Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 3. 2016,
17.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Terenski Avtomoto Družinski Avtomoto Ford

Četrtek, 24. 3. 2016, 17.32

8 let

Ford ecosport 1.0 ecoboost - V Indiji rojeni terenček v Sloveniji kot avtsajder?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

O malem Fordovem križancu nismo vedeli kaj prida, ko smo ga dobili na test. In kaj vemo zdaj? Videti je kot terenec, a nima pogona 4x4, ni najcenejši, najvarčnejši tudi ne. Pušča mešane občutke.

Je to mala kuga?

Tako se je spraševal eden od opazovalcev, ki ni mogel določiti, kam ta ford spada.

Vsem je seveda jasno, da gre za športnega terenca, že zaradi rezervnega kolesa na zadnjih vratih. Tudi dovolj postavnega videza je, druge "off-road" lastnosti pa lahko navedemo bolj iz vljudnosti. 16-centimetrska oddaljenost od tal sicer dovoljuje obisk kakšnega kolovoza, statični podatki o kotih vstopanja, izstopanja in vožnje prek izboklin pa se razvodenijo, ker spredaj gnano vozilo pač ne more premagovati terenskih vzponov.

Pokrov motorja je postavljen višje, kot ga zahteva namestitev manj kot cent težkega litrskega motorja. Skupaj z izpostavljeno osrednjo odprtino za dovod zraka deluje robustno, srebrni strešni letvi, ven pomaknjeni blatniki in zaščitne obrobe pa spadajo k običajnemu oblikovanju vozil SUV. Na zadnjih kolesih se pogled skozi petkraka 17-palčna lita platišča ustavi na – ojoj – zavornih bobnih. Kljub temu daje ecosport videz simpatičnega, predvsem pa svežega igralca na sceni SUV.

Visoko sedenje v zadnjem obdobju cenijo številni kupci vozil SUV

Tudi meter devetdeset visok voznik (sedeža seveda ne bo dvigal) se hitro ujame s položajem za volanom. Oba sprednja sedeža z usnjenimi robovi sta primerno oblikovana, da zadržita telesi tudi med preizkušanjem v rodeu na kolesih. Če sprednjih sedežev ni treba pomakniti povsem nazaj, tudi zadaj ne bi smelo biti prostorskih težav.

Možnost pomikanja naklona zadnjih naslonjal ni namenjena iskanju udobnejšega položaja, pač pa povečanju ne prav razsežnega prtljažnega prostora (330 litrov) z navpično postavitvijo. S tem je ustreženo vsem, ki v svojih avtomobilih nenehno tovorijo pralne stroje in udrihajo čez vozila, ki tega ne omogočajo.

Opremo notranjosti smo že videli pri fordih

Volanski obroč je povzet po B-maxu, z manj kot tremi zavrtljaji je dovolj neposreden. S stikali na prečkah lahko voznik upravlja avdio napravo, telefon, potovalni računalnik in tempomat.

Ta je preprost, ne zavira med vožnjo navzdol, pritisk na sklopko pa prekine delovanje. Na konzoli med sedežema so uporabni utori za drobnarije in, da ne pozabimo, vzvod ročne zavore, ki jo na žalost izpodriva električno stikalo. V zahvalo in pohvalo smo ji na snegu z veseljem pretegnili žičnate mišice.

Tudi merilniki so oblikovani podobno kot pri B-maxu. Med okroglima dvema so stisnjene enote za prikaz količine goriva (spodaj z modrim kazalcem) in za temperaturo hladilne tekočine (zgoraj z naraščajočimi kockami). Ni nam prav jasno, zakaj sta prikaza različna. Stikala za upravljanje klimatske naprave in avdio sistema na sredini armaturne plošče, ki so v ecosporta prišla iz prejšnje generacije Fordovih vozil, so nepregledna, kar smo navedli že v starejših testih.

Ecosport je primerno založen z odlagalnimi mesti, poleg utorov za pločevinke gredo v vrata štiri plastenke (vendar ne 1,5-litrske). Lahko pohvalimo predal pred sovoznikom, ta je posebej prirejen za namestitev navodil za uporabo.

Knjigovezi so pri ecosportu očitno dosegli svoje. Še primer varčevanja: osvetlitev za senčnikoma je samo na sovoznikovi strani.

Naše predznanje o ecosportu je bilo omejeno zgolj na mali motor. Odkar se je pojavil v Fordovih modelih, smo ga preizkusili vsaj desetkrat. Lansko leto smo ga vozili v focusu, fiesti, in tourneo curierju, še prej pa 92-kilovatnega v B- in C-maxu.

Mali ecoboost v ecosportu bi po krivici primerjali z mlinčkom za kavo, ker deluje precej bolj tiho. Delno na račun svoje zasnove in delno zaradi odlične zvočne izolacije, ki tudi na makadamu preprečuje prodiranje hrupa v kabino. Med prestavljanjem pri varčni vožnji se voznik težko ravna po posluhu, saj pri dva tisoč vrtljajih ni slišati praktično ničesar, indikator pa že sili v eno prestavo navzgor.

Pri motorjih z največjim navorom že pri 1.400 vrtljajih po navadi zapišemo, da zaradi prožnosti ni veliko dela z menjalnikom. Pa vendar pri varčni vožnji z ecosportom to pomeni prav urno prestavljanje od prve do pete pri hitrostih 20, 30, 45 in 60 kilometrov na uro.

Hja, to pa daje vozniku toliko dela, da bi bil primernejši samodejni menjalnik.

Občutki? Kot v kakšnem fordu

Kako smo iz enega litra dobiti osem litrov?

Preprosto. Zapeljali smo se po testnem krogu in po 140 kilometrih namerili povprečno porabo osmih litrov na sto kilometrov. Na avtocesti pri 130 na uro (števec hitrosti na 136, vrtljajev pa malo čez 3.500) porabi v idealnih razmerah 8,4, v realnih pa še več.

V mestu smo se vozili s porabo 7,5 litra na sto kilometrov, na podeželju pa tudi pod šest. Rezultati so pričakovani in primerljivi z našimi testi litrskih fordov od fieste do C-maxa oziroma curierja.

Dvajset tisočakov

Cena testnega vozila, ki presega dvajset tisočakov, je pogumno zastavljena, še posebej, ker že vključuje 1.900 evrov popusta. V vozilu je sicer za dobra dva tisočaka dodatne opreme (vse je zapisano v okvirčku), vendar ne moremo spregledati tega, česar ni.

Na primer navigacije, sistema start stop, pomoči pri speljevanju v klanec, kolutnih zavor zadaj … Pa še nečesa ne smemo spregledati – za izravnavo, ko ecosporta primerjamo z zgoraj navedenimi tekmeci.

Mali SUV zagotavlja, kakor vsi novi fordi, dveletno splošno garancijo plus triletno jamstvo brez omejitve kilometrov.

Ne spreglejte