Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 9. 2015,
11.05

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

BMW Priključni hibrid

Ponedeljek, 7. 9. 2015, 11.05

7 let, 12 mesecev

BMW eDrive: začetek ofenzive priključnih hibridov iz Bavarske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na osnovi izkušenj električnih pogonov modelov i3 in i8 so pri BMW razvili modularen električni pogon, ki ga bodo lahko prilagojenega uporabljali v novih, predvsem hibridno gnanih avtomobilih.

Prihranek pri razvoju je prihranek pri nakupu hibrida

Logika je nekako takšna kot snovanje več modelov na eni (prilagodljivi) platformi: zasnovati pogonski paket, ki bo prilagodljiv, da ga lahko uporabijo v več modelih.

S tem bodo zmanjšali stroške razvoja in, kot pravijo, ponudili hibridno vozilo, ki bo cenovno primerljivo z običajno gnanimi po moči pogona.

Povedano preprosto: 200 kilovatov v hibridni seriji 3 bo stalo enako (ali vsaj podobno) kot 200 kilovatov v bencinsko gnani seriji 3.

Varčna ali dinamična vožnja zahtevata pametno nadzorno elektroniko

Pri BMW trdijo, da so pri razvoju sledili najvišjim standardom, kar jim lahko na osnovi dozdajšnjih izkušenj verjamemo.

Cilj je, poleg zmanjšanja končne cene, tudi čim daljša mogoča vožnja zgolj z elektriko na eni strani in dinamičen odziv pogonskega sistema za užitek v vožnji na drugi.

A za to, kar vemo že iz splošne teorije, ni dovolj, da se običajen motor le nadgradi z električnim – nastali sistem je treba tudi pravilno krmiliti, da se doseže želeni učinek, za to pa je potrebna dobra elektronika z odličnim programom.

Elektromotor, baterija in nadzorna elektronika za bencinske tri- in štirivaljnike

Srce modularne električne pogonske tehnike predstavljajo sinhroni elektromotor skupaj z v BMW razvito nadzorno elektroniko, visokonapetostna litij-ionska baterija in inteligentna krmilna elektronika.

Vsi ti sklopi so prilagojeni vsakemu modelu posebej in zanj ustrezno optimizirani.

Njihov eDrive, kot mu pravijo, lahko vgradijo v avtomobile s tri- ali štirivaljnimi bencinskimi motorji s pogonom zadaj, s pogonom na vsa kolesa (xDrive) ali z elektrificiranim štirikolesnim pogonom.

To je podlaga za napovedano širitev hibridne ponudbe v vse modele, ki ustrezajo naštetim pogojem.

BMW napoveduje več priključnih hibridov in novo strategijo delovanja

Glavnina bližnje BMW-jeve pogonske filozofije bo šla torej v smeri (priključne) hibridizacije. Zasnovana bo tako, da bo dajala prednost električnemu pogonu v nižjih in srednjih vrtljajih, pri višjih vrtljajih ali pri zahtevi voznika po znatnejšem pospeševanju pa se bo pridružil bencinski motor.

Nova je funkcija, ki bo prilagodila strategijo delovanja pogona v primeru v navigacijski sistem vnesenega cilja tako, da bo na osnovi predvidevanja poti dvignila učinkovitost delovanja sistema.

Z drugimi besedami: ker bo poznala pot do cilja, bo znala prilagoditi izkoristek hibridnega pogona za manjšo porabo ob nespremenjenem užitku v vožnji.

Nastavljivi načini vožnje, prilagojeni hibridnemu pogonu in BMW-jevi filozofiji

BMW-jevi priključni hibridi imajo na izbiro več načinov vožnje; max eDrive bo, če bodo za to pogoji, do 120 oziroma do 125 kilometrov na uro (odvisno od modela) avtomobil gnal zgolj električno, medtem ko bo način save battery (varčevanje energije v bateriji) vzdrževal višje stanje napolnjenosti baterije za pozneje, ko bo voznik potreboval daljši električen domet, recimo v mestu.

Strategija delovanja se bo spremenila, ko bo voznik izbral športen način delovanja samodejnega menjalnika, v katerem bo bencinski motor deloval ne glede na izbrani način vožnje, višja (80 odstotkov) pa bo tudi raven napolnjenosti pogonske baterije.

Poleg običajnih polnilnic tudi 30 tisoč BMW-jevih v 22 državah

Priključnim hibridom je treba, če želimo od njih čim večji učinek, polniti baterijo.

Delno se seveda (na)polni med vožnjo, sicer pa jo lahko polnimo prek domače vtičnice ali s polnilno postajo BMW i wallbox, ki polni z močjo 3,7 kilovata, kar bi bilo pri 230 voltih okroglih 16 amperov.

Na daljši poti bodo prav prišle BMW-jeve polnilnice chargenow, ki jih je ta hip v 22 državah že več kot 30 tisoč.

Ne spreglejte