Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
26. 2. 2016,
12.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Družinski Avtomoto BMW

Petek, 26. 2. 2016, 12.31

8 let

BMW 220d xDrive active tourer – povprečno prostoren, a (pre)drag tehnični odličnjak

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

BMW v slogu širi enoprostorsko zgodbo. M-paket, štirikolesni pogon, ki v teh dneh podčrtuje varnost, odlična motor in menjalnik, a žal tudi cena, za katero družina kje drugje dobi dva enoprostorca.

Nasproti mu praktično stoji le en pravi zvezdniški konkurent modre krvi

Ne gre ga torej oceniti zgolj z vidika povprečnega kupca, ki išče kompaktni enoprostorec za svojo družino. Izbor je v tem segmentu v resnici zelo širok, a če ste med tistimi, ki si želijo izstopati z znamko, s tehniko je njegov pravi tekmec pravzaprav le mercedes razreda B.

Tudi B-razred namreč ponuja štirikolesni pogon, plemeniti rodovnik, v prtljažniku pa ima v osnovi 20 litrov več prostora. Se pa ne pelje tako izrazito dinamično kot active tourer, ki je vozniški prvak razreda.

S tehničnimi aduti sta mu predvsem za voljo DSG menjalnika z dvema sklopkama, pa možnosti prilagodljivega podvozja in blaženja (DCC) ter celovitim naborom naprednih asistenčnih sistemov ter možnosti izbire različnih voznih programov, blizu lahko pride tudi podobno velik, a malce bolj prilagodljiv in po prtljažnih litrih (500) nekoliko bogatejši golf sporstsvan. Je tudi cenejši, a po logotipu ne spada v krog modre avtomobilske krvi.

Če torej iščete enoprostorca, s katerim želite izstopati predvsem po premium znamki na nosu, ne boste veliko časa izgubljali s testnimi vožnjami, saj konkurenca s tega vidika ni tako obsežna kot med tistimi dostopnejšimi "ljudskimi" znamkami.

Res pa je tudi, da boste za ta denar v garažo pripeljali zgledno opremljenega in morda celo številko večjega enoprostorca iz ponudbe Opla, Renaulta, Forda, Citroëna … pa vam bo po ceni, ki bi jo sicer odšteli za testnega active tourerja, ostalo dovolj denarja za rabljenega, desetletje starega BMW M-a. Ja, čisto pravega, takega, ki zna rjoveti in gume spreminjati v dim. Zgolj namig za dušo.

Prvi enoprostorec z ledvičkami na nosu pozna nekaj družinskih trikov

Seveda se Bavarci enoprostorske naloge niso lotili z levo roko, kar se pozna v potniškem prostoru active toureja.

Sidrišča isofix za pritrditev otroških sedežev so lahko dostopna, kar pri vseh avtomobilih tega razreda ni povsem samoumevna lastnost. Naslon zadnje klopi je deljiv v razmerju 40:20:40 in oba zunanja sedeža zadnje vrste sta vzdolžno pomična.

Na družinskem izletu v takem avtomobilu seveda ne sme manjkati panoramska streha, ta je tukaj električno pomična in mogoče jo skoraj polovico odpreti za malce kabrio občutkov v toplejših mesecih. Pa tudi avtomobil se hitreje ohladi, kadar je to treba. Otroci nad razgledom ne bodo razočarani.

Je pa širina zadnje klopi čisto povprečna in ob dveh nameščenih otroški sedežih se na sredino ne bo mogle stisniti niti suhljat najstnik, odrasel potnik pa sploh ne. Ja, in sredinski sedež ni najbolj udoben tudi zaradi sredinskega grebena, ki deli levo in desno stran vozila. Tisti najbolj prepričljivi enoprostorci imajo pač raven pod, da na sredinskem sedežu ni treba gristi kolen.

Za vse, ki imajo tri otroke in si pač želijo in zmorejo privoščiti BMW enoprostorca, bodo pač obvezno morali poseči po sedemsedežni različici active tourerja oziroma grand tourerja. No, in zaradi športnih sedežev se je treba posloviti od zložljivih mizic zadaj.

Odlična motor in menjalnik

Testni active tourer z dvolitrskim dizelskim motorjem, ki ima v turbini dva niza lopatja oziroma dve vetrnici, je s 190 "konji" in 400 njutonmetri navora več kot dovolj zmogljiv tudi z vidika višjih potovalnih hitrosti na avtocesti ali pa zelo dinamične vozniške telovadbe med zavoji.

Precej zanimiv je tudi razpon porabe, ki jo ta motor v kombinaciji z voznimi programi, start in stop sistemom ter menjalnikom in odločnostjo voznikove noge omogoča.

Z njim se je dejansko mogoče zelo varčno voziti s povprečno porabo okoli dobrih petih litrov, ampak ob vselej vklopljenem programu eco pro in ob doslednem upoštevanju prvin varčne vožnje. V normalnem življenjskem tempu prometa in želja se bo poraba gibala med 6,8 in 7,5 litra, odvisno od razmerja prevoženih kilometrov na odprti cesti in v mestu.

Očetov dušni večer z visokim tempom na najljubših ovinkih pa tudi ne bo zahteval več kot 8,5 litra, pa govorimo o priganjanju z žvižgajočimi gumami, odločnim pospeševanjem. Testno povprečje smo sklenili pri 7,3-litrski porabi, kar je glede na "konje" in pokončneje postavljeno vetrobransko šipo še vedno solidna energijska zahteva.

S strojem odlično sodeluje zares dober 8-stopenjski samodejni menjalnik, ki ne zamuja in se nikoli ne zmede.

Prestave menja hipno, uglajeno tudi v ročnem načinu prek stikal na volanu in se odlično prilagodi nastavitvam voznih programov sport (dinamični način), comfort (udobni način), eco pro (varčni način).

Za volanom voznik hitro dobi nasmeh na obrazu, čeprav …

Voznik v tem avtomobilu med zavoji hitro dobi nasmeh na obrazu. Nekoliko višje postavljeno težišče je povsem obvladljivo, za kar poskrbijo natančno krmiljenje, športno nastavljeno podvozje z dinamičnim nadzorom oprijema (DTC) in elektronsko nadzorovanimi blažilniki (EDC) ter pametnim štirikolesnim pogonom Xdrive.

Najbolje pri tem pa je, da udobje precej časa ostane neokrnjeno, ali z drugimi besedami peljati se, da res dinamično pa potniki zadaj ne bodo zahtevali prekinitve telovadbe zaradi slabosti. Karoserija je stabilna in nagibanja je bore malo. Prej omenjeno težišče pa bo voznik občutil šele pri resnem pretiravanju, ampak taka vožnja ne spada več v okvire odprte ceste in avtomobila z družinskim poslanstvom.

Smo pa opazili, čeprav tega povprečno zahteven voznik verjetno ne bo opazil, da štirikolesni pogon pri tem v osnovi spredaj gnanem BMW-ju ni bil tako zares hipno odziven kot pri drugih, klasičnih BMW modelih.

Ja, v celoti njegov pogon ne doseže vozne ostrine svojih limuzinskih bratov. Prvič smo to rahlo zamudo prenosa pogonske sile nazaj začutili na spolzki cesti, potem z malce grobe provokacije pri predoziranju plina v zavoju sum potrdili tudi na zavitem makadamu.

Gre seveda za vožnjo povsem na meji, ki jo avtomobilski test pač mora preveriti, a kot rečeno, več kot 90 odstotkov voznikov tega ne bo opazilo, saj se sistem štirikolesnega pogona sicer v tem avtomobilu še vedno zgledno prilagaja spreminjajočim se voznim razmeram na cesti. Le tisti delček sekunde je pri res ekstremni obremenitvi pogona in oprijema malce bolj zaznaven pri tistih najbolj pozornih in zahtevnih voznikih.

Ne spreglejte