Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 2. 2016,
11.28

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Porsche Športni Avtomoto Le Mans

Petek, 19. 2. 2016, 11.28

4 leta, 8 mesecev

Porsche 919 hybrid: prvič razkrito dirkaško srce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V dirkaškem svetu je sosledje dogodkov pogosto drugačno kot pri serijskih avtomobilih: dirkalnik pride najprej, nato dirka in šele po vsem tem se razkrije tehniko. Kot pri 919 hybridu.

Pogonska tehnika, skrbno varovana skrivnost dirkaških moštev

Avtomobilski proizvajalci po navadi še pred uradno predstavitvijo pokažejo in razkrijejo (tudi) tehniko, s katero bo novi model skušal prepričati kupce. Pri dirkalnikih je to seveda strogo varovana skrivnost, dokler ne odsluži svojega poslanstva.

Porsche 919 hybrid, prvič na stezah leta 2014, naslednjega leta pa že svetovni prvak, seveda še ni končal svoje kariere, zato tudi informacij o njem ni prav dosti.

Pri Porscheju so prvič razkrili zunanjost tega dvolitrskega bencinskega V4, ki bo nekoliko spremenjen in prilagojen novim pravilom dirkal tudi na letošnjih dirkah za svetovno prvenstvo vzdržljivostnih dirk WEC.

Štirivaljnik oblike V bo s strožjimi pravili le malo izgubil na moči

WEC je razdeljen v razrede in 919 hybrid tekmuje v najzmogljivejšem – prototipu za Le Mans razreda 1 (LMP1), kjer pravilnik spodbuja uporabo hibridne tehnike. Pri tem je ravnovesje določeno (več inženirji iztisnejo iz regeneracije, manj goriva lahko avtomobil porabi), a imajo inženirji precej proste roke, kar je bilo, kot pravijo, za Porsche odločilen argument za vrnitev v svet motošporta.

Motor v dirkalniku 919 hybrid je, kot pravijo pri Porscheju, najbolj učinkovit, kar so jih do zdaj zasnovali. Kot med vrstama valjev tega štirivaljnika je 90 stopinj, v lanski dirkaški sezoni pa je razvil moč prek 368 kilovatov (500 "konj").

Skupna moč sistema je, vključujoč regeneracijo zavorne energije in energije izpušnih plinov,662 kilovatov oziroma 900 "konj". Bencinski motor bodo morali zaradi manjših sprememb pravilnika (manj energije iz goriva na krog, manjši pretok goriva) nekoliko prilagoditi, kar bo na koncu po besedah Porschejevih mož z lanskih dobrih 368 prišlo na letošnjih slabih 368 kilovatov.

Ne spreglejte