Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
1. 9. 2015,
16.08

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Audi Športni Avtomoto

Torek, 1. 9. 2015, 16.08

7 let, 12 mesecev

Audi e-tron: ko milijonski laboratorij zagotovi serijsko tehnologijo za 41 tisočakov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Audi v projekt vztrajnostnih dirk vlaga na milijone evrov razvojnih sredstev, saj ključna tehnologija predstavlja srce učinkovitosti serijskih avtomobilov za dobrih 40 tisoč evrov.

Izkoristek energije za večjo zmogljivost

Avtomobilski proizvajalci danes na vlogo elektrike, kot najbolj razširjenega pogonskega vira, gledajo različno. Na eni strani so povsem električni avtomobili, na drugi pa hibridi.

Ti niso nujno osredotočeni le na nižjo porabo, temveč na izkoristek razpoložljive energije za večjo zmogljivost. In dodatno tudi pridobivanje elektrike ne le iz vtičnic in javnih polnilnic, temveč iz energije, ki jo avtomobil zaradi fizikalnih zakonov skriva v sebi in bi brez naprednih tehnoloških sistemov izpuhtela v zrak.

Milijonski raziskovalni laboratorij na štirih kolesih proti osebnemu avtomobilu za 41 tisoč evrov

Svetovno prvenstvo v vztrajnostnih dirkah, najbolj znameniti med njimi je kajpak 24-urni spektakel v Le Mansu, je danes postalo prizorišče najnaprednejše avtomobilske tehnologije. Po zaslugi tehničnih pravil FIA je prvenstvo usmerjeno prav v razvojne želje in načrte proizvajalcev s področja hibridne tehnologije in izkoristka razpoložljive odpadne energije.

Tak primer je audi R18 e-tron quattro, ki v enem avtomobilu združuje tako zadnje razvojne izdelke inženirjev iz Ingolstadta kot tudi sistem električnega pogona, ki ga danes že vidimo v serijskem avtomobilu audi A3 e-tron.

Čeprav gre na eni strani za športni prototip, pravi raziskovalni laboratorij na štirih kolesih, v katerega tovarna vloži na milijone evrov, je ta tehnologija s približno enakim principom in smislom delovanja ter odnosom do smotrne uporabe energije na voljo tudi v avtomobilu za dobrih 41 tisoč evrov.

Energije dovolj za 270 "konjev" na sprednjih kolesih

Audijev športni prototip poganja osnovni 4,6-litrski dizelski motor V6 z močjo 550 "konjev".

Obremenitve med dirkami, ko si eden za drugim sledijo brutalna pospeševanja in silovita zaviranja, avtomobilu zagotavljajo veliko potencialne energije.

Tako iz naslova toplotne energije, ki prihaja iz razgretih izpušnih plinov, kot iz zavorne kinetične energije.

Električni motor pri Audijevem športnem prototipu, ki poganja sprednji kolesi in skrbi za štirikolesni pogon, lahko tako pridela moč 270 "konjev".

Pravila za dirko, kot je Le Mans, velevajo, da lahko dirkalnik v enem 13,6 kilometra dolgem krogu pridobi štiri megadžule energije oziroma 1,1 kilovatne ure električne energije. Ta se med vožnjo shranjuje v sistemu vztrajnika, ki je nameščen desno od voznikovega sedeža.

Eno izmed tehničnih pravil vztrajnostnih dirk omejuje tudi porabo goriva za vsak prevoženi krog.

Z vidika dirkaškega privrženca se to morda zdi kot nepotrebno zapletanje pravil in težje razumevanje dirke za nekoga, ki jo spremlja v živo s tribune ali prek televizije, a tako določilo razvojne inženirje sili k rešitvam, ki bodo zagotovile učinkovitejše, varčnejše in cenejše avtomobile naše prihodnosti.

Zakaj Audi ne more izdelati dirkalnika z oznako R19?

Audi je leta 2006 prestižno dirko v Le Mansu prvi dobil s pomočjo dizelskega motorja, zdajšnji dirkalnik R18 e-tron quattro pa je njihov prvi dirkaški avtomobil s hibridnim pogonom.

A dirkalnika z oznako R19 vseeno ne bo. Oznake od R19 do R35 oziroma te modele ima namreč za lastno uporabo še vedno registrirane Renault. Audi tako že od leta 2011 uporablja dirkalnik z oznako R18, vsako leto pa pod tem imenom predstavlja le različne evolucijske različice.

Ne spreglejte