Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
9. 11. 2015,
5.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Toyota vodik Zgodbe strojev

Ponedeljek, 9. 11. 2015, 5.56

8 let

Toyotin pogled v prihodnost: avtomobil na vodik kot majhna hišna elektrarna

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Toyota na področju novih pogonskih tehnologij rešitve gradi na vodiku kot energentu prihodnosti. Študija FCV plus concept prikazuje uporabo vodika in gorivnih celic tudi, ko je avtomobil parkiran.

Na salonu v Tokiu sta bili osrednji temi – poleg napovedi in rešitev pametnih avtomobilov, ki naj bi bili ob koncu tega desetletja (2020) že del serijske proizvodnje – čista in obnovljiva energija ter njena učinkovita raba v smislu osebne mobilnosti.

Zlasti domači, japonski proizvajalci kot energent prihodnosti izpostavljajo vodik in gorivne celice, v katerih s pomočjo kemične reakcije nastaja električna energija za pogon vozil.

Veliko izkušenj z gorivnimi celicami ima seveda Toyota, ki tovrstne sisteme z izkoriščanjem energije iz vodika načrtno razvija že od leta 1992. Na domačem salonu so tako pokazali študijo vozila s pogonom na vodik toyoto FCV plus concept, pri kateri gorivne celice ostanejo aktivne tudi, ko je avtomobil parkiran.

Ta avtomobil takrat postane nekakšna majhna hišna elektrarna, saj iz vodika, ki ni bil porabljen med vožnjo, v gorivnih celicah proizvaja električno energijo in jo pošilja v javno ali zasebno omrežje.

Toyotina vizija seveda sega vsaj desetletje v prihodnost, ko bo avtomobilov s pogonom na vodik bistveno več in naj bi bilo na posebnih parkiriščih za izmenjavo energije več tovrstnih avtomobilskih generatorjev električne energije. Ti bi bili zmožni preostanek energije iz vodikovega rezervoarja kot električno energijo poslati v hišno ali javno napeljavo kot dodaten vir za oskrbo z elektriko.

Ključna ideja tega avtomobila je torej vzpostavitev sistema osebne mobilnosti, ki bi bil zmožen pretoka oziroma izmenjave čiste energije tudi takrat, ko avtomobil ne opravlja svoje osnovne funkcije, s čimer se seveda dodatno razširja uporaba vozila.

Ne spreglejte