Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
24. 7. 2018,
5.45

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,67

4

Natisni članek

ford ranger Ford

Torek, 24. 7. 2018, 5.45

5 let, 9 mesecev

Dva ford rangerja: serijski black edition proti predelanem vozilu

Kaj in koliko stane? Gorenjec nadgradil terensko vozilo #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,67

4

Ford ranger Bojan Pintar | Foto osebni arhiv

Foto: osebni arhiv

Kaj nudi moderni poltovornjak za 40 tisočakov in kako ga lahko kupec še nadgradi ter koliko ti priboljški stanejo? Preverili smo v družbi dveh črnih ford rangerjev.

Ne glede na letni čas se zdijo poltovornjaki ('pickupi') zanimiva avtomobilska izbira za avanturistične voznike, ki želijo poleg jasnih delovnih nalog takega gospodarskega vozila (privlačen zaradi možnosti odbitja DDV) izkoristi tudi njegov potovalni oziroma avanturistični potencial. Ford ima z rangerjem enega prodajno najuspešnejših poltovornjakov v Evropi, ki se ponaša z eno najboljših vozniških izkušenj  z zelo dobro vozniško izkušnjo in tudi resnimi terenskimi ter tovornimi zmogljivostmi.

Pintarjev ranger izhaja iz različice z 2,2-litrskim dizelskim motorjem in opremo Limited. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Pintarjev ranger izhaja iz različice z 2,2-litrskim dizelskim motorjem in opremo Limited. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl
Usmerjen v potovanja: Prave terenske gume, zračno vzmetenje, šotor …

Poltovornjaki pa ponujajo tudi odlično izhodišče za tiste navdušene lastnike teh vozil, ki jih še dodatno nadgradijo in še povečajo njihovo uporabnost. V Železnikih smo tako srečali Bojana Pintarja, ki ima prav enega takih črnih rangerjev. Njegovo vozilo je dobilo zadnjo nadgradnjo kesona, dodatne terenske gume in tudi masko raptorja – še en razred večjega Fordovega poltovornjaka.

"Vozilo uporabljam tudi poslovno za oskrbovanje gostinskega lokala. Zato ima na kesonu trdo nadgradnjo, ki stane okrog 2.600 evrov," nam je povedal Pintar, ki je z vsemi predelavami v svojega rangerja vložil med pet in šest tisoč evrov. To pomeni nadgradnjo serijskega poltovornjaka na raven vozila, ki je primeren že za manjše ekspedicije in predvsem poln izkoristek vozila tudi za potrebe kampiranja.

Ena prava 17-palčna terenska guma (BF Goodrich) stane okrog 200 evrov, eno novo platišče za Pintarjev ranger so v Španiji stala 218 evrov. V Nemčiji so po njegovih besedah lahko tudi dvakrat dražja.

Njegov ranger ima tudi nastavljivo zračno vzmetenje in mogoč dvig vozila za 10 centimetrov. To vzmetenje je namenjeno predvsem za večje udobje vožnje za potnike v drugi vrsti. Vzmetenje je nastavljivo tudi posamično na levi ali desni strani, kar bo prišlo prav ob kampiranju s pomočjo strešnega šotora. Ta stane okrog tisoč evrov.

Vozilu je dodal tudi obrobe kolotek zaradi dodatne širine gum in tako te ne segajo prek roba blatnikov. Vgradil je tudi dodatne vzvratne luči LED, ki nadomešča dokaj slabo serijsko. Prebarval je tudi vse kromaste dele in na Tajskem za 55 evrov dobil še prednjo masko raptorja. Taka je v Evropi bistveno dražja.

Na vozilu je še strešni prtljažnik Front Runner za 700 evrov, sicer pa samo originalne strešne sani stanejo 2.200 evrov. V prihodnje namerava Pintar rangerju dodati še strešni šotor, sam pa bo opravil tudi vgradnjo izvlečne kuhinje na kesonu.

Fotografije - Spoznajte ford ranger black edition

Fotogalerija
1 / 16

Oprema Black editon prinaša rangerju več oblikovnih dodatkov. Cena testnega vozila brez popusta znaša 41.850 evrov. | Foto: Gregor Pavšič Oprema Black editon prinaša rangerju več oblikovnih dodatkov. Cena testnega vozila brez popusta znaša 41.850 evrov. Foto: Gregor Pavšič Vozniško med najboljšimi

Ford ima z rangerjem poltovornjaka, ki je vozniško primerljiv z volkswagen amarokom in iz tega vidika presega toyoto hilux. Občutek vožnje se približuje večjim športnim terencem. To velja tudi za notranjost, opremo in tudi nabor modernih varnostno-asistenčnih sistemov.

 Tak ranger lahko samodejno zavira v sili, ima radarski tempomat, samodejno preklaplja žaromete, prepoznava prometne znake, ima zelo uporabno vzvratno kamero in podobno. Hvalimo možnost vtičnice v notranjosti, prav tudi infozabavni sistem in dobro počutje v vozniškem prostoru.

Ranger 3.2 TDCi 147 kW (200KM) A6, Dvojna kabina 4x4 z opremo Limited

Cena vozila z dodatno opremo: 41.850€

Osnovna cena: 36.320 EUR

Dodatna oprema: 5.530 EUR (s popustom - 2.100 EUR

Seznam dodatne opreme: Stilski paket Limited Black - 2.570 EUR (naročilo trenutno ni možno), vlečna kljuka - 570 EUR, prilagodljiv radarski tempomat - 1.140 EUR, Električna vtičnica 230V/150W - 160 EUR, kovinska barva karoserije - 570 EUR, Elektronski zaklep zadnjega diferenciala - 520 EUR

Vozniški prostor je po opremi in deloma tudi udobju na ravni Fordovih športnih terencev. Po vozni dinamiki sodi ranger v vrh ponudbe poltovornjakov. | Foto: Gregor Pavšič Vozniški prostor je po opremi in deloma tudi udobju na ravni Fordovih športnih terencev. Po vozni dinamiki sodi ranger v vrh ponudbe poltovornjakov. Foto: Gregor Pavšič

Če keson nima roloja ali še bolje kupolaste nadgradnje, se uporabnost vozila drastično zmanjša. | Foto: Gregor Pavšič Če keson nima roloja ali še bolje kupolaste nadgradnje, se uporabnost vozila drastično zmanjša. Foto: Gregor Pavšič

Pokrivala kesona niso poceni

Tudi tokrat smo pri testnem vozilu ugotovili, da poltovornjak brez vsaj delno zakritega kesona močno izgubi na svoji uporabnosti. Toda vsaj uradna dodata oprema je draga, saj roloji stanejo okrog 2.600 evrov, trda kupolasta nadgradnja v barvi karoserije pa od 2.600 do 3.800 evrov.

Oprema Black Edition?

Testnega rangerja je poganjal najzmogljivejši 3,2-litrski dizelski štirivaljni motor z močjo 147 kilovatov (200 'konjev') in 470 njutonmetrov navora. Za prenos moči je skrbel samodejni šeststopenjski menjalnik, vozilo je imelo ročno priklopljiv štirikolesni pogon, reduktor in zaporo diferenciala. Motor je pričakovano odlično opravil svojo nalogo in pokazal, da tako vozilo v primeru resnejše uporabe (tudi vleka prikolice) potrebuje zmogljivejši štirivaljnik ali celo šestvaljnik (VW amarok, mercedes razred X). Poraba goriva se je gibala med 11 in 12 litri na 100 prevoženih kilometrov.

Stilska oprema Black Edition vozilu prinaša črno barvo karoserije, 17-palčna šestkraka platišča, cevni okvir za zaščito ob prevračanju v črni barvi, vzdolžna strešna nosilca v črni barvi, maska motorja in vstavki v sprednjem odbijaču v črni barvi, zadnji odbijač s stopnico v črni barvi in podobno.  

Testnega rangerja je poganjal najzmogljivejši 3,2-litrski dizelski štirivaljni motor z močjo 147 kilovatov (200 'konjev') in 470 njutonmetrov navora. | Foto: Gregor Pavšič Testnega rangerja je poganjal najzmogljivejši 3,2-litrski dizelski štirivaljni motor z močjo 147 kilovatov (200 'konjev') in 470 njutonmetrov navora. Foto: Gregor Pavšič

Samodejni menjalnik je bil zlahka kos zmogljivemu motorju. Poraba goriva se je gibala med 11 in 12 litri na 100 prevoženih kilometrov. | Foto: Gregor Pavšič Samodejni menjalnik je bil zlahka kos zmogljivemu motorju. Poraba goriva se je gibala med 11 in 12 litri na 100 prevoženih kilometrov. Foto: Gregor Pavšič

Ne spreglejte