Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
31. 10. 2016,
5.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5

4

Natisni članek

Porsche zaposlitev Športni Avtomoto zaposlovanje

Ponedeljek, 31. 10. 2016, 5.00

6 let, 6 mesecev

Inovativna, energijsko učinkovita in trajnostno naravnana Porschejeva megatovarna

Porsche panamera – v vsaki izmeni jo izdeluje 475 robotov in 200 parov natančnih rok #foto

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5

4

Porsche panamera proizvodnja v tovarni Leipzig | Foto Porsche

Foto: Porsche

Pri Porscheju pravijo, da so z novo generacijo svoje elitne poslovno-športne limuzine panamere postavili tudi nove standarde proizvodnje v svoji najsodobnejši tovarni v Leipzigu. V nove proizvodnje linije panamere z visoko stopnjo prilagodljivosti in učinkovitosti, pri čemer izstopa karoserijska delavnica, so vložili 500 milijonov evrov in na novo zaposlili 600 ljudi.

Več vijačijo in lepijo, kot pa varijo

Porschejeva megatovarna v Leipzigu. | Foto: Porsche Porschejeva megatovarna v Leipzigu. Foto: Porsche Pri razvoju tega športnega avtomobila, ki združuje visoke zmogljivosti in vozno dinamiko s pričakovanim udobjem elitnega poslovnega razreda, so inženirji veliko pozornosti namenili oblikovanju ultramočne, trde, vzvojno čvrste in torzijsko odporne ter lahke karoserije.

Ta je sestavljena iz 430 posameznih delov, ki jih morajo z veliko natančnosti združiti s pomočjo mehanskih in toplotnih delovnih procesov. Združevanje jeklenih in aluminijastih delov karoserije poteka z najnovejšimi orodji visoke tehnologije.

Pri panameri na primer pri sestavljanju karoserije uporabljajo bistveno manj varjenja, ki zaradi visoke temperature lahko negativno vpliva na lastnosti materiala določenih delov. Namesto točkovnega varjenja uporabijo 600 samozareznih vijakov, ki na optimalen način združijo jeklene in aluminijaste dele karoserije.

Poleg te tehnologije uporabljajo še zakovice, lepljenje in lasersko varjenje. Različne plasti kovine združujejo tudi s tlačno obdelavo. Eden od vrhuncev tehnologij pri izdelavi panamerine karoserije je uporaba valjčnega dvostopenjskega spajanja, lepljenja stranskih sten na osnovno telo karoserije.

"Na splošno je karoserija nove panamere v 45 odstotkih sestavljena iz aluminija. Visoka vsebnost delov iz aluminija zahteva izredno visoko usposobljenost za izdelavo orodij in končno obdelavo karoserijskih površin," glede zahtevnosti proizvodnje nove generacije najhitrejše serijske limuzine na svetu pravi Christoph Beerhalter, direktor karosernice v Porschejevi megatovarni v Leipzigu. | Foto: Porsche "Na splošno je karoserija nove panamere v 45 odstotkih sestavljena iz aluminija. Visoka vsebnost delov iz aluminija zahteva izredno visoko usposobljenost za izdelavo orodij in končno obdelavo karoserijskih površin," glede zahtevnosti proizvodnje nove generacije najhitrejše serijske limuzine na svetu pravi Christoph Beerhalter, direktor karosernice v Porschejevi megatovarni v Leipzigu. Foto: Porsche

"V postopku valjastega robljenja zlepimo oziroma oblikujemo močne vezi med lahkimi aluminijastimi stranskimi stenami in ultratrdimi jeklenimi profili," pojasnjuje vodja karoserijske delavnice Christoph Beerhalter in pove, da ima vsaka panamera za kar okoli 200 metrov zlepljenih karoserijskih stikov. Za lažjo predstavo, kako drugačen je pristop gradnje tega avtomobila, je zanimiva naslednja primerjava: panamera ima za kar 50 odstotkov manj zvarov kot srednje velik športni terenec macan, ki ga izdelujejo v isti tovarni.


Porsche panamera: porsche, ki bo tudi slovenskim menedžerjem vzbujal slo po ovinkih

Porsche panamera: 1,5 kilovata moči za 21 zvočnikov in izkušnjo koncertne dvorane

Porsche panamera 4 E-hybrid – hitra poslovna limuzina je dobila še električni kabel


Nova karosernica za izdelavo izjemno čvrstega in lahkega telesa porscheja panamere ponuja zelo inovativne tehnologije, s katerimi obvladujejo sestavo različnih materialov in visoko stopnjo uporabe aluminija.  | Foto: Porsche Nova karosernica za izdelavo izjemno čvrstega in lahkega telesa porscheja panamere ponuja zelo inovativne tehnologije, s katerimi obvladujejo sestavo različnih materialov in visoko stopnjo uporabe aluminija. Foto: Porsche

Lekcija ekološke vzdržnosti: od besed k dejanjem

Nova karosernica za izdelavo izjemno čvrstega in lahkega telesa porscheja panamere ponuja zelo inovativne tehnologije, s katerimi obvladujejo sestavo različnih materialov in visoko stopnjo uporabe aluminija.  | Foto: Porsche Nova karosernica za izdelavo izjemno čvrstega in lahkega telesa porscheja panamere ponuja zelo inovativne tehnologije, s katerimi obvladujejo sestavo različnih materialov in visoko stopnjo uporabe aluminija. Foto: Porsche Porsche je v svojo megatovarno poleg naprednih tehnologij, vezanih na kakovost proizvodnje in rešitve logistike, vgradil tudi zelo širok nabor sistemov za energijsko učinkovitost tovarne in njen čim manjši vpliv na okolje.

V tej postavki je ključno vlogo ob nedavni širitvi odigrala zahteva za trajnostno rabo obnovljivih virov energije. Tudi zaradi tega je Porsche v to svojo megatovarno vložil nič manj kot 1,3 milijarde evrov.

Samo za hlajenje varilnih robotov na linijah proizvodnje macana so porabo električne energije zmanjšali za dodatnih 365 tisoč kilovatnih ur (energetska poraba 70 gospodinjstev).

Minimalni odpad barv in preostalega aerosola v sodobni lakirnici se oprime posebnih apnenčastih filtrov, ki jih nato reciklirajo v proizvodnji cementa. S to tehnologijo so poskrbeli, da v lakirnici porabijo za kar 60 odstotkov manj energije kot pri podobno zmogljivem obratu s sistemom filtracije na vodni osnovi.

Vsaka panamera vsebuje za več kot 200 metrov zlepljenih karoserijskih stikov. Gre za najnovejši pristop lahke gradnje z večjo stopnjo lepljenja in zakovic, brez toplotne obdelave spojev torej. Tako lahko utrujajo in predvsem spremenijo strukturo materialov. Poleg zakovic in lepljenja za združitev jeklenih profilov ter aluminijastih površin pri vsaki panameri uporabijo še 600 samozareznih vijakov. | Foto: Porsche Vsaka panamera vsebuje za več kot 200 metrov zlepljenih karoserijskih stikov. Gre za najnovejši pristop lahke gradnje z večjo stopnjo lepljenja in zakovic, brez toplotne obdelave spojev torej. Tako lahko utrujajo in predvsem spremenijo strukturo materialov. Poleg zakovic in lepljenja za združitev jeklenih profilov ter aluminijastih površin pri vsaki panameri uporabijo še 600 samozareznih vijakov. Foto: Porsche

Skupna površina tovarne v Leipzigu znaša 319 tisoč kvadratnih metrov oziroma dobrih 46 nogometnih igrišč.

Ekologija tovarne: 1.100 zasajenih dreves na zunanjih površinah kompleksa, 315 zmogljivih LED-luči, 800 tisoč kilovatnih ur električne energije iz sončne elektrarne in 17 tisoč ton manjši izpusti ogljikovega dioksida v primerjavi s podobno zmogljivimi tovarnami.

Porsche je letos v Zuffenhausnu pri Stuttgartu odprl novo tovarno, namenjeno izdelavi motorjev V8, v katero je investiral 80 milijonov evrov.

Reportaža: Rojstvo porsche macana #video

V vsaki izmeni skupaj 475 robotov in 200 delavcev poskrbi za izdelavo tega visokozmogljivega športno-poslovnega avtomobila. Proizvodnja nove generacije panamere temelji na prilagodljivem modelu orodij (MSB – Modular Standard Toolkit) z več kot 90-odstotno vertikalno integracijo proizvodnje. Avtomobil torej skoraj v celoti izdelajo v tej izjemno napredni tovarni, le motorji pridejo iz Stuttgarta. | Foto: Porsche V vsaki izmeni skupaj 475 robotov in 200 delavcev poskrbi za izdelavo tega visokozmogljivega športno-poslovnega avtomobila. Proizvodnja nove generacije panamere temelji na prilagodljivem modelu orodij (MSB – Modular Standard Toolkit) z več kot 90-odstotno vertikalno integracijo proizvodnje. Avtomobil torej skoraj v celoti izdelajo v tej izjemno napredni tovarni, le motorji pridejo iz Stuttgarta. Foto: Porsche

Slovo od Volkswagna: cenejša in učinkovitejša proizvodnja panamere doma

Porsche panamera proizvodnja v tovarni Leipzig | Foto: Porsche Foto: Porsche Ko je leta 2009 Porsche svetu prvič predstavil panamero, je ta nastajala na več lokacijah. Karoserije so proizvajali in barvali v Volkswagnovi tovarni v Hannovru, v Leipzigu pa so avtomobile nato sestavili. Zdaj ta elitna limuzina praktično v celoti nastane v Leipzigu.

Po začetku proizvodnje macana leta 2013 in zadnji investiciji v nove linije za potrebe proizvodnje panamere je to že četrta širitev te megatovarne.

Naložba je znašala 500 milijonov evrov, dela so trajala dve leti in prinesla 600 novih služb. Z novo karoserijsko proizvodnjo panamere je ta visokotehnološki obrat dobil še za okoli šest hektarjev (60 tisoč kvadratnih metrov) novih površin.

Zaposlujejo in dobiček preštevajo v milijardah evrov

Porsche 718 cayman – dobrih 50 tisočakov vredna turbozabava s štirimi valji. | Foto: Porsche Porsche 718 cayman – dobrih 50 tisočakov vredna turbozabava s štirimi valji. Foto: Porsche Porsche je v tretjem letošnjem četrtletju zabeležil 2,9 milijarde evrov dobička iz poslovanja, kar je 12 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Nemški mediji poročajo, da je Porsche ponovno dokazal, da je eden od ključnih stebrov v koncernu Volkswagen, ki je največji evropski avtomobilski proizvajalec. Promet je v devetmesečnem obdobju letošnjega leta znašal 16,5 milijarde evrov.

Finančni direktor Porscheja Lutz Meschke je ob objavi četrtletnega poslovanja dejal, da rezultati kažejo, da Porsche še naprej ostaja eden od najbolj dobičkonosnih avtomobilskih proizvajalcev. Porsche je sicer ena od 12 avtomobilskih znamk pod okriljem koncerna Volkswagen

Meschke je še dejal, da bodo dobri rezultati podjetju omogočili pokritje stroškov za bodoče investicije na področju elektromobilnosti in digitalizacije.

Število prodanih porschejev se je v tretjem četrtletju na letni ravni povzpelo za tri odstotke na skupaj 178.314 avtomobilov. Po prvih devetih mesecih letošnjega leta Porsche skupaj zaposluje 27.115 ljudi, kar je 13 odstotkov več kot lani v istem času. | Foto: Porsche Število prodanih porschejev se je v tretjem četrtletju na letni ravni povzpelo za tri odstotke na skupaj 178.314 avtomobilov. Po prvih devetih mesecih letošnjega leta Porsche skupaj zaposluje 27.115 ljudi, kar je 13 odstotkov več kot lani v istem času. Foto: Porsche

Video: Porsche v "zelenem peklu" dokazoval trditev o najhitrejši serijski limuzini na svetu ...

 

Ne spreglejte