Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
3. 6. 2012,
8.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Porsche Ekskluzivni Avtomoto Športni Avtomoto

Nedelja, 3. 6. 2012, 8.31

8 let

Za nekdanji Gatesov porsche 911 turbo 64 tisoč evrov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na dražbi avstrijske hiše Dorotheum so prodali številne zanimive starodobnike in avtomobile znanih predhodnih lastnikov. Med temi je bil tudi porsche 911 turbo, čigar prvi lastnik je bil Bill Gates.

Gatesov porsche so prodali prek telefona

Turkizni porsche 911 turbo, čigar prvi lastnik je bil leta 1979 soustanovitelj Microsofta in eden najbogatejših Zemljanov Bill Gates, je bil ena glavnih zvezd dražbe z avtomobilsko in motociklistično tematiko na Dunaju. Porsche, ki je bil v Avstriji že zadnja leta in je s strani predhodnega lastnika dobil obnovljeni 3,3-litrski motor in nov lak, je imel izklicno ceno 15 tisoč evrov.

Med obiskovalci dražbe zato ni manjkalo tistih, ki so se vneto smukali prav okrog obnovljenega porscheja. Nekateri so poslušali tudi zvok motorja, preverili notranjost (na števcu hitrosti je le 140 kilometrov na uro), a morali nato hitro obupati. Še preden se je dražba začela, se je izklicna cena dvignila (prek predhodnih ponudb) kar na 50 tisoč evrov. Mnogi so hitro zmajevali z glavami, njihov pomenljiv nasmeh pa je pomenil nemoč oziroma preplitko denarnico. Po nekaj dvigih je porscheja dobil ponudnik, ki je na dražbi sodeloval prek telefona. Končna cena je bila 64 tisoč evrov.

Gates je bil s porschejem tudi prehiter

Porscheja 911 turbo, ki so ga v ZDA prodajali pod imenom 930, je Gates kupil leta 1979. Prvič se je vanj usedel v Alberquerqu v Novi Mehiki, kjer je bil takrat še sedež Microsofta. Gates naj bi se s taistim porschejem odpeljal proti Seatlu, kamor sta s soustanoviteljem računalniškega podjetja Paulom Allenom preselila sedež Microsofta. Na tej poti so Gatesa večkrat ustavili policisti in mu celo odvzeli prostost. Allen je zanj položil varščino in tako sta oba nadaljevala pot proti Seattlu.

Bil je med najhitrejšimi serijskimi avtomobili

Zgodovina nekdanjega Gatesovega porscheja je kajpak zanimiva. Turbinski polnilnik so 911-ki pri Porscheju dodali po koncu naftne krize, 3,3-litrski motor pa je zmogel blizu 300 "konjev". Avtomobil je bilo zaradi velike "turbo luknje" težko voziti, njegov pospešek 5,4 sekunde do 100 kilometrov na uro pa je veljal za enega najboljših med serijskimi avtomobili.

Turkizni porsche 911 je bil le ena izmed zvezd avstrijske dražbe

Novi lastnik avtomobila je bil turkiznega lepotca seveda nadvse vesel. Preizkusil je tudi delovanje bokserskega motorja, ki je na razstavnem prostoru Dorotheuma tekel kot švicarska ura. Skupaj z izbočenimi blatniki in velikim zadnjim zračnim stabilizatorjem, ki sta zaščitni znak 911-ke s turbinskim polnilnikom, bo zagotovo pogosto švigal po avstrijskih cestah.

Ne spreglejte