Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
24. 6. 2012,
11.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Audi

Nedelja, 24. 6. 2012, 11.08

6 let, 6 mesecev

Pogled v "dirkaško pisarno" replike audija quattro S1 (video)

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pogledali smo v notranjost replike legendarnega audija quattro S1, ki zaradi eksotičnih materialov in moderne tehnologije celo presega original dirkalnika skupine B iz osemdesetih let.

O poreklu in tehnološkemu vizonarstvu audija quattro S1, enemu najbolj skrajnih dirkalnikov za reli vseh časov, smo pisali že ob lanskem obisku relija Legend v San Marinu, kjer je spomine nanj z nami delil tudi nekdanji svetovni prvak Hannu Mikkola. Tokrat smo raje pogledali v notranjost quattra S1, v eno najbolj brutalnih in špartanskih pisarn sploh.

Replika audija S1 quattro za 200 tisoč evrov

Na gorskohitrostni dirki na Gorjance je namreč vozil Bolgar Nikolay Zlatkov. S svojim podjetjem Prospeed je pred petimi leti začel izdelovati natančno repliko tovarniškega audija quattra S1. Osnova je bil stari audi, nato so v njegovi ekipi iz kalupa izdelali kopijo karoserije, celoten aerodinamični paket, dodali pa so še vrhunsko dodelan motor. Ker v dirkalniku kar mrgoli eksotičnih materialov kot so karbonska vlakna, titan in karbon, je masa bolgarskega quattra S1 le 1000 kilogramov. Ker ima avtomobil kar 750 "konjev", je to dobesedno prava raketa, ki presega celo Audijev original iz osemdesetih let.

"Audi quattro S1 je zapisan v srcih mnogih ljubiteljev avtomobilizma, med katerimi sem tudi sam. Poleg njega ima zame podoben pomen le še lancia delta S4, za katero pa je repliko veliko težje narediti. Moj audi ima vse najboljše materiale, zato stane 200 tisoč evrov. Izdelavo replik ponujamo tudi strankam, pri ceni pa se da z manj eksotičnimi materiali morda privarčevati četrtino zneska," nam je povedal Zlatkov.

Titan, ogljikova vlakna, karbon, ...

Glavni aduti dirkalnika so očem opazovalcev seveda skriti. To velja tudi za notranjost avtomobila, torej za voznikovo dirkaško pisarno. Volan, ročica menjalnika (za zdaj še zasnove H, saj sekvenčnega šele preizkušajo) in ročne zavore, cel kup stikal (tudi štartni program), vgrajena telemetrija, stranska okna iz pleksi stekla in še bi lahko naštevali. Skoraj vsak del avtomobila, ki smo se ga dotaknili, je bil izjemno lahek.

"Na začetku smo imeli nekaj težav, ker je sprednji del avtomobila ob pospeševanju dobesedno dvignilo in nikakor ni hotel zaviti v ovinek. Zdaj je teh težav manj, ob vožnji resnično uživam. Če bi lahko, bi se z njim udeležil čisto vsake dirke," je smeje povedal Bolgar, ki je na Gorjancih vozil s povprečno hitrostjo 133 kilometrov na uro.

Repliko quattra S1 sta si ogledala tudi Röhrl in Blomqvist

Zlatkov, ki je tudi lastnik Prospeeda, je priznal, da so bili pri izdelavi replike zelo natančni. Tudi za razvoj motorja in izbor nastavljivih blažilnikov so poskrbeli sami. S svojim atraktivnim vozilom so se nedavno v Nemčiji udeležili tudi srečanja audijev quattro, kjer sta dirkalnik na lastne oči z zanimanjem opazovala tudi legendarna Audijeva voznika v svetovnem prvenstvu Walter Röhrl in Stig Blomqvist .

"Bila sta navdušena in hkrati osupla, da danes kdo toliko časa in denarja vloži v repliko 30 let starega avtomobila. Sam upam, da bom imel dovolj sredstev, da ga bom v prihodnje predstavil še na več dirkah. Za zdaj ostajamo na gorskohitrostnih dirkah, saj je reli za nas še predrag," je povedal bolgarski voznik.

Ne spreglejte