Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
8. 2. 2019,
5.30

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,49

6

Natisni članek

Suzuki suzuki vitara test avtomobila

Petek, 8. 2. 2019, 5.30

5 let, 2 meseca

Test: suzuki vitara 1,4 boosterjet allgrip AT

Iščete vsestranski avto za 20 tisočakov? To je ena od možnosti.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,49

6

Suzuki vitara je s prenovo dobila oblikovno osvežitev sprednjega dela in dodatne varnostne sisteme, kljub temu pa z modernimi motorji, spodobno opremo in že kar samoumevnim štirikolesnim pogonom zadržala ceno dobrih 20 tisoč evrov.

Štirikolesni pogon je dobrodošel v smislu varnosti tudi v vsakdanjem prometu, pozimi pa olajša pot tudi po zasneženih cestiščih. | Foto: Gregor Pavšič Štirikolesni pogon je dobrodošel v smislu varnosti tudi v vsakdanjem prometu, pozimi pa olajša pot tudi po zasneženih cestiščih. Foto: Gregor Pavšič

Ocena

Suzuki vitara ostaja eden najbolj prepričljivih športnih terencev in na splošno uporabnih avtomobilov, ki jih je mogoče dobiti za okrog 20 tisoč evrov. Prostoren in zelo dobro založen z asistenčnimi sistemi ima tudi moderne in sprejemljivo varčne bencinske motorje. Večina kupcev vitaro v Sloveniji izbere s štirikolesnim pogonom in ta deluje zelo prepričljivo. Tako kot pravzaprav celoten avtomobil, ki ponuja zares dobro razmerje med ceno in kakovostjo oziroma uporabnostjo vozila.

Kdor danes v Sloveniji išče dobro opremljen, dovolj robusten in še vedno urban športni terenec ter zanj zaradi lastnih potreb želi tudi štirikolesni pogon, bo izbiral predvsem med dacio duster in suzuki vitaro. Obe je tudi s štirikolesnim pogonom mogoče dobiti za manj kot 20 tisočakov.

Tri četrtine kupcev vitare v Sloveniji izbere štirikolesni pogon

Duster je storil velik korak naprej, a ima v svoji ponudbi precej manj komfortnih in varnostnih sistemov kot zdaj prenovljena Suzukijeva vitara. Ta je eden ključnih prodajnih adutov Suzukija v Sloveniji. Izdelujejo jo na Madžarskem, zato ni težav s prodajnimi kvotami kot pri swiftu ali ignisu, kar 74 odstotkov slovenskih kupcev pa vitaro izbere s štirikolesnim pogonom.

Štirikolesno vitaro je mogoče za 20 tisočakov (nekaj evrov nad ali pod to mejo) dobiti tako z bencinskim litrskim motorjem ecoboost (82 kilovatov) kot z 1,4-litrskim štirivaljnim motorjem boosterjet (103 kilovate). Obe taki ponudbi veljata s paketom opreme premium, naša testna vitara pa je bila še nekoliko bolje opremljena (paket elegance top, dvobarvna karoserija, kovinska barva, samodejni menjalniki), zato je njena cena narasla na 25.650 evrov.

Vitara je obdržala del videza bolj robustnih (in manj športnih) terencev, vseeno pa se je s prenovo dobro podala v ta zelo natrpan prodajni razred. Njen adut je prav štirikolesni pogon in bolj izrazite terenske lastnosti kot pri večini tekmecev. | Foto: Gregor Pavšič Vitara je obdržala del videza bolj robustnih (in manj športnih) terencev, vseeno pa se je s prenovo dobro podala v ta zelo natrpan prodajni razred. Njen adut je prav štirikolesni pogon in bolj izrazite terenske lastnosti kot pri večini tekmecev. Foto: Gregor Pavšič

Hvalimo 1,4-litrski štirivaljni bencinski motor boosterjet, ki ima 140 "konjev". Na testu smo imeli z njim porabo 7,5 litra na 100 prevoženih kilometrov. | Foto: Gregor Pavšič Hvalimo 1,4-litrski štirivaljni bencinski motor boosterjet, ki ima 140 "konjev". Na testu smo imeli z njim porabo 7,5 litra na 100 prevoženih kilometrov. Foto: Gregor Pavšič

Preglednost izza volana je zelo dobra, prav tako tudi enostavnost vstopanja v vozilo. Opremljenost je moderna, vsi asistenčni sistemi tudi dobro delujejo. | Foto: Gregor Pavšič Preglednost izza volana je zelo dobra, prav tako tudi enostavnost vstopanja v vozilo. Opremljenost je moderna, vsi asistenčni sistemi tudi dobro delujejo. Foto: Gregor Pavšič

Paket premium ali elegance top?

Cenovna razlika med obema paketoma znaša pri enakem motorju 2.550 evrov. Obe taki vitari bi bili zelo dobro založeni z dodatno opremo in zato to velja tudi za vitaro za 20 tisoč evrov. Cenejša vitara na primer nima vključenih sprednjih in zadnjih parkirnih senzorjev, samodejnega vklopa žarometov, možnosti panoramske strehe, elektronsko poklopnih zunanjih ogledal, navigacije, prav tako ne zagona motorja brez ključa in podobno.

Zato pa je nabor varnostnih sistemov za odliko. Štirikolesno gnana vitara ima že za 20 tisočakov vključen radarski tempomat, funkcijo izbora tipa vožnje, opozarjanje na vijuganje ali zapustitev prometnega pasu, prepoznavanje prometnih znakov in tudi opozorilo na prečni promet za vozilom. In najpomembneje, vsi ti sistemi delujejo zelo zanesljivo.

Avtomobil za 20 tisoč evrov, katerega?

  • Suzuki vitara
    66,11 %
    472 glasov
  • Dacia duster
    11,90 %
    85 glasov
  • Cenejši majhen avtomobil (razred VW polo, renault clio, ford fiesta ...)
    7,70 %
    55 glasov
  • Osnovno različico kombilimuzine "golfovega" razreda
    14,29 %
    102 glasov
Oddanih 714 glasov
Suzuki swift
Avtomoto Test: Je novi suzuki swift najboljši avtomobil za 15 tisoč evrov?

Za izzive na terenu z zaporo diferenciala

Oblikovno je vitara ostala dobra kombinacija med tradicijo, aktualnimi trendi (tudi s pomočjo dvobarvne karoserije za 800 evrov) in še vedno tudi zmerno robatostjo avtomobila na cesti. Avtomobil deluje kot zanesljiv in suveren terenec, ki zmore tudi zunaj urejenih cest veliko. Razdalja od tal (18,5 centimetra) sicer ni zelo velika (duster je od tal oddaljen 21 centimetrov), a zato ima vitara na voljo zaporo sredinskega diferenciala. V težkih pogojih, na primer v blatu ali snegu, je lahko pomoč take zapore tudi odločilna.

Suzuki vitara | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Suzuki vitara | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Lahkotnost uporabe vozila, hvalimo tudi 1,4-litrski bencinski motor

Pri vitari hvalimo preprostost uporabe, lahkotnost vstopanja v avtomobil in tudi dobro ergonomijo. Zmotili so nas sicer nekateri trši materiali v notranjosti, še bolj pa potreba po precej sunkovitem zapiranju vrat. Še največkrat se je to pojavilo pri zapiranju vrat prtljažnika.

Na drugi strani je 1,4-litrski motor boosterjet zelo dober, poskočen in tudi primerno varčen. Poraba na testu je znašala med sedmimi in osmimi litri na sto prevoženih kilometrov, največji navor 200 njutonmetrov pa je na voljo že pri 1.500 vrtljajih na minuto. Vse to omogoča prijetno vožnjo po asfaltnih in tudi makadamskih oziroma terenskih cesticah.

Brez samodejnega menjalnika bi bila vitara za več kot dva tisočaka cenejša

Testni primerek vitare je, kot že rečeno, z naborom opreme ceno precej povišal. Še največji pomislek smo imeli glede izbire samodejnega menjalnika, ki je sicer zelo suvereno opravil svojo nalogo. Ta vitaro podraži za več kot dva tisočaka. Za cenovno manj občutljive kupce so to simpatični dodatki (tudi dvobarvna karoserija precej popestri celoten avtomobil), kdor pa bo želel cenejšo štirikolesno vitaro, bo tudi s tisto za okrog 21 tisočakov zelo zadovoljen.

Tehnični podatki – suzuki vitara 1,4 boosterjet AT allgrip elegance top

Motor: turbobencinski, štirivaljni, prostornina: 1.373 cm3, moč: 103 kW (140 "konjev") pri 5.500 vrt./min.; navor: 220 Nm pri 1.500 vrt./min.; 6-stopenjski samodejni menjalnik

Mere in masa: dolžina: 4.175 mm; širina: 1.775 mm; višina: 1.610 mm; medosna razdalja: 2.500 mm; masa praznega avtomobila: 1.235 kg; dovoljena skupna masa: 1.730 kg; vleka prikolice: 1.200 kg (z zavoro)/400 kg (brez zavore); prtljažnik: od 375 do 1.120 l; posoda za gorivo: 47 l

Zmogljivosti in poraba: največja hitrost: 200 km/h; pospešek do 100 km/h: 10,2 s; izpust CO2 (WLTP): 174 g/km;

Cena testnega vozila: 25.650 EUR

Suzuki vitara | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Suzuki vitara | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Suzuki vitara | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Suzuki vitara | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Ne spreglejte