Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 4. 2015,
10.19

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

MINI BMW varnost

Ponedeljek, 13. 4. 2015, 10.19

4 leta, 3 mesece

Kaj vse zmorejo pametna vozniška očala?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V razvojnem oddelku skupine BMW so razvili pametna očala, ki so vozniku sposobna prikazati vozne informacije iz avtomobilskih komunikacijskih sistemov. Gre za varnostni pripomoček.

Očala, ki niso ne sončna ne dioptrična

Za letošnji salon avtomobilov v Šanghaju so pri Miniju oziroma pri BMW pripravili novost, ki lahko hitro prepriča morebitne kupce, se pravi voznike. Gre za očala, ki so sposobna prikazati različne informacije v voznikovem vidnem polju tako, da se skladajo z okolico.

Na ta način lahko prikažejo številne informacije, ki so vozniku v pomoč pri vožnji, a pri tem ne gre le za podatke, ki smo jih sicer vajeni spremljati na projicirnem zaslonu (head-up display, HUD), pa tudi nekateri izmed teh so prikazani na dosti bolj logičen način.

Današnja tehnologija s pogledom v (bližnjo) prihodnost

Za zdaj gre sicer za raziskovalni koncept, ki pa kaže dobre možnosti, da hitro postane del standardne dodatne ponudbe pri avtomobilih. Razvili so ga v razvojnem oddelku BMW skupaj s podjetjem Qualcomm Connected Experiences ter s še nekaterimi podobnimi podjetji.

Želi pokazati potencial današnje tehnologije povezovanja avtomobila z drugimi napravami tako, da vozniku priskočijo na pomoč z informacijami na nevsiljiv in nemoteč način. Nekatere od informacij so celo takšne, ki jih sicer do zdaj ni bilo mogoče prikazati na noben drug način.

Najprej uporabnost in varnost. Hkrati pa tudi nov modni trend?

Očala morajo imeti zaradi svojih tehničnih posebnosti tudi posebno obliko, ki morda, vsaj danes, (še?) ni trendovska, zato jih skušajo pri Miniju prikazati prav v takšni luči – da gre tudi za nov modni trend.

Malce spominjajo na očala, kakršna so nosili piloti dvokrilnih letal v času okoli prve svetovne vojne, a ker se moda, dokazano, vrača, seveda obstaja velika možnost, da se "primejo" tudi kot del imidža.

Navsezadnje bodo, če bodo prišla v ponudbo, oblikovalci našli nešteto idej in barvnih kombinacij, ki bodo zadovoljile različne okuse. A vseeno bo njihov osnovni namen ostal nespremenjen: služiti vozniku za manj odvračanja pozornosti s ceste in mu prikazati nove koristne informacije za vožnjo.

Ne spreglejte