Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 12. 2015,
13.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Opel Športni Avtomoto

Sreda, 2. 12. 2015, 13.56

8 let

Opel adam rocks 1.0 - majhen, a opazen križanec z veliko serijske samozvesti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Rocks predstavlja ta hip zadnjo stopnjo v Oplovem procesu ustvarjanja čim bolj različnih adamov. Cena izzivalnega mini premijskega crossoverja z litrskim motorjem se vrti kar okoli 20 tisočakov.

Z dodatno opremo je še bolj premium

Izstopajočo podobo adama smo predstavili v našem prvem testu različice jam in še bolj očitno pri lanskem testu rumeno črnega adama 1,4 slam.

Rocks je premijsko lestvico pomaknil navzgor tako, da je postal crossover z rahlo privzdignjenim podvozjem, vsenaokrog obdan s terenskimi zaščitnimi oblogami. Notranjost je izrazito športna z usnjenim volanom, prestavno ročico, oprijemljivo oblikovanima sedežema in kovinskimi stopalkami. Premijska vrednost mu je narasla še s standardnimi in z Oplovimi prijemi.

Med prve štejemo velika 18-palčna platišča (17-palčna v zimskem obdobju), električno pomično platneno streho, rjavo usnjeno oblazinjenje in množico vozniških pripomočkov ter elementov za udobje in dobro počutje. Med Oplovimi rokovskimi poimenovanji omenimo bele površine white my fire in dodatno zatemnjena stekla I'll be black, sicer pa je v testnem rocksu vgrajena dodatna oprema, ki predvsem zaradi svoje količine presega 2.500 evrov (seznam je v okvirčku spodaj).

Litrski trivaljnik samo v rocksu

Bencinski turbo motor z neposrednim vbrizgavanjem v tri valje smo spoznali med prvo vožnjo nove corse. Trenutno je ta motor s 85 kilovati med vsemi različicami adama vgrajen zgolj v rocksa.

Deluje bolj zmogljivo od 1,4-litrskih štirivaljnih motorjev, ki smo jih preizkušali, tako da lahko verjamemo pohvali proizvajalca, ki majhnega litraša primerja z 1,6-litrskimi motorji. Turbinski polnilnik prijemlje nizko, tako da indikator predlaga višjo prestavo že pri dizelskih 1.750 vrtljajih, čeprav nato sledi vožnja s samo 1.250 vrtljaji. Temu primerna je tudi poraba oziroma bi bila, če bi voznik vztrajal s tako varčno vožnjo. Potovalni računalnik pri enakomerni hitrosti 50 kilometrov na uro na ravni cesti pokaže zgolj tri litre na sto kilometrov.

Na potovanju po avtocesti s tri tisoč vrtljaji (števec na 121, resnična hitrost 117) znaša poraba litrskega motorja po potovalnem računalniku 5,7 litra na sto kilometrov (to v resnici pomeni 6,0, kar se izkaže na bencinski črpalki). Trenutek resnice pa je nastopil na testnem krogu, kjer smo izmerili porabo 6,4. To je manj kot pri obeh testih z 1,4-litrskima motorjema in verjetno manj, kot bi porabil 1600-kubični motor s 110 "konji".

Športnik kljub 15 milimetrov višjemu podvozju

Vozne lastnosti rocksa se ne razlikujejo od tistih, zapisanih v testih obeh adamov s petstopenjskim menjalnikom. Gokarta adama S pa še čakamo, da nam pokaže, kaj zna.

No, natančen šeststopenjski menjalnik zahteva malo več dela, še posebej če voznik pedantno upošteva navodila indikatorja. Enako kot prej sta nam ugajala neposreden volan (2,5 zavrtljaja med skrajnima položajema) in športna lega na gladkem asfaltu s prav igrivimi kratkimi odskoki na neravnih površinah. Ravnodušni nismo ostali niti do kovinskih stopalk, ki poleg športnega videza zagotavljajo zanesljivejše upravljanje.

Pohvalimo še oba kazalca na merilnikih hitrosti in vrtljajev – njuni konici skleneta rdeči piki na obodih, ki omogočata natančnejši odčitek vrednosti.

Eco, city servo …

Protiutež športnemu priganjanju je izbira načina eco, ki skupaj z indikatorjem in sistemom samodejnega ugašanja motorja med krajšimi postanki poskrbi za varčnejšo vožnjo.

City servo omogoča lahkotnejša mestna manevriranja, na prečkah volanskega obroča so priročna stikala avdiosistema, tempomata in telefonije, za povrhu pa je obroč še ogrevan.

Platnene strehe v zimskem obdobju nismo odpirali med vožnjo, morda pride rocks znova na test v toplejšem obdobju s kakšnim novim ecotecom. Zaradi platna nad glavo je hrup v kabini rocksa pri 130 povsem znosen, nikakor pa ne pri hitrosti 100 kilometrov na uro v tunelih.

Limuzinski pripomočki za vožnjo

Zapisali smo jih med opremo in dodatno opremo, posebej pa omenjamo tempomat, ki ga ni treba vključevati vsakič posebej, ampak ostane poljubno dolgo, dokler ga ne izklopimo. Hitrost, ki jo izberemo, se tudi ne prekine s pritiskom na stopalko sklopke med prestavljanjem.

Vgrajeni so uporabni pripomočki, kot na primer pri speljevanju v klanec, tudi opozorilnik za vozila v mrtvem kotu je že koga rešil, celo parkirnega sistema se ne bi branili, saj shematično prikazuje bližino ovir vsenaokrog v osnovi manj preglednega zaobljeno oblikovanega malčka.

Zimskih paketov morda v spomladanskem času ne bodo razprodali, 310 evrov za ogrevana sedeža in volanski obroč pa vseeno ni pretirana cena.

Ne spreglejte