Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
12. 5. 2014,
13.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Toyota Terenski Avtomoto

Ponedeljek, 12. 5. 2014, 13.27

8 let

Toyota RAV4 za poklon svobodi avtomobila in človeka

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Športni terenec je vsestranski avtomobil, ki osvobaja ljudi. Njegovo osnovno sporočilo smo s toyoto RAV4, utemeljiteljico modernih SUV, (po)iskali na brezpotjih Peleponeza v Grčiji.

Zgodba o vztrajnosti in viziji japonskega inženirja Masakatsuja Nonake

Vsak deseti Slovenec, ki ob nakupu novega avtomobila danes iz najrazličnejšega razloga izbere športnega terenca SUV, bi se moral zanj najprej zahvaliti japonskemu inženirju Masakatsu Nonaki.

Ta je pred slabimi tridesetimi leti v Tokiu tekal od enega do drugega izvršnega direktorja Toyote, moledoval in jih prepričeval, morda občasno iz obupa tudi moledoval, naj mu vendarle prisluhnejo in potrdijo proizvodnjo serijskega vozila RAV4.

Imel je jasno idejo, da avtomobilski trg in celoten svet potrebuje prav tak avtomobil. Nekateri njegovi kolegi so bili tako osupli, da so poskušali pri svojih nadrejenih proti tako vizionarskemu prepričanju sprožiti celo pravi notranji upor. Takrat danes tako uveljavljena kratica SUV (sport utility vehicle) pač še ni obstajala.

RAV4 pred dvajsetimi leti sproži val SUV na množičnem avtomobilskem trgu

Razred športnih terencev kakopak nima natančno določenih okvirov, zato je tudi o začetnikih težko govoriti s popolno natančnostjo.

Pri Suzukiju bi zagotovo hiteli omenjati svojo vitaro, enako bi storili tudi pri Jeepu za svojega cherookeja, oglasili bi se tudi pri Hondi s CR-V.

Toda če se osredotočimo na množični mainstreamovski avtomobilski trg, sta med kompaktnimi SUV pred dvajsetimi leti prav RAV4 in vizija inženirja Nonake omogočila množični razcvet razreda, ki so mu morali slediti tudi vsi drugi proizvajalci.

Nekoč vozila za zabavo posameznikov, danes dimenzijsko primerna za družinsko uporabo

Če bi se na pot na grški Peloponez odpravili pred dvajsetimi leti, bi sedeli še v meter krajšem originalnem RAV4. Z dolžino 3,69 metra je imel povsem urbane dimenzije, imel je tudi le en preprost bencinski 1,6-litrski motor.

V začetku devetdesetih so bili začetni športni terenci dejansko posebna vozila za zabavo in prosti čas, ki so bila namenjena predvsem posameznikom za krajše izlete v naravo ali na plažo. Ko so začela ta vozila osvajati svetovni avtomobilski trg, so se morala prilagoditi zahtevam veliko širšega kroga ljudi.

Zato avtomobil, kot je RAV4, danes z dolžino 4,57 metra in medosno razdaljo 2,66 metra zagotavlja dovolj prostora za raznovrstno vsakdanjo rabo.

Moderni SUV je torej postal avtomobil, ki osvobaja ljudi. Ker je navzven eleganten, lahko zanje opravi vlogo službenega vozila, prav tako se z njim na izlet lahko odpravi družina, obenem pa je dovolj robusten in terensko zmogljiv, da se ne ustraši niti kolovozov in terena nadpovprečne zahtevnosti.

Moderna elektronika namesto tradicionalne mehanike

Puristi tradicionalnih terenskih vozil, ki prisegajo na toge preme, mehanske zapore diferenciala in reduktorje, bi se nad modernimi SUV zagotovo zmrdovali.

Usmeritve med proizvajalci so dejansko različne. Mnogi odkrito priznavajo, da so svoj SUV izdelali le za urbana središča. Poudariti hočejo agresivnejši videz, lažje vstopanje v avtomobil in boljšo preglednost na cesto. Ker so terensko premehki in tudi premalo zmogljivi, bi se bilo z njimi na prava brezpotja morda kar škoda zapeljati.

Odsotnost tradicionalnih mehanskih elementov pri športnih terencih je v zadnjih desetih letih uspešno nadoknadila razvoj elektronskih pomagal. Danes elektronske krmilne enote vsako sekundo prek senzorjev beležijo oprijem vsakega kolesa s podlago, računajo in prilagajajo razpored moči in navora med kolesi. Sistemi postajajo vse bolj dovršeni in zanesljivi.

Najbolj skrajen primer uporabe elektronike namesto štirikolesnega pogona je najbrž kar novi Peugeotov dirkalnik 208 DKR za vztrajnostni puščavski reli Dakar. Za divjanje po brezpotjih, sipinah in strugah Južne Amerike so se Francozi namensko odpovedali štirikolesnemu pogonu.

V poplavi mehkejših terencev je RAV4 zadržal zavidljivo raven terenske klenosti

Današnji RAV4 kljub zunanji uglajenosti zagotovo spada med tiste SUV, s katerimi se brez sramu lahko zapeljemo tudi daleč stran od asfaltiranih cest.

Če so mnogi tekmeci izbrali mehkejšo pot proti večjemu poudarku asfaltne uporabnosti in dvokolesnega pogona, je Toyota s svojim adutom obdržala zavidljiv delež strank, ki izberejo štirikolesni pogon.

Pri RAV4 vse ključne krmilne enote vodi in nadzira sistem Integrated Dynamic Drive System. Ta ima v sprednjem delu zadnjega diferenciala še elektromagnetno sklopko, ki nenehno nadzira in prilagaja pogonsko razmerje med prvo in zadnjo osjo. Če je treba, lahko voznik pogon v razmerju 50 : 50 do hitrosti 40 kilometrov na uro tudi ročno zaklene.

V poplavi mehkejših športnih terencev je RAV4 obdržal nadpovprečno raven terenske klenosti. Seveda, ne razumite narobe, to ne more biti nadomestek čistokrvnih terencev, kakršen je recimo Toyotin landcruiser, ki je kot asistenčno vozilo sledil naši karavani na Peloponezu.

Ne spreglejte