Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
15. 2. 2016,
8.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Volkswagen Toyota

Ponedeljek, 15. 2. 2016, 8.11

6 let, 6 mesecev

Volkswagen proti Toyoti: Nemcem šampanjec, Japoncem prodajni rekord in velik izziv

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Volkswagen v reliju zmaguje in s tem liže tudi rane dizelske afere, a čaka predvsem na vrnitev Toyote in pohod na Kitajsko. Prihodnje leto bo v reliju dvoboj obeh največjih proizvajalcev na svetu.

Slavje se je zdelo že samoumevno, brez navala zanosa in emocij

Med zadnjo hitrostno preizkušnjo relija za svetovno prvenstvo je bilo v stavbi Volkswagnove ekipe mirno. Člani ekipe so sproščeno jedli kosilo, drugi so stoje gledali televizijski prenos zadnjih kilometrov in le najožje jedro ekipe, ki ga sestavljajo direktor Jost Capito, (seli se v F1 k Mclarnu) menedžer Sven Smeets in prvi inženir moštva FX Demaison, je v svojem posebnem prostoru skrbno bedelo nad vožnjo svojega šampiona Sebastiena Ogierja.

Ko je ta zmagal še sedemindvajsetič v zadnjih štirih sezonah (izpeljanih je bilo 41 relijev) in še drugič letos osvojil največje število točk, je sledil sicer simpatičen in spontan, vsekakor pa ne z emocijami nabit aplavz. Videlo se je, da to za moštvo ni prva zmaga in da so se nanje že kar nekoliko navadili. Superiornost Ogierja postaja samoumevna, kar to ni dobro ne za prvenstvo ne za kredibilnost oziroma globalno odmevnost Volkswagnovih zmag.

Volkswagen v letošnji prehodni sezoni nadaljuje zmagoviti niz

Volkswagen je v lanskem letu doživel največjo afero v svoji zgodovini, prav tako pa je v drugi polovici leta na globalnem trgu zaostal za svojim največjim tekmecem Toyoto in ostal brez prestižnega naziva največjega avtomobilskega proizvajalca na svetu.

Volkswagen na drugi strani nadaljuje z zmagoslavnim nizom v svetovnem prvenstvu v reliju, kjer so v zadnjih treh sezonah osvojili po tri naslove prvakov v vozniški in konstruktorski razvrstitvi, tudi letos pa nemški koncern v prvenstvu prave konkurence nima. Na zadnjih 41 relijih je namreč kar 36-krat zmagal eden izmed treh tovarniških dirkalnikov, ki so jih vozili in zmagovali Ogier, Jari-Matti Latvala in Andreas Mikkelsen.

Če zmagaš na skoraj vsakem reliju, vsaka nova zmaga izgubi del odmevnosti

Kljub zmagoslavju pri Volkswagnu priznavajo, da si želijo več konkurence in da vsekakor z nestrpnostjo čakajo naslednje leto, ko se vračata tovarniški ekipi Citroëna in Toyote.

Prvič se bo zgodilo, da bosta eden nasproti drugemu v reliju dirkala oba največja avtomobilska proizvajalca na svetu, ki sta lani na ceste skupno prodala skoraj 20 milijonov novih osebnih avtomobilov. Oba imata nekoliko drugačno filozofijo, a skupni imenovalec Volkswagna in Toyote bo naloga, kako že dokazano racionalna, tehnično dovršena (ne glede na dizelsko afero) in uporabna vozila nadgraditi s pridihom emocij, vozniške prvinskosti in navdušenja novih kupcev.

Luis Moya: Če bo Toyota dobila dirkača prvega razreda, je lahko konkurenčna …

"Spomini na Toyoto so seveda lepi. Predvsem v prvih letih smo tudi zelo trdo delali, saj sem bil takrat kar 300 dni na leto zdoma. Če nismo trenirali na relijih, smo testirali. Omejitev takrat ni bilo," se spominja Luis Moya, nekdanji sovoznik dvakratnega svetovnega prvaka Carlosa Sainza. Španska dvojica je zaslovela prav s Toyoto, ki je na drugi strani dobila tudi veliko s strani garača Sainza in posledičnega razvoja dirkalnega avtomobila.

"Čeprav dirkalni avtomobil za prihodnje leto že testiramo, sem prepričan, da je lahko Toyota že ob vrnitvi konkurenčna. Ključno vprašanje je, ali bodo uspeli že naslednje leto dobiti resnično vrhunskega voznika. Teh ni veliko oziroma so prihodnje leto še vezani s pogodbami," je za Siol.net nadaljeval 55-letni Moya, ki je s 24 posamičnimi zmagami četrti najuspešnejši sovoznik v zgodovini relija.

Španec ima Toyotine dirkalnike zagotovo v slabšem spominu, saj jima je s Sainzom leta 1999 motor toyote corolle WRC odpovedal 300 metrov pred ciljem zadnje hitrostne preizkušnje sezone, s tem pa sta tudi izgubila naslov svetovnih prvakov.

Japonci so svoj program zaupali Fincu

Prihodnje leto se bodo nekoliko spremenila tehnična pravila. Dirkalniki bodo dobili več moči, boljši nadzor (vrača se elektronski sredinski diferencial) in širše blatnike. Medtem ko Volkswagen prototip takega avtomobila testira že mesece, nalogo so zaupali nekdanjemu svetovnemu prvaku Marcusu Grönholmu, Toyota s testi še ni začela.

Za razliko od Volkswagna, ki je dirkaško moštvo zasnoval znotraj koncerna prek oddelka Volkswagen Motorsport iz Hannovra, so Japonci sestavo ekipe in razvoj dirkalnika zaupali nekdanjemu štirikratnemu svetovnemu prvaku Tommiju Makinenu. Ta ni nikoli dirkal za Toyoto, a se je v zadnjih letih spoprijateljil s predsednikom Akio Toyodo in dobil velik posel za svoje podjetje iz finske Puppole.

Volkswagen je prevladoval že v svoji prvi sezoni, lahko enako stori Toyota?

Makinen sicer počasi sestavlja ogrodje svoje ekipe in tudi ima prototipni yaris WRC s pripravljenim motorjem, toda s konkretnimi testiranji še niso začeli. Za prvo razvojno fazo bo skrbel Mikko Hirvonen, nato pa Makinena čaka lov za vozniki.

Pri Volkswagnu trdijo, da imajo Ogier (ta je ponudbo za sodelovanje odklonil že lani poleti), Latvala in Mikkelsen pogodbe tudi za prihodnje leto. Enako velja za voznike Hyundaia in Citroënovega prvega moža Krisa Meeka. Hyundai je k sebi že zvabil najbolj obetavnega voznika Haydena Paddona in razen če se ob morebitni slabi sezoni 2016 ne bi skrhale vezi med Volkswagnom in Latvalo, ta je v preteklosti z Makinenom že sodeloval, bi Makinen že v prvi sezoni ostal brez resničnega asa in kandidata za naslov svetovnega prvaka.

Spomnimo, Volkswagen je zmagal že na svojem drugem reliju in v prvi sezoni dobil deset od skupno 13 relijev.

Toyota v WRC tudi zaradi nadgradnje sporočila in zgodbe svojih avtomobilov

Predpostavljamo lahko, da v Toyotini organizacijski strukturi ne manjka menedžerjev, ki so nad razvojem projekta WRC zaskrbljeni. Do zdaj so se že pošteno opekli v formuli ena, tudi razvojno zelo drag projekt hibridnega dirkalnika za vztrajnostne dirke ni dal pričakovanih rezultatov.

Načrti predsednika Toyode pa so iskreni. Reli ga ne zanima le zaradi iskanja športne niše, temveč zaradi nadgradnje sporočila njihovih avtomobilov še z izdatnejšim pridihom emocij in izpostavljenih dobrih vozniških kakovosti. Te postajajo pri Toyotinih zdajšnjih in prihodnjih serijskih avtomobilih (spomnimo se športnika GT 86, kmalu se vrača naslednik supre, tudi novega crossoverja C-HR razvijajo dirkači) nujen poudarek, ki ga zahteva sam vrh Toyotine organizacije.

Vsi hočejo na Kitajsko, ki pa dirkaške tradicije nima

Svetovno prvenstvo v reliju se letos prvič po letu 1999 spet podaja na Kitajsko. Za razliko od Evrope reli tam nima omembe vredne tradicije, a ker predstavlja enega ključnih avtomobilskih trgov, saj v Aziji živi 60 odstotkov svetovnega prebivalstva, selitev tja proizvajalci podpirajo. Navsezadnje je Kitajska za Citroën že najpomembnejši trg, tudi Volkswagen ima tam že sedem svojih tovarn in velike prodajne apetite.

"Leta 1999 njihov reli ni bil idealen in tudi letos ne bo. Kitajcem moramo pomagati pri skupnem razvijanju prave prireditve.. Če smo se zdaj vsi zavezali reliju na Kitajski, bo treba tam vztrajati več let in delati dolgoročno," opozarja Moya.

Ne spreglejte