Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
7. 9. 2016,
7.34

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

Natisni članek

kampiranje Siol z vami na dopustu Z družino na poti Potovalni Avtomoto Šotorska prikolica Na dopustu

Sreda, 7. 9. 2016, 7.34

6 let, 7 mesecev

Šotorska prikolica za najzahtevnejše: Kako se iz prikolice sam postavi razkošni šotor #video

Holtkamper – šotorsko platno in veter sta lahko tudi zaveznika #video

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38
Holtkamper šotorske prikolice | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

Nizozemci so v Düsseldorfu predstavili še posebej zanimivo šotorsko prikolico, pri kateri se šotor vzdigne in postavi kar sam s pomočjo zračnega toka. To so zanimivi hibridi med šotorom in bivalno prikolico.

#Video: Oglejte si, kako iz dobrega 380-kilogramskega potovalnega paketa na dveh kolesih zraste platnena hiša

Wind force – inovacija, ki prinaša veliko praktičnosti

Prilagodljiva notranjost pomeni, da je taka prikolica lahko razkošna rezidenca za dva ali pa smiselno izkoriščena družinska hišica s tlorisom, ki še vedno omogoča veliko zasebnosti. | Foto: Jure Gregorčič Prilagodljiva notranjost pomeni, da je taka prikolica lahko razkošna rezidenca za dva ali pa smiselno izkoriščena družinska hišica s tlorisom, ki še vedno omogoča veliko zasebnosti. Foto: Jure Gregorčič V reportaži z največjega karavaning salona na svetu smo že poročali, da se med počitniška vozila vse bolj in bolj uspešno vračajo tudi šotorske prikolice, nekakšni hibridi med šotorom in bivalno prikolico. Te omogočajo zelo doživeto bivanje z naravo ter vleko z lažjimi in manjšimi avtomobili.

Nizozemski butični proizvajalec šotorskih prikolic Holtkamper, ki slovi po izjemno kakovostnih in razkošnih izdelkih, je v Düsseldorfu predstavil svoj dopolnjeni sistem uporabe zračnega toka pri postavljanju šotorske nadgradnje iz prikolice, tako imenovani wind force.

Tega zdaj ponujajo v večini svojih prikolic. Ideja, po kateri se šotor vzdigne, ko zračni tok napolni njegovo prostornino, je stara že okoli 35 let in izvira iz Francije, a Nizozemci so sistem izpopolnili in ga naredili praktično uporabnega.

Ključna prednost je, da tako platneno rezidenco v celoti lahko postavi en sam človek.

Šotorske prikolice Holtkamper se v najrazkošnejših različicah brez težav postavljajo ob bok glamping izvedbam šotorov za razkošno taborjenje. Žal, a pričakovano tudi po ceni. | Foto: Jure Gregorčič Šotorske prikolice Holtkamper se v najrazkošnejših različicah brez težav postavljajo ob bok glamping izvedbam šotorov za razkošno taborjenje. Žal, a pričakovano tudi po ceni. Foto: Jure Gregorčič Prednost je tudi, da v primeru slabega vremena platneno streho oziroma celo hišo dvignete kar iz avtomobila na daljinski vklop in zaradi zračnega toka ter napetega platna dežju že med samim postavljanjem preprečite vstop v notranjost.  

Wind force je uporaben tudi pri pakiranju, saj z zračnim tokom veliko hitreje in učinkoviteje posušite mokro platno ali odpihnete male prašne delce, ki jih v šotor zanesejo noge med bivanjem v naravi. Poročajo še, da je prepih tudi dobra obramba pred letečimi insekti. Komarje dobesedno odpihnete iz notranjosti. Sistem deluje dvosmerno: pri postavitvi zrak vpihuje, pri zlaganju šotora pa ga izsesava in ustvarja vakuum, ki zloži šotor.

#Video: dvosmerno delovanje zračnega toka



Platnena rezidenca za 25 tisočakov

Holtkamper šotorske prikolice | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Samodejna postavitev je le eden od adutov tega nizozemskega proizvajalca. Njihove šotorske prikolice slovijo kot zelo udobne in zračne, primerne tudi za kampiranje v zelo vročem okolju, saj uporabljajo plast posebnega egiptovskega bombaža z veliko zračno prepustnostjo.[A1]  Poleg tega je zunanja plast narejena tako, da odbija vodo, umazanijo in UV-žarke. Slovijo tudi kot mojstri modularne gradnje, kar pomani, da je osnovni šotor mogoče preprosto dopolniti z dodatnimi prostori in sloje opremiti z dodatno izolacijo. To šotorsko prikolico naredi uporabno v vsakem vremenu, tudi pri nižjih temperaturah.

Lična kuhinja iz bambusa | Foto: Jure Gregorčič Lična kuhinja iz bambusa Foto: Jure Gregorčič Njihov najrazkošnejši model s karbonskim nosilnim ogrodjem in velikim predprostorom ter zgledno opremljeno kuhinjo s hladilnikom, tekočo vodo in predali ter pultom iz bambusa pa ni poceni, saj zanj zahtevajo 25 tisočakov. Nekoliko manj razkošnejša različica, ki ima še vedno strešni nosilec iz karbona in veliko senčno jadro pred vhodom, stane nekaj več kot 14 tisoč evrov. Njihovi šotori so tudi precej atraktivno oblikovani.

Glede odpornosti proti vetru so nam zaupali, da je konstrukcija narejena tako, da se giblje z vetrom, zahtevne teste pa so izvajali v pravem okolju, na Islandiji. Tudi izvedba podvozja omogoča prevoz precej dodatne prtljage oziroma opreme in celo terenske različice prikolic.

Notranjost ponuja prostoren in razkošen tloris. Modularna zasnova omogoča hitro pripojitev dodatnih spalnic. | Foto: Jure Gregorčič Notranjost ponuja prostoren in razkošen tloris. Modularna zasnova omogoča hitro pripojitev dodatnih spalnic. Foto: Jure Gregorčič

Cene se začnejo pri 9.995 evrih za osnovni model. Teža prikolic se giblje od 350 do 780 kilogramov, odvisno od velikosti in opreme. Tudi v najtežji izvedbi je to še vedno kategorija lahkih potovalnih prikolic.  | Foto: Jure Gregorčič Cene se začnejo pri 9.995 evrih za osnovni model. Teža prikolic se giblje od 350 do 780 kilogramov, odvisno od velikosti in opreme. Tudi v najtežji izvedbi je to še vedno kategorija lahkih potovalnih prikolic. Foto: Jure Gregorčič

Ne spreglejte