Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 12. 2015,
13.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Peugeot

Sreda, 2. 12. 2015, 13.20

8 let

Peugeot 208

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slabih deset centimetrov manjši, dobrih sto kilogramov lažji, drzneje oblikovan. Mali "pežojček" ne bo več resen in premiumski, ampak takšen, kot ga ljubijo ženske!

Razred: B - spodnji Sorodna vozila: / Družina modelov: 208 Predhodniki: 205 (1983-1998), 206 (1998-), 207 (2006-2012) Letna prodaja: 550.000 globalno Proizvodnja: Poissy (Francija), Trnava (Slovaška), Mulhouse (Francija) Začetek prodaje: maj 2012 Cene: od 10.190 evrov

Poudarki: - Vračanje na stara pota - Manjši, lažji, drznejši - Majhen volanski obroč - Novi trivaljni bencinski motor - Emisije CO2 od 84 g/km

207 je bil predober, ljudje smo manj zahtevni

Pri snovanju nove generacije najpomembnejšega levčka se je Peugeot ozrl v svojo zgodovino. Do modela 205, torej do prve kombilimuzine serije dve, pred tem so bile namreč same limuzine. Podatki so bili zgovorni. Legenda svetovnega relija, model 205, je bila močna tržna uspešnica, Francozi so prodali 5,3 milijona dvestopetk. Zatem je prišel 206 in dosegel kar 7,8 milijona prodanih primerkov, številka pa še kar raste, saj se avtomobil še prodaja kot 206+. Peugeotov 207 so prodali komaj 2,4 milijona.

"Torej priznavate, da je bil 207 napaka?" sem pobaral nekdanjega direktorja marketinga slovenskega Peugeota, ki zdaj službuje v Parizu. "No, to so premočne besede, je pa bil 207 zagotovo predober, narejen preveč z mislimi na premožnejše kupce. Hoteli smo ustreči zahtevnejšim kupcem in ti so bili z avtomobilom zelo zadovoljni, a za manj zahtevne množice in za družine, ki takšne malčke kupujejo za 'drugi' avtomobil v družini, je bil 207 predrag. In višja cena je bila posledica predrage proizvodnje."

Manjši, lažji, ljubek

No, pri Peugeotu so svojo zmoto hitro prepoznali in se lotili temeljitega preučevanja želja svojih kupcev. Tako so ugotovili, da morajo majhni avtomobili preprosto biti majhni. 205 je bil dolg 3,7 metra, 206 3,83, 207 pa je za tri centimetre presegal štiri metre. Napaka! No, 208 se ni zmanjšal na raven 205 ali vsaj 206, a s sedmimi centimetri manj vendarle pušča vtis dokaj "mičkenega" in "luštkanega", se pravi ljubkega malčka, a ne na račun prostornosti.

Namenoma uporabljamo bolj "scrkljane" izraze, saj želi Peugeot z novincem znova osvojiti ženska srca, ki jih je z resno in premiumsko dvestosedmico kar malce zapostavil. Majhen peugeot očitno mora biti majhen ljubljenček, saj "kdor hoče resnega malčka, pač izbere volkswagna pola".

Snuje Peugeot malega enoprostorca in roadsterja?

Tudi po novem bo na voljo kot tri- ali petvratna kombilimuzina, razmerje naj bi bilo 75 proti 25 v korist petvratne. Glede naslednikov modelov CC in SW pa so pri Peugeotu skrivnostni. Povejo, da ne bo neposrednih naslednikov, kakšni bosta karoseriji novega "odprtostrešnika" in družinskega malčka, pa nikakor nočejo izdati, obljubljajo veliko presenečenje!

No, poskusimo uganiti: namesto SW bo nastal majhen enoprostorec, namesto CC-ja pa bi lahko nastal kakšen majhen dvosedežni roadster. To so zgolj ugibanja, ne držite nas za besedo! Ali smo brcnili v temo ali zadeli v tarčo, bo jasno v prihodnjih letih, vsekakor pa bosta do prihoda drugih različic 208 v prodajni paleti ostala 207 CC in 207 SW.

Kaj pa športni RC? Se vrača oznaka GTI z modela 205? No, pri Peugeotu priznavajo, da je bil aplavz obiskovalcev ženevskega avtosalona za študijo GTI res bučen, pa vseeno povejo, da projekt športne različice še ni dokončno potrjen. Pravijo namreč, da "ali bo GTI najboljši ali pa ga ne bo". Hudomušno dodajajo, da je oblika nove trivratne dvestoosmice že tako ali tako dovolj športna.

Za volanom formule ena?

Nekako jim lahko damo prav. Ne preveč, ravno prav športen je novi 208, vsekakor pa pri ustvarjanju športnega duha veliko pripomore izredno majhen volanski obroč. Pri dozdajšnjih peugeotih smo novinarji redno tarnali nad prevelikim obročem in Francozi so imeli očitno dovolj teh naših pripomb, zato so volan pomanjšali na komaj 35 centimetrov premera. Zadeva zdaj res deluje hudo športno, že kar dirkaško, voznik se počuti, kot bi vozil kakšno formulo.

No, meni osebno spet ni prav, volan bi raje še nekoliko dvignil, sedež še malo spustil, a pri Peugeotu so dobro vedeli, zakaj mi ne omogočijo konkretnejših pomikov. Namreč že pri takšni nastavitvi sedenja mi zgornji del volanskega obroča zakriva spodnji del merilnikov, ki so po novem povsem ločeni – ob izdatnejših pomikih na merilnik hitrosti sploh ne bi videl. Seveda je to stvar osebnih mer, novinarski kolegi se nad sedenjem niso pritoževali.

Trivaljnika in dizli

Nadaljujmo s tehniko. Pri snovanju je bil eden glavnih ciljev tudi okoljska primernost, zato so avtomobil v primerjavi s predhodnikom olajšali za dobrih sto kilogramov, izboljšali so aerodinamiko, pri motorjih pa je vse podrejeno "nepožrešnosti".

Na predstavitvi smo preizkusili 1,6 VTi-ja z 88 kilovati in petstopenjskim ročnim menjalnikom in lahko poročam, da je bolj smiselno razmisliti o nakupu enega od novih trivaljnih bencinskih motorjev. Štirivaljnik pač brez THP-jevega turbo polnilnika od sebe ne da česa posebej impresivnega, zato je verjetno bolj smiselno vložiti v varčnejši način vožnje in se voziti s porabo med petimi in šestimi litri bencina, kolikor je recimo po potovalnem računalniku kazal novi 1,2-litrski trivaljnik.

No, pri Peugeotu opozarjajo na vse večje povpraševanje po dizelskih motorjih tudi v razredu majhnih avtomobilov. Računajo, da bodo dizli navdušili kar okoli polovico kupcev, zato so se nanje dobro pripravili. Motorji so nanizani v tabeli, poudarek pa si zasluži dejstvo, da prav vsi dizli po tovarniških podatkih v zrak spuščajo manj kot sto gramov ogljikovega dioksida na kilometer. V tabeli različice eHDi pomenijo tudi vgrajen sistem ugašanja motorja pred rdečimi semaforji, nekateri pa so opremljeni tudi z robotiziranim ročnim menjalnikom, ki je glede na preizkus po portugalskih obmorskih cestah napredoval po kakovosti. Ga priporočamo? No, za izdajo takšnega mnenja bo potreben daljši preizkus. Lahko pa že po teh prvih kilometrih poročamo, da smo se z najšibkejšim 1,4 HDi-jem vozili s porabo okrog štirih litrov.

Ne spreglejte