Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sobota,
19. 9. 2015,
12.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ford Porsche Audi BMW Tesla Motors Mercedes-Benz

Sobota, 19. 9. 2015, 12.23

8 let

Nova doba: iz izpuha čista voda in voznik namesto volana s tablico v rokah

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Spektakel v Frankfurtu je več kot očitno odprl vrata v avtomobilsko prihodnost: med razstavišči smo se vozili na vodik in elektriko ter sede na klopi opazovali, kako se avtomobil sam pelje v garažo.

Od razkošne limuzine, ki skoraj že sama križari na elektriko, pa do vožnje na vodik v toyoti mirai

Vrtinec bleščeče pločevine, kjer v ospredje v vsej svoji veličini in tehnični naprednosti jasno stopa predvsem domača, nemška avtomobilska industrija, pa si je vsekakor vredno ogledati in ga doživeti. Ne zaradi napovedanih svetovnih premier – 219 jih je bilo tokrat, večina med njimi pa dejansko le živa različica, ponovitev internetne predpremiere –, temveč zaradi zanimivega doživetja vseh preostalih stvari, ki na tem salonu spremljajo nove avtomobile, postavljene v soj luči. Če bi za ogled tega spektakla imeli na primer samo pol ure časa, morali pa bi si ustvariti vtis bližnje avtomobilske prihodnosti, bi vam bila večina stvari jasnih že na osrednji aveniji znotraj sejmišča.

Tam je bilo mogoče med halami križariti v vrhunskih poslovnih limuzinah, ki praktično že znajo voziti povsem same in zaradi zmogljivejših pogonov po sistemu priključnih hibridov vse skupaj počnejo v spokojnosti električnih kilovatov.

V pol ure je samo na glavni aveniji mogoče potegniti črto pod salonom ...

V pol ure bi torej lahko preizkusili ljudsko udobje s praktičnostjo prostora v kii sorentu oz. škodi superb ali pa se usedli v eno izmed najžlahtnejših limuzin slovitega premium nemškega trojčka audi, BMW in mercedes ter doživeli še vrnitev v prihodnost v toyoti mirai, prvem serijskem avtomobilu s pogonom na gorivne celice, vodik, kjer skozi izpuh pride le čista voda v obliki pare.

Že na tem mestu, v pol ure po vstopu na salon, je jasno, kaj sporoča letošnji Frankfurt: v prihodnjem desetletju bo prišel čas, ko bo voznik lahko prepustil volan svojemu avtomobilu, ki ga bo peljal sam. Vse več bo električnih in priključnih hibridnih avtomobilov, ki bodo brez grama ogljikovega dioksida vozili vse dlje in hitreje, nezadržno pa prihaja tudi doba novega energenta vodika.

Pri fosilnih gorivih se veliko stavi tudi na zaloge zemeljskega plina. Tega naj bi bilo toliko, da se avtomobilska industrija nanj brez energijskih skrbi lahko zanese še vsaj četrt tisočletja, 250 let torej.

33 tisoč kvadratnih metrov, posvečenih povezljivosti in tehnološkim rešitvam novega sveta mobilnosti

Frankfurtski avtomobilski salon je nedvomno tisti avtomobilski spektakel, kjer bolj kot kjerkoli na tovrstnih velikih mednarodnih salonih v ospredje stopi predvsem razkošje avtomobilske tehnike in tehnologij.

Na njem res niso izvedli nekaj tako drugačnega, tako novega, kar bi lahko videli le tam, a kljub temu je to prireditev, ki je letos znova veliko povedala predvsem o novem času: o svetu avtonomno mobilne, povezljivo prilagodljive in energijsko dodelane mobilnosti.

V hali 3.1 se je na 33 tisoč kvadratnih metrih razprostirala prihodnost, posvečena električnim vozilom, mobilnim tehnologijam sodobnih telekomunikacij, ki so vse močenje vpete v avtomobile in prometno infrastrukturo, pa vzdržnim rešitvam povečane urbane mobilnosti ter raznim digitalnim platformam in arhitekturam.

Sredi tega visokotehnološkega središča je zanimivo rešitev na primer predstavljal švicarski Rinspeed, znan po svojih avantgardnih raziskovalnih projektih.

Njihov koncept budii, ta sicer ni povsem nov, predstavlja avtomobil, zmožen popolnoma samostojne vožnje, zanimivo pa je, da je pri njegovem razvoju sodelovala množica podjetij, ki niso neposredno povezana z avtomobilsko industrijo.

Sporočilo je jasno: v svet avtomobilske prihodnosti bodo kot nosilec končnega produkta vstopala tudi IT-podjetja, pri katerih bodo klasični proizvajalci nastopali tudi zgolj kot dobavitelji, ne le kot strateški partnerji.

Pomen samodejne vožnje: slovo do človeške napake, ki po cestah seje smrt

Predsednik avtomobilskega združenja VDA Matthias Wissmann je opozoril tudi na potrebo po novih mednarodno usklajenih standardih na področju zaščite podatkov. Digitalizacijo avtomobilske industrije vidi kot priložnost, pri kateri lahko Nemčija zavzame vodilni položaj

Avtomobilska romantika še živi, kar je ključna prednost avtomobilskih proizvajalcev

Pri največjem evropskem avtomobilskem proizvajalcu Volkswagnu so v Frankfurtu znova samozavestno dali vedeti, da se konkurence prihoda informacijskih velikanov, kot sta Google in Apple, ter njihovih IT-avtomobilov ne bojijo in jo celo podpirajo.

Bomo videli, kako bo z razvojem, a avtomobilski velikani so upravičeno samozavestni, saj imajo veliko prednost. Ne gre zgolj za tehnologijo. V več kot stoletju so si nabrali veliko izkušenj, tudi tistih najbolj prvinskih, kako na primer obvladovati vremenske vplive in ravnati, ko se zgodi napaka. Predvsem pa so z vozniki zgradili prav poseben odnos, z močnim čustvenim nabojem, vezan na legende, ikone in motošportne junake. Tega pa virtualni svet še dolgo ne bo dosegel.

Si predstavljate reli brzinec ali pa tribune ob marini v Monaku z vihrajočimi Googlovimi zastavami? Ne, kaj ne? Črni konjič, pa bik, zvezda, velika mačka in podobni simboli avtomobilskih zvezdnikov imajo posebno mesto v srcu avtomobilskih zanesenjakov, ki pa jih je po vsem svetu na milijone, tudi to je sporočilo Frankfurta.

Potrebujete dokaz? V hali 3.1 ni bilo nikakršne gneče, pravo nasprotje pa je bilo dogajanje pri Porscheju (nadstropje nižje), pa Fordu ob mustangu in ob novi lepotici pod okriljem Alfe Romeo. Čustva štejejo, vožnja pač mora biti doživetje. Seveda bomo v počasnih kolonah, v gneči, pa na dolgočasni avtocesti vozniki pripravljeni volan prepustiti virtualnemu vozniku in dogajanje na cesti očem radarja, pa kameram in satelitom ter potovalni čas izkoristiti za počitek ali razvedrilo na spletu, ampak vozniški užitki nikakor ne bodo šli v pozabo in tam prostora za samodejno vožnjo ne bo.

Elektronika bo tam pač skrbela le za več varnosti in zmogljivosti premagovanja fizike, volan pa bo v rokah voznika. To je jasno in to je bilo kljub vsem napovedim pametnih avtomobilov čutiti tudi v Frankfurtu, ko smo se ob novih motorjih na primer pogovarjali z inženirji pri BMW in Porscheju.

Trendi: meje med avtomobilskimi segmenti padajo, avtomobil je prilagojen življenjskemu slogu

Avtomobilska genetika je v vzponu, kar pomeni, da so se geni avtomobilskih segmentov začeli mešati vse hitreje in očitneje. Iz matičnih celic klasičnih limuzin, karavanov, ternecev, enoprostorcev in celo dostavnikov se razvija cela serija križancev novih modelov, ki v ospredje postavljajo predvsem popolno prilagodljivost življenjskemu slogu voznika in potnikov.

Pri Fordu na primer napovedujejo novo dobo vzpona štirikolesnega pogona, ki bo predvsem v službi varnosti in asfaltnih zmogljivosti, v vzponu so crossover križanci, pri katerih v ospredje stopajo tudi pogonski sistemi, vezani na hibridno ali polno električno tehnologijo. Vse več je tudi avtomobilov in študij, vezanih na aktivni življenjski slog.

Bolj kot kadarkoli do zdaj v ospredje stopajo varnost, prihodnost brez prometnih nesreč in seveda energija ter z njo povezani lastniški stroški. Vse to bo v prihodnjih letih močno vplivalo na razvoj novih modelov. Voziti se ceneje, varneje in udobneje.

Kot smo že omenili, pa velika stvar ostajajo čustva: kilovati, pospeški, videz in zvok. Vsi največji so pozornost namenili športnim modelom, kjer so ključni pramateri zmogljivost, oprijem in vodljivosti, še vedno pa veliko v bitki za čast, slavo in kupčeve evre v tem segmentu pač pomeni in šteje čas, dosežen na peklenskem asfaltu zelenega pekla.

Elektrika postaja resničnost: evropski velikani prekrižali meče z Elonom Muskom

Novo poglavje pa odpirajo tudi električni avtomobili. Razvojni dobavitelji, med katerimi je najmočnejši Bosch, napovedujejo padec cene in povečano energijsko gostoto baterij. To v praksi pomeni večji doseg in manjšo ceno. Razvoj elektromobilnosti prinaša tudi krajše čase polnjena, razvoj infrastrukture, ki bo električno vozniško izkušnjo še naprej vodila v smer široke uporabnosti. Veliki evropski proizvajalci so se odločili narediti konec fenomenu elektrike, imenovanem Tesla Motors. Vizijo Elona Muska so morda na začetku podcenjevali, a konceptna audi e-tron quattro in porsche mission E v Kalifornijo pošiljata, čeprav se zdi med vrsticami, a v resnici precej jasno sporočilo: "Tesla move over!" ("Tesla, umakni se!")

Tehnični presežek audi e-tron quattro (baterija 95 kWh, elektromotor s 370 kW in 800 Nm ter 4,6 sekunde od nič do 100 km/h), podkrepljen s prvovrstnim oblikovanjem in več kot 500-kilometrskim električnim dosegom, je evropski odgovor na ameriški fenomen.

Verjamemo, da ne bo poceni, verjetno dražji od tesle, verjamemo pa tudi, da bo tehnološki napredek večji od tistega, ki ga je ponudil Elon Musk. Si pa Tesla nedvomno zasluži priznanje za levji delež preboja elektrike na ceste.

Ne spreglejte