Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
18. 9. 2015,
7.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Audi Porsche BMW Toyota Angela Merkel

Petek, 18. 9. 2015, 7.50

8 let

Opel nemški kanclerki podaril astro, Toyota pa steklenico vode (foto)

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Frankfurtski avtomobilski salon je uradno odprla nemška kanclerka Angela Merkel, ki si je z zanimanjem ogledala novosti avtomobilske industrije. Pri Oplu in Toyoti je dobila zanimivi darili.

Kanclerka uradno odprla avtomobilski salon, ki bo sprejel 900 tisoč obiskovalcev

Avtomobilski salon v Frankfurtu na razstavnih površinah predstavlja 1.103 razstavljavce iz 39 držav, skupno je na ogled 219 svetovnih premier. Jutri bo salon odprl vrata tudi za javnost. Tako kot pred dvema letoma organizatorji pričakujejo obisk okrog 900 tisoč ljudi.

Salon je uradno odprla nemška kanclerka Angela Merkel, ki se je morala v zadnjih dneh ubadati s perečim vprašanjem evropske begunske krize. V Frankfurtu, torej v osrčju nemške avtomobilske industrije, ki je eden najpomembnejših temeljev nemškega in evropskega gospodarstva, Merklova kajpak ni smela manjkati. V govoru ob odprtju se je dotaknila teme električne mobilnosti in predvsem prihodnosti samovozečih avtomobilov, ki so po njenem mnenju pot do večje varnosti na evropskih cestah.

Merklova se ni mogla izogniti aktualni migrantski krizi, ki prežema Evropo. Podjetja je pozvala, naj migrantom zagotovijo poklicne priložnosti tako v smislu delovnih mest kot tudi praktičnega izobraževanja. Po takojšnjem sprejemu je integracija tisoče ljudi zelo zahtevna naloga, je opozorila. Je pa bilo že veliko narejenega, za kar se je zahvalila.

Avtomobilsko združenje VDA je kanclerko pozvalo k nadaljevanju pogajanj o prostotrgovinskih sporazumih s Kanado, z ZDA, Indijo in Japonsko. Predsednik združenja Matthias Wissmann je opozoril tudi na potrebo po novih mednarodno usklajenih standardih na področju zaščite podatkov. Digitalizacijo avtomobilske industrije vidi kot priložnost, pri kateri lahko Nemčija zavzame vodilni položaj.

Gre za "kvantni skok" k povezani in avtomatizirani vožnji, je dejal Wissmann. Sistemi asistenc bi lahko voznikom z rok vzeli veliko skrbi in poskrbeli tudi za več varnosti. V 90 odstotkih vseh prometnih nesreč namreč svoj del odigra človeški dejavnik.

Pri Oplu dobila majhno astro, pri Toyoti steklenico z vodo

Ko je začela svoj obhod po razstavnih površinah salona, jo je prvo presenečenje čakalo pri Oplu. Njegov predsednik Karl-Thomas Neumann je Merklovi podaril poosebljeni modelček nove opel astre. Ta je bil v istih barvah kot kanclerkina bluza. To seveda ni bilo naključje, saj so pri Oplu še pred njenim prihodom zmešali pravo barvo in modelček s tehniko airbrush pobarvali tik pred predajo.

Merklova si je s posebnim zanimanjem ogledala predvsem izdelke nemške avtomobilske industrije. Ustavila se je pri zanimivih študijah Audija in Porscheja, ki sta pokazala vizijo električnega športnega avtomobila oziroma crossoverja v prihodnosti. Merklova pa si je kot doktorica fizike vzela čas na Toyotinem razstavnem prostoru, kjer so predstavljali revolucionarni model mirai – prvi serijski avtomobil s pogonom na vodikove gorivne celice. Tudi predstavniki Toyote so ji namenili darilo, in sicer steklenico z vodo, odpadnim materialom pri tovrstnih alternativnih vozilih.

Ne spreglejte