Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 10. 2014,
10.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Boeing Zgodbe strojev

Nedelja, 26. 10. 2014, 10.03

8 let

Lovec, ki radarje brez ognjene moči naredi gluhe in slepe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Uspešnost letalskih napadov nad modernimi bojišči je precej odvisna od onesposobljenja nasprotnikovih komunikacij in elektronskega horizonta. Lovec EA-18G growler radarje pošilja v kameno dobo.

Elektronsko orožje na krovu večnamenskega lovskega letala

Učinkovit letalski napad je v dobi zmogljivih protiletalskih oborožitvenih sistemov še kako odvisen od nevidnosti, dejavnika presenečenja. Pogoj za uspeh pa je seveda čim večja neranljivost pregrešno dragih letal in posadk na bojnih poletih. V vojaški industriji zato nenehno iščejo ter razvijajo nove poti in sofisticirana orožja, ki zagotavljajo večjo neopaznost in varnost letal pred sovražnikovimi protinapadi v zraku in z zemlje.

Ameriške letalske sile razpolagajo s kar nekaj orožji, ki letala branijo pred zemeljskimi protiletalskimi orožji. Med njimi je tudi letalo F-35 proizvajalca Lockheed Martin, ki je zasnovano posebej proti ruski protizračni obrambi, kjer se izkaže za zelo učinkovitega, a mu "ruska specializacija" seveda omejuje splošno učinkovitost. V ta namen so pri Boeingu razvili letalo EA-18G growler, ki ima precej širši potencial.

Sodobno elektronsko bojevanje v veliki meri temelji na onemogočanju sovražnih radarjev, sonarjev, laserjev in podobnih komunikacijsko-lokacijskih namerilnih tehnik ter kompleksnih sistemov za opazovanje, prenos podatkov in vodenje "pametnih" oborožitvenih sistemov.

Še vedno leti kot pravi lovec

Njegovi sistemi za motenje so nameščeni na mestih, kjer so odstranili del klasičnega orožja, predvsem v krilih. Osnovna naloga growlerja je torej obvladati in poraziti sovražnikovo protiletalsko orožje ter komunikacije, a je obenem zadržal tudi večino manevrskih in bojnih lastnosti lovskega letala. Njegovo glavno konvencionalno orožje so rakete zrak–zrak srednjega dosega, poleg naprednih motilcev pa je opremljen tudi s sistemom za nemoteno komunikacijo tudi v od sovražnika močno elektronsko motenem okolju.

Eno od njegovih elektronskih orožij je tudi sistem za lociranje, snemanje, predvajanje in digitalno motenje sovražnikovih komunikacij prek širokega spektra radijskih frekvenc. Kot takšen ni namenjen samostojnim operacijam, temveč kot podpora sestavljenim operacijam, ki jim omogoča nadzor in elektronsko zaščito v zemeljskih, zračnih ali mornariških operacijah.

Ne spreglejte