Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 1. 2012,
12.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Družinski Avtomoto Tovorni Avtomoto

Torek, 31. 1. 2012, 12.18

8 let

Odhajate na dopust? Vam zlaganje v avtomobil povzroča težave?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ne veste, kako bi v avtomobil pred odhodom zložili stvari? Ste pomislili na vse praznine, spregledane odlagalne površine, ki ob skupnem seštevku pospravijo vase nezanemarljivo količino prtljage?

Ni samo čas pred odhodom na počitnice tisti, ko naj bi razmišljali o tem, kako v prostoru razporediti stvari, da bodo počakale na svojem mestu in ne bodo motile med vožnjo. Z avtomobilom se vozimo celo leto in prav je, da razmislimo o svojih potrebah, hobijih, vrsti dela in življenjskem slogu.

Pogosto ob nakupu avtomobila krivično spregledamo to področje, ki pa nam lahko ob premisleku precej olajša sobivanje z našim novim kovinskim prijateljem. Ni le velikost prtljažnika tista, ki bi nas morala zanimati. Tu so še odlagalne površine in druge praktične rešitve.

Znate sobivati s svojim avtomobilom?

Plin, oster ovinek, zaviranje … in cela godlja v prtljažniku. Vam je znano? Upajmo, da je to le še slab spomin, saj je možnosti, kako si organizirati prtljažnik, res veliko.

K sreči tudi na cestah vedno manjkrat vidimo primere, ko iz odprtega prtljažnega prostora med vožnjo proti nam preteče štrli kup nekajmetrskih lesenih letev, "varno spetih" s tistim rjavim industrijskim samolepilnim trakom ali kar s kako staro odsluženo srajco (nekaterim se rokavi zdijo grozno priročni). Prtljažniki so namenjeni prevozu drugačnega tovora, predvsem takšnega, ki mu dimenzijsko ustreza. Čeprav je počitniški čas in se marsikdo s polovico svojega imetja seli proti goram ali morju, je morda na mestu reči besedo ali dve o vrsti zaščite, ki jo v resnici potrebujemo celo leto.

Ko razmišljamo o čim več uporabnega prostora, vsaj na začetku pozabimo, da je potrebno, pravzaprav nujno in varno, vso prtljago pričvrstiti, da je ob naglem zaviranju ne dobimo v glavo in se v zadnjem delu ne poškoduje med kotaljenjem.

Ampak kako in kam?

Za začetek izkoristite za shranjevanje manjših stvari odlagalne površine, ki so v vratih. Presenečeni boste, koliko pogoltnejo. Ne pozabite na žep za shranjevanje na zadnji strani naslonjala sedeža. Ko naše uredništvo testira avtomobile, imamo vedno s seboj mapo velikosti A4 s potrebnimi dokumenti. In kadar tega žepa ni, nejevoljno vihamo nos. Žep mora biti in pika!

Tudi knjižico z navodili za uporabnika nemalokrat prelagamo z enega mesta na drugega, kadar ne najdemo ustreznega predala, v katerega bi jo lahko pospravili, ne da bi nas skrbelo, da jo bomo izgubili. Pogosto se predalnik ponuja med sprednjima sedežema pod naslonjalom in pred sovoznikovim sedežem v armaturni plošči.

Imate cel grozd ključev, trgovinskih kartic s popusti, baterijo, polnilnike za telefon in še kaj? Takšne in podobne potrebščine odlično pojejo predali pod sedeži.

Nekaj prostora se morda najde tudi tam, kjer naj bi bilo shranjeno nadomestno kolo. Vendar ne na račun tega, da boste doma pustili komplet za popravilo preluknjane pnevmatike. Če imate kaj manjšega in tega ne potrebujete vsak trenutek pri roki, je ta pozabljeni kotiček povsem prikladen.

Ne pozabite izkoristiti vzglavnika sedeža, na katerega lahko pritrdite bodisi prav za to posebej izdelano torbo ali pa le obešalnik, če se morda odpravljate na službeno pot in ne želite s seboj jemati likalnika, da bi pred sestankom še polikali srajco. Univerzalne kljuke pa lahko uporabite za obešanje majhnih predmetov, kot so torbice in nakupovalne vrečke.

Nekateri modeli avtomobilov ponujajo med dodatno opremo tudi praktično torbo oziroma nahrbtnik za shranjevanje, ki jo pritrdimo z uporabo sredinskega varnostnega pasu na zadnji sedežni klopi. Vgrajeni nosilni sistem za nahrbtnik prav tako omogoča nezapleteno uporabo zunaj vozila.

Večji modeli, ponavadi enoprostorci, imajo priročne skrite kotičke tudi v naslonjalih za roke. Malo za hec: vanj krasno ležejo k počitku sendviči (ne pozabite na njih!), če je prostor bolj plitek, pa grisini. Sicer pa v naslonjalo lahko pospravite barvice, če bo otroke na daljši poti popadlo hudo dolgočasje.

Predalček za očala? Da, vendar ne ustreza vsem modelom očal, posebej ne ženskim, ki so lahko precej velika.

Da se ne boste polili, so v avtomobilu še držala za pijačo, čeprav se jim je v nekaterih primerih treba prilagoditi, saj niso ustrezna za kakršnokoli velikost plastenk ali pločevink.

Ni več izgovorov za vožnjo v petkah!

Odlična rešitev za športno navdahnjene ali dame, ki obožujejo visoke pete: pod nogami nekateri avtomobili skrivajo pravo skrivališče, prostor, ki je odličen, da vanj pospravite športne copate ali hribovske čevlje za rekreacijo po službi in jih imate kar tam. Dame pa le naj vanj pospravijo udobnejšo in za vožnjo ustreznejšo obutev, da se bodo pred potjo preobule iz visokih pet.

Na naši delavnici Brez stresa za volan smo opozarjali, da vozniki že tako ne znajo na polno zavirati, če pa imajo voznice obute visoke pete, je rezultat še slabši. Raziskava je pokazala, da je vožnja v takih čevljih predstavljala le še približno četrtino zavorne moči.

Tudi vi odložite dežnik na sedež? Svoje mesto mu odmerijo nekateri avtomobilski modeli na prtljažni polici, ki ima utor, namenjen prav temu. Tudi tako bo pri roki, le da bo obstal na svojem mestu in sedež ne bo moker.

Dvojno dno je pravi božji dar, ki se ga da nastaviti po višini. Česa vsega ne pogoltne! Če imate umazano delo, lahko na primer vanj pospravite popackane in prašne obleke. In strop? Da, tudi tam je vesolje v vesolju, če imate tak avtomobil.

Prtljažnik – skoraj drugi dom!

Zdaj pa v prtljažnik! Za začetek si lahko pomagamo s praktično protizdrsno podlogo, ki se prilega prtljažnemu prostoru glede na model vozila. Ta podloga je ponavadi odporna tudi na kisline, poskrbi pa za to, da se predmeti ne vozijo gor in dol po prostoru. Če se razlije tekočina, prepreči, da bi se vpila v tekstil oziroma da ne pronica v špranje. Vodoodporna zložljiva škatla bo pogoltnila marsikatero kramo, hudega ne bo niti, če se vam kaj razlije, čeprav imajo nekatere na notranji strani pas, da lahko varno pritrdimo občutljive predmete, npr. steklenice.

Večina modelov ima v prtljažniku ob strani predale. Sami stuhtajte, kaj boste pospravili vanje. Podobno vlogo kot žep na zadnji strani sedeža pa ima tudi mreža na spodnji strani poličke, vanjo lahko zložite na primer vreče za trgovino ali kaj podobno ploščatega.

Da prtljaga ne bi silila v potniški prostor, imajo nekateri avtomobili že serijsko vgrajen rolo ali navijalni boben, na katerega je navita mreža, ki jo samo potegnemo čez celotno dolžino prtljažnika.

Nekaj besed še o mrežah: te so iz raztegljivega materiala, da se lažje prilagodijo obliki tovora, obstajajo pa tudi močne jeklene s prevleko, odporno proti zunanjim vplivom. Mrežo lahko pritrdimo na dno prtljažnika, obstajajo pa tudi predelne, ki jih napnemo v zgornji del prtljažnega prostora, spodnji ali vertikalno. Tako prostor razdelijo na dva dela in so odlične za prevoz prtljage, večjega tovora, psa …

Mrežo namestimo prek tovora v prtljažniku, s čimer preprečimo nenadzorovano premikanje in poškodbe tovora pri speljevanju, zaviranju ali vožnji v ovinkih. Če vas popade lovski nagon med vožnjo po gozdu, jo le snemite in hop cefizelj po ulovu. Mrežo zalučate kot Spiderman in ni vrag, da ne ulovite kakega jurčka!

Beseda organizator sproži prenekatero asociacijo, na primer organizator porok (je le tak čas), organizator dela, organizator protesta … nas pa zanima le organizator prtljažnega prostora. To je sistem za organizacijo prtljage, ki je lahko fiksni, torej je, kakršen je, in ga ne moremo spreminjati, ali pa zložljivi (stene premikamo po želji).

V pomoč so nam še pritrdilni obročki, pritrdilni pasovi, elastike in ježki, s katerimi na kosmato podlago pripnemo predmete.

Torej, pripnite, zaprite, spnite, zapnite … karkoli, da bo le držalo in ostalo na svojem mestu, vi pa varno prispeli, kamor ste namenjeni. In ne pozabite pred nakupom razmisliti, kaj potrebujete v svojem avtomobilu glede na vaš življenjski slog!

Ne spreglejte