Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 6. 2013,
16.34

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Družinski Avtomoto Potovalni Avtomoto

Ponedeljek, 10. 6. 2013, 16.34

7 let, 12 mesecev

Otroci, žena, tašča in še pes na potovanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Taščo sicer lahko pustite doma, ljubljenčka pa malo težje. Dopusti se hitro bližajo, prav tako pa tudi vprašanja, povezana s potovanjem in hišnimi ljubljenčki.

Na kaj vse moramo pomisliti, preden vzamemo na pot žival

Kako se pripraviti, da bo potovanje kar najbolj prijetno in zabavno tako nam kot kosmatincem, nam je podrobno pojasnil veterinar Marjan Kastelic. Ljubljenčkov je kar nekaj vrst, vendar najpogosteje vzamemo na pot psa, zato bo več besed namenjenih prav tej živalski vrsti. Pomisliti je treba kar na nekaj stvari: eno je zagotoviti ljubljenčku varnost in udobje med samim potovanjem. Žival mora biti v vozilu tako nameščena, da je varna in se ne poškoduje, če pride do nesreče. "Najpomembneje pa je, da ne ogroža voznika," Kastelic še posebej izpostavi.

Ali v splošnem priporočate ali odsvetujete, da na počitnice s seboj jemljemo ljubljenčke? "Priporočamo, da raje ne, če pa že, potem predvsem kužke, saj so zelo navezani na gospodarja. Za druge naj poskrbi nekdo, ki mu zaupamo. Mačke posebej slabo prenašajo pot. Psihologija živali je ključna pri takšnih vprašanjih," nam je pojasnil veterinar.

Da se Fifi ne bo bal …

Pomembno je, da je kuža navajen na vožnjo, da ga ne vozimo le takrat, ko gremo na dopust ali k veterinarju. To lahko poveže s stresom, zato se boji. Večkrat ga peljimo z avtomobilom, da se bo navadil prostora in zvokov, občutij in bo vožnjo povezal tudi s prijetnimi dogodki. Najbolj pa ga pomirjata naša bližina in glas, zato bo stres ob vožnji vseeno lažje prestal kot stres ob osamljenosti. Kužki so družabna bitja, navajeni na človeka. Nasprotno pa velja za muce, ki so navezane na svoj teritorij. Našo odsotnost zato bistveno bolje prenašajo, pravzaprav se znajo same čisto dobro zamotiti.

Psi niso edini ljubljenčki

Hišni ljubljenčki pa niso le kužki ali mačke, pogosti so še glodavci, ptice, pritlikavi kunci, ribe, želve (ker je želva ogrožena žival, zanjo potrebujemo potrdilo ISIS, s katerim dokažemo, da ni prostoživeča žival) …

"Ti potrebujejo svoje pogoje med prevozom, morda še najbolj ptice. Prevažamo jih v njihovih kletkah. Če je ptica majhna, še gre, če pa je velika, to pomeni, da je velika tudi njena kletka in tu se že lahko pojavi ovira, ali jo sploh lahko namestimo v vozilo."

Vam je to znano?

Predpostavimo situacijo: živčen oče, utrujena mati, trije vreščeči otroci, ki se neizmerno veselijo morja, in en kuža, ki je zaradi poti in vsega dogajanja pod stresom. Kako naj pomagamo kužku?

"Nekateri res ne prenašajo vožnje prav dobro, v tem primeru jim lahko damo pomirjevala. Vendar se je treba zavedati, da pomirjevala delujejo precej dolgo, kar tudi povzroči določene sitnosti. Zato je res pomembno, da je žival vajena tako avtomobila kot same vožnje. Večkrat se med vožnjo ustavimo, sprehodimo, to ga bo sprostilo. Naj se napije sveže vode, ohladi, pretegne, opravi potrebo, se malo poigra …"

Na pot sredi najhujše pripeke

Nikakor, če se le da, se je na pot najbolje odpraviti ponoči, zjutraj ali dopoldne, ko še ni vroče. Psi so občutljivi tako na vročino kot na hladen zrak iz klimatske naprave. Če imamo vklopljeno klimatsko napravo, se bo pomikal k izvoru hladnega zraka, posebej bo tja rinil s smrčkom, zaradi česar se lahko prehladi. Pomembno pa je tudi, da mu ne dovolimo, da moli glavo skozi okno, saj si bo tudi tako nakopal prehlad in vnetje oči, pa še iz vozila lahko pade ali skoči, če bo zunaj zaznal kaj zanimivega. Zelo hitro pa se kosmatinci tudi pregrejejo. Če pride do pregretja, ga umaknimo v senco ali hladen prostor in ga ohlajajmo.

Nikar ga ne polijte z mrzlo vodo, saj je to prehud šok za organizem! Ovijajte ga v mokre hladne brisače. Kadar je pot daljša, se je nujno treba ustavljati na dve do tri ure vsaj za deset minut, da se kosmatinec malo razmiga, opravi potrebo, predvsem pa napije sveže vode. Če res ni nujno, ga raje ne hranimo, da mu hrana v želodcu ne bi med vožnjo povzročala slabosti.

Kaj potrebujemo, da si bomo olajšali počitnice z družino in ljubljenčkom?

Hrano, na katero je žival navajena, vzemimo s sabo na potovanje, saj ne vemo, ali jo bomo tam, kamor potujemo, sploh lahko kupili. Žival lahko drugo hrano odklanja, lahko se pojavijo tudi prebavne težave, od slabosti, bruhanja, driske. Pa ne pozabite na posladke, na katere je ljubljenec navajen! Vedno pa si moramo najprej priskrbeti naslov veterinarja v kraju, v katerem letujemo. Če pride do poškodbe ali do nenadnega bolezenskega stanja, ga ne bomo imeli časa iskati. Set prve pomoči, prilagojen živalim, je tudi odlična izbira!

Poskrbite, da boste imeli pri roki svežo vodo. Za na pot obstajajo posebne posodice, iz katerih se voda ne poliva.

Ko psa izpustite iz avtomobila, ga nujno imejte na povodcu, da vam kam ne pobegne ali ne skoči pod kolesa drugega avtomobila. Če nam pobegne, je treba pobeg takoj javiti najbližji veterinarski upravi ali zavetišču.

Čeprav so živali čipirane, nam v tujini to ne bo kaj dosti pomagalo, saj informacije o čipiranih živalih in skrbnikih žal še niso povezane v enoten informacijski sistem znotraj Evropske unije, zato so možnosti, da ljubljenčka dobimo nazaj, res majhne. Pa na nagobčnik ne pozabite, če je bolj renčeče narave!

Tu so še zaščitne mreže, ki psu preprečijo, da bi lezel na sprednje sedeže ali celo k vozniku, novejša je oprtnica, ki ima na koncu "zaponko, ki jo pritrdimo v modul za varnostni pas. Na tak način vozimo predvsem manjše pasme, za velike je bolje, da so v prtljažniku za zaščitno mrežo," nam takšno iznajdbo pokaže veterinar.

Na voljo imamo še plastične zaboje ali kovinske kletke, ki se jih uporablja tudi za mačke. Ne pozabimo, da je treba te zaboje tudi nekako pritrditi, da se v primeru naglega zaviranja ali nesreče ne skotalijo. Ključno pri tem je, da je živali udobno, da je varna in da jo skušamo pomiriti, saj lahko to sicer voznika precej moti med vožnjo, ga spravlja v stres. Njegova edina naloga je voziti in biti pozoren na dogajanje na cesti.

S seboj imejte tudi tablete proti slabosti, ki jih lahko kupite v lekarni ali pri veterinarju.

Podloga za ležanje, igračke … so le še dodaten bonus, ki sicer ni nujen, vendar če vam ostane v avtomobilu kaj prostora, vam bo nekdo hvaležen.

Če nas ustavi policist

Zakonodaja ne predpisuje, da moramo žival prevažati v zaboju ali jo imeti pripeto, vendar vsak vesten in ljubeč skrbnik bo brez obotavljanja poskrbel za svojega prijateljčka, da bo varen in mu bo udobno.

Ali lahko za prevažanje v naročju dobimo kazen, smo povprašali na Policijski upravi Grosuplje, kjer so nam povedali, da ne, vendar pa če pride do nesreče in se ugotovi, da je žival motila ali celo ovirala voznika med vožnjo, v tem primeru kazni zagotovo ne uidete. Prav tako pa vas lahko kaznujejo, če nas zalotijo, da pustimo ljubljenca v pregretem avtomobilu, če ga prevažamo tako, da ga ogrožamo. V tem primeru se to šteje, da gre za mučenje živali, kar je natančno opredeljeno v zakonu o zaščiti živali (ZZZiv).

Pa srečno pot in obilo lepih spominov s skupnih počitnic!

Ne spreglejte