Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
25. 8. 2014,
15.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

BMW Športni Avtomoto

Ponedeljek, 25. 8. 2014, 15.43

8 let

OLED-luči – avtomobil bodo osvetljevale organske diode, tanjše od lasu

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
BMW razvija nove OLED-luči, v katerih se svetloba kreira v kot las tankih plasteh iz organskih snovi. Nove hibridne luči oddajajo izjemno malo toplote in ponujajo edinstveno oblikovno svobodo.

Bližja prihodnost: hibridne zadnje luči v LED- in OLED-tehnologiji

Pri BMW bodo v prihodnosti v svoja vozila začeli vgrajevati nove hibridne zadnje luči, ki bodo porabile izredno malo energije in dopuščale veliko možnosti oblikovanja, kar pomeni, da bodo vplivale tudi na prihodnost identitete novega oblikovanja te premium znamke.

Na bavarskem poudarjajo, da organska svetleča dioda ali OLED (organic light emitting diode) predstavlja novo obliko svetlobnega vira, s katerim bo zaradi njegove energijske učinkovitosti mogoče še dodatno zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida. Ključna razlika med OLED-lučmi in lučmi v LED-tehnologiji je, da se svetloba v OLED posreduje prek izjemno tankih polprevodniških plasti iz organskih snovi v obliki dolgih polimernih verig, v tem primeru sestavljenih iz atomov ogljika, vodika in kisika.

Namesto projicirane svetlobe v obliki točk proizvedena svetloba prek OLED osvetli relativno veliko področje v primerjavi z LED-lučmi in je po svojem videzu izjemno homogena, praktično brez odstopanj glede zagotavljanja enakomernosti intenzitete osvetlitve. OLED-diode se zelo učinkovite, saj porabijo izredno malo energije ter zato med delovanjem proizvajajo tudi zelo malo toplote.

Nove dimenzije oblikovanja: individualno oblikovana svetlobna polja z ločenim krmiljenjem

Vodja zunanjega oblikovanja Domagoj Dukec izpostavlja še dejstvo, da nova tehnologija luči odpira velikanski potencial za avtomobilsko oblikovanje. Ob vstopu na trg bodo imele organske svetleče diode dvodimenzionalno obliko s svetilno površino, ki jo bo mogoče oblikovati po želji.

Ker so luči ob svoji osnovni funkciji "videti in biti viden" hkrati še zelo pomemben vizualni element oblikovanja, Domagoj Dukec prednosti vidi v tem, da bo tovrstna tehnologija pri kreiranju luči kot oblikovnega ambasadorja znamke omogočila še več kreativnosti.

Organske diode OLED je namreč mogoče na enak način kot diode LED tudi stopenjsko zatemniti. Razlika pa je v tem, da se svetilna površina pri tehnologiji OLED lahko razdeli v ločene in individualno oblikovane segmente, ki jih je mogoče tudi ločeno krmiliti. To oblikovalcem daje možnost, da samo obliko luči podkrepijo z dinamičnimi svetlobnim prikazom.

Naslednji korak pa bo še možnost tridimenzionalne zasnove svetilnih elementov take luči.

Ne spreglejte