Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
14. 5. 2014,
14.28

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Dacia Fiat Suzuki Chevrolet Terenski Avtomoto

Sreda, 14. 5. 2014, 14.28

7 let, 12 mesecev

Šest avtomobilov 4x4 v Sloveniji pod mejo 20 tisoč evrov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Štirikolesni pogon ima pri avtomobilu tako praktičen kot varnostni vidik. Pod mejo 20 tisoč evrov je mogoče v Sloveniji dobiti šest različnih avtomobilov, najcenejšega za manj kot 15 tisočakov.

Skupni imenovalec najcenejših je uporabnost in praktična namembnost

V razredu pod 20 tisoč evri je mogoče danes tudi brez popustov dobiti šest različnih modelov s štirikolesnim pogonom. Njihov skupni imenovalec je uporabnost, saj to niso prestižni mestni SUV, temveč pravi delavci za podeželja in voznike, ki štirikolesni pogon zasebno ali službeno potrebujejo vsak dan.

To so torej lahko avtomobili tako za tiste Slovence, ki živijo v težje dostopnih krajih s strmimi cestami, kot za kurirje ali poštarje, ki pri svojem delu ne morejo sprejeti kompromisa na račun pogona svojega avtomobila – osnovnega poslovnega sredstva.

Cenovni razpon od dacie duster do chevrolet traxa štiri tisočake

Razkorak med razpoložljivimi vozili je precejšen. Pod dvajsetimi tisočaki lahko dobimo terensko ikono suzukija jimnyja, krotko in vsestransko uporabno fiat pando, robustno dacio duster z vse resnejšim pogonom in tudi zasnovno moderen SUV, kot je chevrolet trax.

Dacia duster – bencinski 4x4 že pod 15 tisočaki, vozniško primernejša dizelska različica dva tisoč evrov dražja

Če izvzamemo popolnoma osnovno različico base, je mogoče štirikolesno gnani avtomobil po zaslugi dacie duster z opremo ambiance v Sloveniji dobiti že za 14.600 evrov. To dacio sicer poganja atmosferski bencinski 1,6-litrski motor, za vozniško bolj prijetni, prepričljivejši in varčnejši 1,5-litrski dizelski motor bo treba temu znesku prišteti še dva tisoč evrov.

Duster je seveda robusten delavec, ki prepriča s pravimi terenskimi značilnostmi. To so 21-centimetrska oddaljenost od tal, kratki karoserijski previsi, nizka masa s 1.320 kilogrami, kratka prva prestava, ki nadomešča reduktor, in Nissanov elektronsko nadzorovani štirikolesni pogon. Dusterju samozavest vliva tudi zadnja prema z zaporo diferenciala.

Fiat panda – malček, ki lahko ukane tako mestne ulice kot zahtevni teren

Fiatov mestni malček s štirikolesnim pogonom je eden najbolj simpatičnih in posebnih avtomobilov tega razreda. Dimenzijsko se s pravimi terenci ne more primerjati, a velikost nadoknadi z odlično uporabnostjo in vzdržljivostjo na brezpotjih. Panda se zna spopasti tako z ozkimi ulicami kot terenskimi izzivi, zato prave konkurence skoraj nima.

Zaradi zelo kratkih previsov ima panda zavidljive vstopne in izstopne kote, štirikolesni pogon pa pod nadzorom elektronike deluje samodejno. Glede na oprijem pod kolesi razporeja količino moči in navora med prvo in zadnjo osjo. Vozniku pomaga tudi elektronska zapora diferenciala, ki s sistemom ABS zavira kolesa, ki drsijo. Tudi ko se dve kolesi dvigneta v zrak, je sposobna prek preostalih dveh koles na podlago prenesti navor in zagotoviti oprijem. Ko ta ni vprašljiv, panda skoraj vso moč in navor prenaša le na sprednji kolesi.

Suzuki SX4 in jimny – Suzuki znamka z največjim deležem registriranih avtomobilov 4x4

Tudi Suzuki je sinonim zanesljivega štirikolesnega pogona. Zanimiv je podatek, da imajo v Nemčiji, na največjem avtomobilskem trgu v Evropi, prav pri Suzukiju največji delež registriranih štirikolesno gnanih avtomobilov med vsemi znamkami. Lani je ta delež znašal kar 44 odstotkov.

Med obema adutoma v razredu pod 20 tisoč evri je terensko seveda prepričljivejši jimny, modernejši SX4 pa ponuja boljše vozne lastnosti na asfaltni cesti in naprednejšo vozniško izkušnjo. Jimny bi bil lahko celo resen tekmec štirikolesno gnani pandi, a je od nje precej slabši prav na asfaltu.

Njegov pogon omogoča preklop načina pogona iz dvokolesnega v štirikolesni kar med vožnjo s pritiskom na gumb. Pri tem hitrost ne sme biti višja od 100 kilometrov na uro. Za še zahtevnejše terene pri jimnyju voznik izbere možnost 4WD-L, ki vklopi štirikolesni pogon prek reduktorja. Za njegov vklop je treba pred tem popolnoma ustaviti vozilo.

Chevrolet trax – varčen motor, elektronski nadzor pogona občasno zamuja

Nekaj vsakdanje uporabnih avtomobilov s štirikolesnim pogonom je mogoče v Sloveniji dobiti malo nad mejo dvajsetih tisočakov. Tak je primer daihatsu teriosa, škode yeti in opel mokke, zato pa se pod to mejo uvršča mokkin brat iz Chevroletove ponudbe.

Trax je dimenzijsko enak mokki, oblikovno pa zelo podoben. V ovinkih se nagiba nekoliko bolj od mokke, med testom smo zaznali tudi občasen zamik v delovanju štirikolesnega pogona. Ko sprednji kolesi izgubita oprijem, elektronska krmilna enota del navora pošlje tudi na zadnjo os. Pri nekaterih tekmecih se to zgodi hitreje in z manj zamika.

Štirikolesnega pogona voznik ne more izklopiti, saj je njegovo delovanje uravnavano elektronsko. Čeprav je dizelski motor zelo glasen, v traxu prepriča z varčnostjo in porabo krepko pod šestimi litri na sto prevoženih kilometrov.

Sedici se bo poslovil od Fiatove ponudbe

V razredu pod 20 tisoč evri je mogoče štirikolesno gnano pando dobiti tako z 900-kubičnim bencinskim dvovaljnikom twinair kot zelo varčnim 1,3-litrskim dizelskim motorjem multijet. Razlika med obema znaša dobrih 800 evrov. Če bi pri pandi upoštevali še aktualne popuste, bi jo bilo mogoče dobiti že za 14 tisočakov.

Za manj kot 20 tisočakov Fiat ponuja tudi sedicija, ki pa ga bodo kmalu umaknili iz prodaje. Sprememba bo del petletnega načrta za poslovno oživitev Fiatovega koncerna, v katerem ga bo zamenjal novi fiat 500X.

Ne spreglejte