Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
4. 1. 2016,
17.41

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Prva vožnja Družinski Avtomoto Tehno Avtomoto Audi

Ponedeljek, 4. 1. 2016, 17.41

6 let, 7 mesecev

Novi audi A4 – tehnični koncentrat nove dobe, ki v gneči vozi sam

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Pričakovali smo, da bo novi audi A4 tehnični presežek. Nismo se zmotili. Po prvih kilometrih nas je prepričal predvsem z izjemno uglajenostjo, voznimi lastnostmi in inteligenco. Res je dober.

Strateško pomemben avtomobil, ki že več kot štiri desetletja gradi ugled štirih krogov

Franci Bolta, direktor znamke Audi v Sloveniji, je predstavitev novega A4 pospremil z besedami: "Ta model igra najpomembnejšo vlogo. Od začetka proizvodnje so jih prodali šest milijonov, v Sloveniji vsak četrti voznik audija vozi model A4." | Foto: Franci Bolta, direktor znamke Audi v Sloveniji, je predstavitev novega A4 pospremil z besedami: "Ta model igra najpomembnejšo vlogo. Od začetka proizvodnje so jih prodali šest milijonov, v Sloveniji vsak četrti voznik audija vozi model A4." To, kako zelo pomembna je nova štirica za Audi, najbrž ni treba poudarjati. To je dejansko eden izmed ključnih krogov v Audijevem logotipu štirih krogov. Je bestseller, prodajnih hit, katerega zgodovina skupaj z modelom audi 80 sega v leto 1972. Že takrat, na samem začetku poti, pa je Audi s tem avtomobilom na trgu postavljal smernice oblikovanja, zmogljivosti, vodljivosti in lahke gradnje. V več kot štirih desetletjih je na ceste skupaj zapeljalo nič manj kot 12 milijonov audijev 80 in A4. Zaradi pomembnosti tega avtomobila so nam pri slovenskem zastopniku znamke to peto, čisto novo generacijo štirice, še preden smo sploh sedli za njen volan, predstavili na precej ekskluzivni slovenski predpremieri v Ljubljani.

Jasno sporočilo glede tehnične naprednosti novinca pa nam je že v Ljubljani slikovito opisal Audijev ambasador Emanuele Pirro, nekdanji voznik F1, turnih in vztrajnostnih dirk: "Mislim, da vozniki nikoli ne bomo tako spretni in pametni, da na cestah ne bi več umirali. Žal se to dogaja in lani je po vsem svetu umrlo kar tri milijone ljudi. Čas je, da nam tehnika pomaga zagotoviti večjo stopnjo varnosti, in del tega prinaša tudi novi A4."

Obstaja velika verjetnost, da v takem avtomobilu nikoli ne boste povzročili prometne nesreče. | Foto: Obstaja velika verjetnost, da v takem avtomobilu nikoli ne boste povzročili prometne nesreče.

Za nekoga še vedno premalo drzen, a v resnici lep in oblikovno učinkovit avtomobil

 | Foto: Audijevi oblikovalci so imeli težko nalogo, saj imata neposredna tekmeca, mercedes razreda C in bavarska trojka, prepoznaven oblikovni podpis: prvi stavi predvsem na eleganco, drugi pa na agresivno dinamiko.

Kar zadeva obliko, bo novi A4 za kakšen okus še vedno premalo drzen in nekoliko preveč zadržan, kar v določenem pogledu ne gre zanikati. Za naš okus pa je Audijevim oblikovalcem uspelo narediti zelo eleganten avtomobil, dovolj možat in po videzu ravno prav oster, samo poglejte robova na sprednjem odbijaču.

Široko držo in karoserijske površine, ločene z natančnimi linijami, je mogoče kombinirati s kar 30 barvami. Nam je bil najbolj všeč izredno fotogeničen živo modri odtenek na RS platiščih. Piko na i dodajo učinkoviti LED-žarometi, na voljo pa so tudi tisti matrični, ki smo jih preizkusili v prestižni osmici. No, kar zadeva drznost: S4 in RS4 bosta dobila motošportni reprezentančni dres, brez skrbi.

 | Foto: Nova podoba oziroma karoserijska silhueta v primerjavi s prej omenjenima tekmecema, pa tudi s passatom in lexusom IS …, zagotovo izstopa s tehnično doslednostjo v smislu aerodinamike. Limuzinska izvedba A4 se lahko pohvali z najboljšim količnikom zračnega upora (cd 0,23) med svojimi konkurenti.

Kaj to pomeni v praksi? Zelo malo oziroma praktično povsem nemoteči decibeli vetrnega trušča pri velikih hitrostih, manjša poraba goriva in izjemna smerna stabilnost.

Avtomobil stoji na čisto novi, predvsem dolžinsko prilagodljivi platformi MLB evo, ki ponuja širok nabor možnosti integracije različnih pogonskih sistemov in medosnih dolžin. Prvi uporabnik te osnove je recimo novi Q7, na tej osnovi pa sta zgrajeni še novi generaciji osmice in šestice. Ta platforma je prilagojena še hibridnim pogonom, kombinaciji gradnje z uporabo materiala CFRP, plastike, ojačene s karbonom.

V notranjosti igra materialov, ambientalnih luči in visoke tehnologije

 | Foto: Tisti hip, ko človek odpre vrata in se usede za volan, je jasno, da si Audi s tem avtomobilom želi postati razredni prvak. Materiali so res prvovrstni, 3-conska samodejna klimatizacija, pa "touch" tipke, pravzaprav stikala na sredinski konzoli, brušen aluminij, izbira ambientalne osvetlitve, pravi le, pa za najzahtevnejše še 3D zvočna izkušnja z 19 zvočniki pod katerimi je napis Bang & Olufsen. O ergonomiji nima smisla razpravljati, je popolna. Položaj za volanom izdatno prilagodljiv, le kakšen voznik senior bo utegnil potožiti glede nizkega sedenja, v tem primeru pa se bo iz črke A potrebno preseliti na Q.

Seveda ne moremo mimo TFT virtualnega kokpita, ki smo ga videli že v TT-ju in impozantnem velikanu Q7 pa tudi bolj ljudskem passatu. Ta je seveda odplačljiv, a, če razmišljate o novi štirice bi vam to dodatno investicijo pač priporočali.

Zakaj? Ker ji taki števci pač hudičevo dobro pristojijo. Avto, ki zna sam zavirati, se ustaviti in speljati, pa parkirati, kulturno zavijati brez nevarnega izsiljevanje, pa paziti na pešce in se v gneči celo sam izognit stoječi oviri ter svojo namero ostalim sporočiti s samodejno vključitvijo smernika, pred tem pa z ultrazvokom preveriti prostor, take merilnike preprosto mora imeti. Saj gre tudi brez tega 12,3-palčnega zaslona, vendar, je preglednost zlasti navigacije res impresivna, morate videti, preizkusit v živo.

Zavoj je vse bližje, hitrost 140 km/h, spustimo volan in desnico umaknemo s stopalke za plin. Še pred vstopom v zavoj se zgodi prva samodejna reakcija, ko A4 s pomočjo sistema za predvidevanje in učinkovitost iz navigacije odčita omejitev hitrosti, narahlo komaj opazno zavre in v ovinek že pripelje v skladu z omejitvijo hitrosti (130 km/h). Ker naše roke še vedno prekrižane počivajo in prav po slovensko, privoščljivo čakajo na pomanjkljivost v sistemu, krmilna enota dobi živo sliko s kamere, elektromehanskemu volanu sporoči izračunani kot, ta pa z nežnim, a natančnim pomikom usmeri kolesa in avto brez težav spelje zavoj.  | Foto: Zavoj je vse bližje, hitrost 140 km/h, spustimo volan in desnico umaknemo s stopalke za plin. Še pred vstopom v zavoj se zgodi prva samodejna reakcija, ko A4 s pomočjo sistema za predvidevanje in učinkovitost iz navigacije odčita omejitev hitrosti, narahlo komaj opazno zavre in v ovinek že pripelje v skladu z omejitvijo hitrosti (130 km/h). Ker naše roke še vedno prekrižane počivajo in prav po slovensko, privoščljivo čakajo na pomanjkljivost v sistemu, krmilna enota dobi živo sliko s kamere, elektromehanskemu volanu sporoči izračunani kot, ta pa z nežnim, a natančnim pomikom usmeri kolesa in avto brez težav spelje zavoj.

Potem pa je tu seveda še popolnoma posodobljen info-komunikacijski sistem MMI s paketom brezplačne posodobitve (3 leta) kartografije navigacije in popolno podporo za pametni telefon.

Kar se telefona oziroma on line komunikacije tiče si je možno omisliti prav vse. Ko ste denimo povezani, antena audija A4 pomaga loviti in ojačiti mobilni signal LTE, da je stopnja sevanja v telefona v kabini čim manjša.

Da, in v kolikor imate telefon res dovolj pameten, bo energijo za svojo baterijo od tega audija dobil preko indukcijskega polnjenja v predalu, brez kabla torej.

Studijska tišina, udobje in odlična vodljivosti

 | Foto: Kaj torej novinec ponuja na cesti? Na kratko, veliko! Razvojni inženirji so nam zatrdili, da je avto tako dobro zvočno zatesnjen kot najprestižnejši med audiji, A8. Celo stekla so recimo izolirana z enakim materialom kot pri osmici.

Po prvih nekaj kilometrih avtoceste smo ugotovili, da je raven hrupa v kabini res izjemno nizka, tudi če hitrost preseže 160 kilometrov na uro. Impresivno, takih aero-akustičnih sposobnosti trenutno ne ponuja nihče izmed konkurentov, pa tudi v razredu višje bi bila raven udobja še vedno zelo zelo konkurenčna. Zdelo se nam je prav neverjetno uglajeno, celo radio smo ugasnili, da bi se prepričali …

Vozni program nastavljen na udobje, pozorni radar drži hitrost, lane in side assist ohranjata smer in pokrivata boke, samo prst na volanu je dovolj, da ta audi ve, da si z njim in kaj mora narediti, da je vožnja brezstresna. Kot da bi lebdeli. Uf, prepričljiv je, verjemite.

Glede vodljivosti ne gre izgubljati besed. Peljali smo različico s pogonom quattro in novim 2,0-litrskim bencinskim motorjem TFSI s 185 kilovati, opremljeno še s prilagodljivim blaženjem in voznimi programi sistema Audi select dynamic driving, ki je del serijske opreme v kombinaciji z motorji od 140 kilovatov naprej.

Avtomobil je res zelo udoben, v vseh pogojih vožnje povsem nenaporen in res zelo natančno vodljiv in stabilen. Povemo vam, da se še kako pozna učinek na novo zasnovanega, lažjega vpetja koles na obeh oseh, s čimer so izdatno povečali udobje in dinamičnost vožnje. | Foto: Avtomobil je res zelo udoben, v vseh pogojih vožnje povsem nenaporen in res zelo natančno vodljiv in stabilen. Povemo vam, da se še kako pozna učinek na novo zasnovanega, lažjega vpetja koles na obeh oseh, s čimer so izdatno povečali udobje in dinamičnost vožnje.

Brez rok na volanu preko hitrega avtocestnega zavoja

 | Foto: Takoj, ko smo zapeljali na avtocesto smo štirico postavili pred izziv. Dolg desen ovinek je bil kot naročen za preizkus zaupanja, ki v najbolj opremljeni različici temelji na kar tridesetih aktivnih vozniških asistentih. Vklop radarskega tempomata, zeleno se obarva še sistem za nadzor ohranjana smeri znotraj oznak voznega pasu. Zavoj je vse bližje, hitrost 140 km/h, spustimo volan in desnico umaknemo s stopalke za plin. Še pred vstopom v zavoj se zgodi prva samodejna reakcija, ko A4 s pomočjo sistema za predvidevanje in učinkovitost iz navigacije odčita omejitev hitrosti, narahlo komaj opazno zavre in v ovinek že pripelje v skladu z omejitvijo hitrosti (130 km/h).

Ker naše roke še vedno prekrižane počivajo in prav po slovensko, privoščljivo čakajo na pomanjkljivost v sistemu, krmilna enota dobi živo sliko s kamere, elektromehanskemu volanu sporoči izračunani kot, ta pa z nežnim, a natančnim pomikom usmeri kolesa in avto brez težav spelje zavoj.

Dela, pokimamo in se tistih hip počutimo kar malo neumno, zaradi nejevernosti oziroma kančka ega v smislu: ''No, pa da vidim!'' Kmalu zatem, po dobri minuti in pol, se na zaslonu prikaže opozorilo, prevzemite krmilo.

 | Foto:

V strojegradnjo, kljub hudi uri v koncernu Volkswagen ne dvomimo

Novi audi A4 na trg prihaja s sedmimi motorji. Štirje so dizli serije TDI, trije pa bencinarji serije TFSI. Pri dihanju jim pomagajo turbine, njihov zmogljivosti pa so v primerjavi z motorizacijo predhodnika do 25 odstotkov boljše. Stroji pa naj bi porabili do 21 odstotkov manj goriva.

V ponudbi ostaja tudi 3,0-litrski TDI šestvaljnik V zasnove v različicah z 218 in 272 ''konji'', saj pri Audiju trdijo, da imajo tudi ukrepi zmanjševanja prostornine svoje meje, onstran njih pa se izgubljajo vozniška čustva.

Zanimivo, kaj ne?

V senci TDI afere, ki pretresa matični koncern pod katerega jasno sodi tudi Audi, inženirji seveda kaj dosti niso bili zgovorni o tej aktualni temi. So pa glede dizlov suvereno predstavili svoj nov dosežek.

110-kilovatni, 2,0-litrski TDI z oznako ultra, naj bi po njihovih besedah bil najbolj energijsko učinkovit in čist dizelski motor, rekorder svojega razreda s povprečno porabo 3,7 litra goriva na sto kilometrov in 95-gramskim izpustom ogljikovega dioksida na kilometer. Vsi motorji ustrezajo normativu Euro 6.

Smo pa tokrat v dobrih dvesto prevoženih kilometrih zbrali prve vtise o čisto novem bencinskem stroju TFSI. Gre za prisilno polnjen dvolitrski štirivaljnik z močjo 185 kilovatov in 375 njutonmetrov v območju od 1600 do 4500 vrtljajev. Je močan in prožen ter energijsko zmeren motor, ki ponuja zares dinamične zmogljivosti. Na naši pot pa je porabil 8,1 litra bencina ob dejstvu, da smo z njim pošteno uživali v quattro plesu po serpentinah na delu poti od letališča v Benetkah pa do gorske idile pašnikov Rifugio Sant | Foto: Smo pa tokrat v dobrih dvesto prevoženih kilometrih zbrali prve vtise o čisto novem bencinskem stroju TFSI. Gre za prisilno polnjen dvolitrski štirivaljnik z močjo 185 kilovatov in 375 njutonmetrov v območju od 1600 do 4500 vrtljajev. Je močan in prožen ter energijsko zmeren motor, ki ponuja zares dinamične zmogljivosti. Na naši pot pa je porabil 8,1 litra bencina ob dejstvu, da smo z njim pošteno uživali v quattro plesu po serpentinah na delu poti od letališča v Benetkah pa do gorske idile pašnikov Rifugio Sant

Ne spreglejte