Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Petek,
9. 9. 2016,
9.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Porsche Ekskluzivni Avtomoto Zelenii Avtomoto hibridni avtomobili izpusti Avtosalon Pariz 2016

Petek, 9. 9. 2016, 9.43

6 let, 6 mesecev

Porsche nadaljuje hibridno elektrifiakcijo svojih modelov

Porsche panamera 4 E-hybrid – hitra poslovna limuzina je dobila še električni kabel

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Porsche panamera 4 E-Hybrid | Foto Porsche

Foto: Porsche

Avtosalon Pariz, pripravi se. Prihaja hibridna porsche panamera, četrta izvedenka Porschejeve štirisedežne športno-poslovne alternative. Bo lahko porsche zares porabil le poltretji liter na sto kilometrov?

Električni porscheji bodo imeli 500 kilometrov dometa #foto in #video

Razprodani porsche 918 spyder: Njegov hibridni pogon je sestavljen iz 4,6-litrskega bencinskega motorja V8, ki velja za najmočnejši motor, vgrajen v serijskega porscheja, in dveh elektromotorjev. K temu, da je ta izjemni šuperšportni avtomobil tako zmogljiv in na drugi strani lahko tudi izjemno varčen, pa je pripomoglo tudi slovensko znanje. Enega od obeh njegovih elektromotorjev so namreč razvili v idrijski Hidrii.  | Foto: Porsche Razprodani porsche 918 spyder: Njegov hibridni pogon je sestavljen iz 4,6-litrskega bencinskega motorja V8, ki velja za najmočnejši motor, vgrajen v serijskega porscheja, in dveh elektromotorjev. K temu, da je ta izjemni šuperšportni avtomobil tako zmogljiv in na drugi strani lahko tudi izjemno varčen, pa je pripomoglo tudi slovensko znanje. Enega od obeh njegovih elektromotorjev so namreč razvili v idrijski Hidrii. Foto: Porsche Medtem ko danes avtomobili s hibridnimi pogoni v splošnem večino ljudi spomnijo na dolgočasne karoserijske oblike, varčevanje z gorivom in vse prej kot dinamično vožnjo, pri Porscheju ponujajo hibridne pogone, ki podirajo stereotipe. Električni razvoj gre naprej, tudi v smeri resnih zmogljivosti športnih avtomobilov.

Filozofija te znamke je že od samega nastanka nespremenjena: dirkaško zmogljivi avtomobili, uporabni za vsakodnevne vožnje. In z elektrifikacijo se ni nič spremenilo: cayenne S hybrid in superšportni 918 spyder, ki sta k tej znamki prinesla hibridizacijo, sta dokazala, da je mogoče nove tehnologije zasnovati tudi tako, da so avtomobili še bolj športni.

Porsche 919 hybrid | Foto: Porsche Porsche 919 hybrid Foto: Porsche Potem ko so, kot že rečeno, z modelom 918 spyder že dokazali, da je lahko elektrika zanesljiv, predvsem pa ekstremno učinkovit pomočnik v superšportnikih (ne nazadnje so s hibridnim pogonskim sistemom v dirkalniku porsche 919 hybrid) že dvakrat zmagali tudi v Le Mansu), je čas, da so podobno pogonsko filozofijo, ki športnosti dodaja novo dimenzijo, prenesli še na model panamera.

S tem je Porscheju uspelo še nadgraditi uspešno združevanje nezdružljivega: inovacije s tradicijo ter športne zmogljivosti z vsakdanjo uporabnostjo. Zato širijo novi rod športnikov z veliko adrenalina tudi za voljo elektrike.

Najhitrejša poslovna limuzina z električnimi kablom in dodatnimi stotimi električnimi kilovati

Sodelovanje z običajno, šuko hišno vtičnico in serijskim, 3,6-kilovatnim polnilnikom bo baterijo napolnilo v slabih šestih urah. | Foto: Porsche Sodelovanje z običajno, šuko hišno vtičnico in serijskim, 3,6-kilovatnim polnilnikom bo baterijo napolnilo v slabih šestih urah. Foto: Porsche Priključni hibrid bo ob pritisku na gumb za zagon hibridnega pogonskega sklopa že v izhodišču glavno vlogo podeljeval ekološki ozaveščenosti. Speljal bo namreč v čisti tišini in zgolj s pomočjo elektrike dosegal hitrosti do 140 kilometrov na uro. Porsche kljub temu poudarja, da športne plati niso zanemarili. Štirikolesno gnani avtomobil bo tudi s pomočjo 700 njutonmetrov navora sto kilometrov dosegel v 4,5 sekunde, pospeševanje pa se bo prenehalo šele pri 278 kilometrih na uro. Za optimalno uravnavanje športnosti in udobja bo serijsko skrbelo zračno vzmetenje.

Zmogljivosti elektromotorja so omejene na okroglo številko – vseh kilovatov je sto, navora pa za 400 njutonmetrov. Medtem ko je moral voznik pri predhodniku za izkoristek pomoči elektromotorja stopalko za plin pohoditi vsaj 80-odstotno, zdaj 2,9-litrski V6 biturbo bencinar z 243 kilovati z električnim sodeluje sinhrono v celotnem območju delovanja. V nasprotju s prejšnjo generacijo aktuator ni več elektrohidravličen, ampak elektromehanski, zato Porsche obljublja tudi večjo odzivnost pogonskega sklopa.

Avtosalon v Parizu bo pod svojimi žarometi grel tudi pločevino hibridne panamere s skupno sistemsko močjo 340 kilovatov, 50-kilometrskim električnim dosegom in menda celo 2,5-litrsko porabo goriva, kar naj bi ustrezalo zelo nizkim izpustom le 56 gramov CO2 na prevoženi kilometer. Realnost na cesti bo zagotovo drugačna, a avtomobil ima kljub vsemu velik potencial učinkovitejšega ravnanja z energijo v razmerju med zmogljivostmi in porabo. Porsche je že obelodanil ceno za nemški trg: 107.553 evrov. | Foto: Porsche Avtosalon v Parizu bo pod svojimi žarometi grel tudi pločevino hibridne panamere s skupno sistemsko močjo 340 kilovatov, 50-kilometrskim električnim dosegom in menda celo 2,5-litrsko porabo goriva, kar naj bi ustrezalo zelo nizkim izpustom le 56 gramov CO2 na prevoženi kilometer. Realnost na cesti bo zagotovo drugačna, a avtomobil ima kljub vsemu velik potencial učinkovitejšega ravnanja z energijo v razmerju med zmogljivostmi in porabo. Porsche je že obelodanil ceno za nemški trg: 107.553 evrov. Foto: Porsche

Od 3,6 ure do šest ur črpanja elektrike prek kabla

Porsche zagotavlja, da bo največja učinkovitost vozila dosežena v samodejnem voznem programu hybrid auto. | Foto: Porsche Porsche zagotavlja, da bo največja učinkovitost vozila dosežena v samodejnem voznem programu hybrid auto. Foto: Porsche Litij-ionska baterija je svoje mesto tudi tokrat našla v dnu prtljažnika, njena teža ostaja enaka, zmogljivost pa se je z 9,4 povečala na 14,1 kilovatne ure. Sodelovanje z običajno, šuko hišno vtičnico in serijskim, 3,6-kilovatnim polnilnikom bo baterijo napolnilo v slabih šestih urah, doplačljiv, zmogljivejši, 7,2-kilovatni polnilnik pa bo ta čas skrajšal na 3,6 ure. Polnjenje se bo lahko sprožilo tudi daljinsko s pomočjo za to ustvarjenih aplikacij za mobilne telefone.

Skladno s hibridno tehnologijo ta panamera ponuja tudi prilagojeno grafiko digitalne instrumentne plošče, ki zalogo porabljene energije prikazuje v slogu superšportnika 918 spyder, vmesnik na sredinski konzoli, podprt z 12,3-palčnim zaslonom, pa ponuja tudi druge grafične posladke.

Avtomobil ponuja ekologijo visoke tehnologije in ekskluzivnosti | Foto: Porsche Avtomobil ponuja ekologijo visoke tehnologije in ekskluzivnosti Foto: Porsche Z njimi bo voznik nadziral ali prilagajal informacije, povezane z delovanjem vozila – vključno s hibridnim asistentom za lažje reguliranje zaloge električne moči.

Porsche zagotavlja, da bo največja učinkovitost vozila dosežena v samodejnem voznem programu hybrid auto.

Drugi programi, ki bodo na voljo, so: E-Power za maksimalne zmogljivosti, E-hold, s katerim bo elektrika potrpežljivo čakala, ker bo glavno vlogo prevzel bencinski motor, v programu E-charge pa bo bencinski motor generiral več moči, kot je bo voznik v tistem trenutku dejansko potreboval za vožnjo in jo namenjal polnjenju baterije.

Skladno s hibridno tehnologijo ta panamera ponuja tudi prilagojeno grafiko digitalne instrumentne plošče, ki zalogo porabljene energije prikazuje v slogu superšportnika 918 spyder, vmesnik na sredinski konzoli, podprt z 12,3-palčnim zaslonom, pa ponuja tudi druge grafične posladke.  | Foto: Porsche Skladno s hibridno tehnologijo ta panamera ponuja tudi prilagojeno grafiko digitalne instrumentne plošče, ki zalogo porabljene energije prikazuje v slogu superšportnika 918 spyder, vmesnik na sredinski konzoli, podprt z 12,3-palčnim zaslonom, pa ponuja tudi druge grafične posladke. Foto: Porsche

video: Porsche panamera 4 E-hybrid - v Sttugratu trdijo, da pogum vse spremni

Ne spreglejte