora, ker je nameščeno pod vozilom, samo orodje z dvigalko morate poiskati pri okvari gume. In brez branja navodil za uporabo bi šlo preveč časa za raziskave. Foto: Ciril Komotar

Preprosta, lahkotna vožnja

Vožnja s partnerjem je prijetna in povsem nenaporna. Zaradi višjega položaja ima voznik dober pregled naprej, tudi skozi bočni trikotni okni. Veliki, furgonu namenjeni ogledali sta v potniškem tepeeju še učinkovitejši, enako velja za parkirne senzorje, ki grafično prikazujejo okolico, doplačilno še s pomočjo kamere. Sprednja sedeža sta primerno oblikovana, kot običajno z več hrbtne kot stegenske opore. Volan, ki nam oblikovno ni všeč, je boljši po občutku, ročica šeststopenjskega menjalnika deluje natančno. Vzvod ročne zavore znova pohvalimo, ker je tam, kjer mora biti, in takšna, kakršna mora biti, kljub veliki odlagalni enoti med sedežema.

Majhen indikator za varčno vožnjo

Peugeot partner - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Voznik spremlja vožnjo in delovanje vozila prek treh preglednih okroglih merilnikov z manjšim zaslonom ter večjim osrednjim barvnim zaslonom. Nanj se preprosto dostopa s stikalom Meni, nato pa se na dotik izbere navigacijo, telefon, avdiosistem, nastavitve ali podatke o vožnji.

Poleg uveljavljenih peugeotovskih treh možnosti spremljanja porabe, razdalje in hitrosti je tu še prav sramežljivo majhen in komaj opazen prikaz indikatorja prestave ter minutaža ECO-učinkovitosti vožnje. Vendar se tudi ta kar nekako boji prikazovanja "eco uspešnosti", saj se z vsakim ugašanjem motorja ponastavi.

Na avtocesti 7,2 litra na sto

Peugeot partner - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Seveda če vztrajamo pri največji dovoljeni hitrosti, merilnik pa pri tem prikazuje vrednost 133. Motor, ki se vrti z umirjenimi 2.500 vrtljaji, pri tem seveda ni hrupen, zato pa se sliši vse druge vplive vožnje po avtocesti.

Skrb za odlično zvočno izolacijo pač ni bila prva prioriteta Peugeota pri skupni izdelavi furgona in tepeeja.

Zaradi neugodne aerodinamike tepee največ goriva porabi prav na avtocesti, medtem ko smo na testu izmerili le 6,8. Dodajmo še zanimivost o odstopanju merilnika hitrosti: ta se pri izmerjenih hitrostih 50, 90 in 130 kilometrov na uro vsakič zlaže za tri kilometre. Čudno, vendar vseeno pohvalno.

 

Česa v partnerju ne najde prav vsak?

Tudi v našem uredništvu do tega testnega druženja nismo vsi vedeli, da:

… je gumb za ločeno odpiranje zadnjega stekla skrit precej nižje od pričakovanega mesta, na spodnjem robu vrat pri odbijaču, poleg gumba za odpiranje prtljažnih vrat.

… je prečno korito pod pokrovom v prtljažniku prirejeno za namestitev konzole z rolojem in zaščitno mrežo, da je ni treba puščati doma.

… je orodje z dvigalko skrito v predalu, prekritim s tapeto pod voznikovim sedežem.

… je globoka shranjevalna škatla z rolojem med sedežema preprosto odstranljiva.

… je USB-vhod dobro skrit v pokončnem utoru na sovoznikovi strani konzole pod prestavno ročico.

Peugeot partner - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar


Za pikolovce

Za nastavitev glasnosti radijskega sprejemnika voznikova roka kar sama seže k levemu od dveh okroglih gumbov, ki sta po višini ravno prav nameščena na sredini armaturne plošče. Ta vrtljivi gumb pa je namenjen klimatski napravi, medtem ko je Volume s plusom in minusom skrit na zgornjem robu armaturne plošče.


Tretja vrsta je najboljša, kadar je ni, saj predstavlja velik prtljažni prostor (675 litrov oziroma 1350 do stropa) s koriti pod dnom in z ločenim odpiranjem stekla. | Foto: Ciril Komotar Tretja vrsta je najboljša, kadar je ni, saj predstavlja velik prtljažni prostor (675 litrov oziroma 1350 do stropa) s koriti pod dnom in z ločenim odpiranjem stekla. Foto: Ciril Komotar

Tehnični podatki: peugeot partner 1.6 BlueHDi 120 start&stop allure

Kombinirano vozilo, srednji enoprostorec; 5 vrat, 7 sedežev

Motor: turbo dizelski, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, 16V; delovna prostornina: 1560 cm3; največja moč: 88 kW pri 3500 vrt/min, največji navor: 300 Nm pri 1750 vrt/min

Prenos moči: pogon na sprednji kolesi; 6-stopenjski ročni menjalnik; pnevmatike: 215/55 R16

Mere, mase: dolžina: 4384 mm, širina: 1810 mm, višina: 1801 mm; medosna razdalja: 2728 mm; masa praznega vozila: 1504 kg; največja dovoljena masa: 2060 kg; največja dovoljena masa priklopnika: 750 kg (lahki priklopnik) / 1200 kg (z naletno zavoro); prostornina prtljažnika: 100 l za sedmimi sedeži / 675 l za petimi sedeži (1350 l do stropa) / 3000 l za odstranjenimi sedeži do stropa

Zmogljivosti in poraba: največja hitrost: 174 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 12,3 s; mestna vožnja: 4,9 l/100 km, odprte ceste: 4,2 l/100 km, kombinirano: 4,4 l/100 km; povprečna avtonomija: 1204 km; prostornina posode za gorivo: 53 l; emisije: 115 g CO2/km, Euro 6

Varnost: čelni in stranski zračni blazini za voznika in sovoznika; 2x isofix; ABS z elektronsko porazdelitvijo in ojačitvijo zavorne sile; nadzor zdrsa pogonskih koles ASR; nadzor stabilnosti vozila ESP; nadzor tlaka v gumah; ocena NCAP: 3 zvezdice (2014)

Oprema: 16-palčna jeklena platišča s pokrovi, strešni letvi, drsni drugi par vrat s stekli za izmaknit, dvižna zadnja vrata z ločenim odpiranjem stekla, meglenki s funkcijo osvetlitve ovinka, LED dnevne luči, dodatno zatemnjena zadnja stekla, daljinsko centralno zaklepanje, električno pomični ogrevani in poklopni ogledali, ogledalce za nadzor otrok, usnjen volanski obroč nastavljiv po osi in višini, dve konzoli za volanom s stikali za upravljanje, ročna zavora med sedežema, voznikov sedež nastavljiv po višini, naslona za roke spredaj, trije ločeni zložljivi in odstranljivi sedeži v drugi vrsti, dva ločena zložljiva in odstranljiva sedeža v tretji vrsti, potovalni računalnik, avto radio s CD in mp3 predvajalnikom, Bluetooth, vtičnice 12 V, USB in AUX, tempomat z omejevalnikom hitrosti, pomoč pri speljevanju v klanec, parkirni senzorji spredaj in zadaj, samodejna dvopodročna klimatska naprava, električni pomik sprednjih stekel, polica nad vetrobranskim steklom, zaprt predal na armaturi pred voznikom, odprta predala na sredini armaturne plošče in pred sovoznikom, zaprt neosvetljen predal z ločeno poličko in prekatom v pokrovu pred sovoznikom, predala z utoroma v sprednjih vratih, velik odstranljiv predal z rolojem med sprednjima sedežema, izvlečni predal in pokrit prostor za orodje v tleh pod voznikovim sedežem, odlagalni prostor pod sovoznikovim sedežem, avionski mizici za naslonjali prve vrste, dva zaprta predala v tleh druge vrste, varovalna mreža za drugo vrsto sedežev, dve pokriti koriti pod sedežema tretje vrste in prečno korito za namestitev konzole z rolojem, odprt bočni predal in 12-voltna vtičnica na desni strani,  rezervno kolo pod vozilom

Garancija: 2 leti osnovne garancije, 3 leta na barvo in 12 let na prerjavenje karoserije, jamstvo Optiway za 3., 4. in 5. leto ali 100.000 km velja ob nakupu s Peugeot financiranjem 

Ne spreglejte