Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 8. 2016,
8.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

koncert glasba Športni Avtomoto Ekskluzivni Avtomoto Porsche

Nedelja, 14. 8. 2016, 8.42

6 let, 6 mesecev

Avdiosistem s specifično močjo kot porsche panamera

Porsche: 1,5 kilovata moči za 21 zvočnikov in izkušnjo koncertne dvorane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
Porsche panamera 3D zvok Burmester | Foto Porsche

Foto: Porsche

Podirajo se stari stereotipi: še nedavno so bili športni avtomobili (pre)glasni za poslušanje avdiosistema, danes nova panamera omogoča poslušanje zvoka, primerljivega tistemu iz najboljših koncertnih dvoran na svetu. Za svojevrstno glasbeno izkušnjo za volanom pa je treba pripraviti še dodatnih sedem tisočakov.

21 zvočnikov za učinek akustične dvorane v avtomobilu

Zvočniki burmester: visoka tehnologija, izbrani kakovostni materiali. | Foto: Porsche Zvočniki burmester: visoka tehnologija, izbrani kakovostni materiali. Foto: Porsche Notranjost avtomobila je daleč od akustične dvorane, zato je priprava zvočnega vzdušja avtomobila zelo težavna naloga. Poleg upoštevanja osnovnih načel prenašanja kakovostnega zvoka tu pomagata še dva trika: več zvočnikov na pravih mestih in elektronska obdelava glasbe, ki jo sistem vodi v zvočnike.

Porsche je že leta 2009 začel svoje modele opremljati z izdelki priznanega podjetja Burmester, ki ga je leta 1977 v Berlinu ustanovil v Avstriji rojeni Dieter Burmester. Druga generacija panamere prinaša vrhunski avdiosistem tega podjetja, ki je evolucija sistema iz prve generacije. Namesto 16 ima zdaj burmester v panameri kar 21 zvočnikov: pet nizkotoncev (od tega eden za najnižje tone), sedem srednjetoncev, dva širokotonca in sedem visokotoncev.

Vrhunske tehnologije zvočnikov, visoki izkoristki in izjemna specifična moč

V Nemčiji bo treba za burmester 3D high-end surround sound system, kot mu uradno rečejo, odšteti 6.747 evrov. | Foto: Porsche V Nemčiji bo treba za burmester 3D high-end surround sound system, kot mu uradno rečejo, odšteti 6.747 evrov. Foto: Porsche Za sprednje kanale so pri Burmestru za panamero pripravili zvočnike s tehnologijo AMT (air motion transformer, preoblikovalec gibanja zraka). Gre za še vedno nekonvencionalno zgradbo zvočnikov, pri katerih je membrana iz plastične mase zvita v gube podobno kot pri mehu, za delo pa potrebujejo dokaj močno magnetno polje. Za panamero so tehnologijo dodatno izpopolnili (zmanjšali površino nihajoče membrane za skoraj polovico) in povečali izkoristek za šest decibelov.

Skupaj z drugimi zvočniki, prav tako z visokim izkoristkom in v veliki meri izdelanih iz aluminija, zmore zvočniški sistem s 1.455 vati (povečana za 40 odstotkov!) ustvariti 126 decibelov, kar že presega mejo bolečine pri marsikaterem človeku. Skladno s smernicami v avtomobilski industriji so dosegli tudi visok izkoristek – kar 95 odstotkov. Ker celoten avdiosistem burmester v panameri tehta 14,3 kilograma, je odlična tudi specifična moč sistema – le 0,009 kilograma za vat moči. V avdioindustriji v splošnem tovrstne vrednosti ne igrajo pomembne vloge, ker pa gre v tem primeru za avdiosistem v športnem avtomobilu, se zdi primerjava smiselna in zanimiva.

Skupaj z drugimi zvočniki, prav tako z visokim izkoristkom in v veliki meri izdelanih iz aluminija, zmore zvočniški sistem s 1.455 vati (povečana za 40 odstotkov) ustvariti 126 decibelov, kar že presega mejo bolečine pri marsikaterem človeku.  | Foto: Porsche Skupaj z drugimi zvočniki, prav tako z visokim izkoristkom in v veliki meri izdelanih iz aluminija, zmore zvočniški sistem s 1.455 vati (povečana za 40 odstotkov) ustvariti 126 decibelov, kar že presega mejo bolečine pri marsikaterem človeku. Foto: Porsche

Poti do čustveno doživetega zvoka

Celoten avdiosistem deluje s trirazsežnostno tehnologijo ovitega zvoka 3D (high-end surround sound auro 3D), razvito s pomočjo belgijskega specialista Galaxy Studios. Ti so sicer bolj znani po pripravi zvoka 3D za filme v kinodvoranah (a tudi za domače avdiosisteme in celo za slušalke), Porsche pa je postavil drugačne, višje zahteve – želel je glasbo iz koncertnih dvoran. Galaxy Studios so zato razvili poseben algoritem, ki je sposoben odlično predvajati celo zvok mono in zvok s podatkovno skromnejših nosilcev (mp3, bluetooth).

Toda osnovna naloga avdiosistema v novi panameri je odličen koncertni zvok, zato pri algoritmu niso uporabili klasičnih prostorskih učinkov kot v kinodvoranah. Pri Porscheju obljubljajo in zagotavljajo zvok, opisan s pridevniki čist, jasen, čvrst, skladen, čustveno doživet, načrtovan od poznavalcev za poznavalce, homogen in še kaj. K temu pripomore tudi odločitev za uporabo ("digitalnih") ojačevalnikov class-D, kar pa že sega na področje elektronike in tehničnega avdiofilstva.

Kakovosten avdiosistem se skladno vključuje v notranjo podobo panamere. | Foto: Porsche Kakovosten avdiosistem se skladno vključuje v notranjo podobo panamere. Foto: Porsche

Cena avdiosistema je ustrezna ceni panamere: slabih sedem tisočakov

Porsche panamera turbo | Foto: Porsche Porsche panamera turbo Foto: Porsche Običajni "oviti" zvok (surround) deluje v dveh razsežnostih, trirazsežnostna tehnologija pa ga dvigne v tretjo razsežnost – višino. Tak način je menda še posebej pomemben za predvajanje glasbe v avtomobilu, ker je zmožen ustvariti boljši zvočni ambient in učinke.

Panamera po besedah mož iz Porscheja z izbiro avdiosistema burmester ponuja vrhunsko zvočno doživetje, njen avdiosistem pa ima še dodatne funkcije, kot na primer mehek zvok ter spremenljiv učinek 3D za osredotočanje na določen sedež. Vse to pa ima svojo ceno, ustrezno ceni avtomobila. V Nemčiji bo treba za burmester 3D high-end surround sound system, kot mu uradno rečejo, odšteti 6.747 evrov oziroma "le" 5.331 evrov, če se bo kupec odločil za panamero turbo.

Video: Poglejte, zakaj pri Porscheju trdijo, da so s panamero turbo naredili najhitrejšo luksuzno limuzino na svetu

 

Ne spreglejte