Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
22. 4. 2011,
13.21

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

prikolica potovanja

Petek, 22. 4. 2011, 13.21

5 let, 1 mesec

Movers – električni sistem je nadomestil potiskanje

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ljubitelji dopustovanja z bivalno prikolico se po prihodu na cilj večkrat soočajo z zahtevnim manevriranjem prikolice na kamp prostor. Moversi zadevo precej poenostavijo …

Mi pomagate potisniti?

Eno izmed zahtevnejših opravil in za mnoge tudi precej stresno opravilo je vzvratna vožnja prikolice, še posebej, če je teren zahteven in prostorsko omejen. Mnogi kampisti, zlasti začetniki, se zato namesto zahtevnega manevriranja, ki zahteva kar precej vozniških izkušenj in koncentracije, raje odločajo za hitro spoznavanje novih kamp sosedov. V praksi to pomeni, da ko prideš do svoje kamp parcele, prikolico odklopiš, sosedom obljubiš hladno pivo in "hišica" je hitro v senci pod drevesi. Težava pa nastane, ko so vsi sosedje bodisi na plaži ali pa spijo, če pridete v kamp ob pozni uri, in ko je parcela na hribu, pot do nje pa gruščnata. Zlasti ta težava vas bo v dopustniški valuti lahko stala kar cel zaboj, če pa ste sami in nevešči, pa boste morda tudi ob sklopko in veliko živcev.

Pripomoček, ki nadomesti veliko rok

Težavo manevriranja zlasti težjih bivalnih prikolic so zato izjemno resno vzeli proizvajalci kamp opreme, ki so v ta namen razvili zares učinkovit pripomoček, tako imenovan movers sistem za natančno manevriranje odklopljene bivalne prikolice. Bistvo naprave je v tem, da lahko en sam človek prek brezžičnega daljinskega upravljalnika izredno natančno in varno vodi odklopljeno prikolico in jo sam namesti tudi na relativno prostorsko zelo okrnjeno mesto med drevesa, v garažo …

Kako sistem deluje?

Sistem poganjata dva močna elektromotorja, in sicer tako da prek valjčnega prenosa s pomočjo trenja obračata kolesi prikolice. Vsako kolo ima tako svojo pogonsko enoto, ki je nameščena na šasijo v neposredni bližini kolesa. Ko je prikolica priklopljena na avtomobil, so pogonski valji odmaknjeni od tekalne površine pnevmatike. Ob odklopu prikolice se pogonski valji z mehanskim vijačenjem ali celo avtomatskim električnim ukazom prislonijo ob pnevmatiko in sistem je pripravljen za uporabo. Elektromotorja se lahko napajata iz lastne baterije ali pa jih je mogoče povezati na akumulator prikolice, če ga ima. Ob akumulatorju zmogljivosti med 80 in 90 Ah je mogoče sistem pri polni obremenitvi uporabljati do največ ene ure, kar je seveda več kot dovolj za manevriranje kot tudi odklop in priklop na vozilo.

Cenejša možnost je električni goseničar

Ob veliko različnih in žal tudi relativno (pre)dragih sistemih movers proizvajalcev, kot so AL-KO, Truma, RK Reich …, katerih cene se gibljejo od 1.500 pa vse do skoraj štiri tisoč evrov,je na trgu na voljo tudi nekoliko cenejši, a ob enem tudi manj zmogljiv sistem proizvajalca Mover Technology. Ta za okoli tisoč evrov ponuja mali, 16-kilogramski električni vlečni goseničar, ki z lastnim pogonom nadomešča vlečno vozilo in je za razliko od zadnjega tudi bolj okreten. Camper Trolley je na voljo v dveh različicah, CT-1500 in CT-2200. Prvi je zmožen vleči oziroma potiskati prikolice, težke do 1.500, drugi pa opravi z večjimi, vse do 2.200 kilogramov težkimi prikolicami.

Nasvet iz prakse …

Če res nimate zares zajetne bivalne prikolice na dveh oseh, dolge sedem ali devet metrov, in težke več kot dve toni, se nikakor ne ustrašite natančnega manevriranja. Prijazna beseda v kampu veliko šteje in osebno se mi še nikoli ni zgodilo, da bi mi kdo zavrnil pomoč pri potiskanju prikolice. Na strmejših terenih pa k večji varnosti pomaga tudi "gurtna" oziroma trak za pritrjevanje težjih tovorov z zobniško ročico ali pa ročni vitel. Oboje se v tehničnih trgovinah dobi za bistveno manj denarja.

Ne spreglejte