Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
18. 3. 2015,
13.21

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Porsche Športni Avtomoto

Natisni članek

Sreda, 18. 3. 2015, 13.21

6 let, 10 mesecev

"Nesmiselno je, da stane porsche Slovenca 50 tisoč evrov več kot Nemca"

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Porscheji so pojem športne avtomobilske znamke tudi v Sloveniji, kjer pa so zaradi visokih davkov veliko dražji kot v Nemčiji. Med kupci predvsem uspešni samostojni podjetniki, vse več je tudi žensk.

Kako sami dojemate znamko Porsche, kaj vam osebno njihovi avtomobili pomenijo, kdaj ste se prvič srečali z avtomobilom znamke porsche? Znamka Porsche je bila zame od nekdaj pojem, ikona in sinonim za izdelavo športnih avtomobilov. Ko sem bil še mlad fant, sem se vedno spraševal, kaj je na tem avtomobilu tako magičnega, da ga vsi želijo imeti. To sem ugotovil, ko sem peljal prvega 911. Takrat je bil to še model SC. Kako bi opisali povprečnega kupca porscheja v Sloveniji, koliko stari so ti kupci in kaj si od avtomobila želijo? Termin povprečen kupec pri znamki Porsche ne obstaja. Z leti se je sicer oblikoval tako imenovani profil kupca. To je samostojni podjetnik z dolgoletnim uspešnim delovanjem, vendar tudi ta ni več popolnoma zanesljiv. Vse več je na srečo tudi žensk, ki se odločajo za našo znamko.

Kako težko je prodajati porscheje na majhnem trgu, kot je Slovenija? Zelo težko. Kupci so upravičeno zahtevni, vse skupaj pa nam je še otežila država z nerazumljivo visokimi dajatvami.

Kakšno je stanje premium trga avtomobilov v Sloveniji, kolikšen je njegov realen obseg in potencial, se pojavljajo tudi enodnevne registracije? Stanje trga je z eno besedo mizerno. Vozil, ki prinašajo največ v državno blagajno, ne samo z davki, temveč tudi s preoostalimi storitvami, kot so zavarovanje, servis in gorivo, je zaradi ogromnih obdavčitev vse manj. Enodnevnih registracij skorajda ni, je pa vse več vozil registriranih v tujini.

Tudi za vozila, kot je porsche, velja, da so cene v Sloveniji med cenejšimi v Evropi? To žal ne velja. Osnovne cene vozil, pred obdavčitvami, so v državah članicah Evropske unije enotne, enako velja tudi za serijsko opremo vozil.

Kako velik vpliv na prodajo premium vozil ima v Sloveniji t. i. luksuzni davek? Država naj bi zdaj dejansko dobila manj sredstev, saj so se davki res povečali, a se je še bistveno bolj zmanjšala količina registriranih vozil. Koliko znašajo na primer davščine pri porscheju za Nemca in koliko za Slovenca? Kot že rečeno, so visoki davki največja ovira v premium segmentu. Če vzamemo za primerjavo ceno modela panamera turbo, ki pri nas z vsemi dajatvami znaša 200.028 evrov, v Nemčiji pa 145.990 evrov, vam to pove vse.

Lani vam je uspelo prodati tudi porscheja 918 spyder. Je bilo težko dobiti enega od razpoložljivih 918 primerkov avtomobila tudi za vas kot slovenskega uvoznika? Ni bilo težko, ker smo za kvoto zaprosili več kot dve leti pred proizvodnjo.

Se omenjeni 918 spyder prav zaradi omenjenega luksuznega davka in drugih dajatev ne vozi po slovenskih cestah oziroma ga je Slovenec registriral v tujini? Tako je. In če bi bila država zmerna, bi se po naših cestah zagotovo vozilo še nekaj spyderjev.

Kako se sami spominjate obdobja, ko je tudi Porsche stopil v svet športnih terencev? Ta odločitev za kultno športno znamko zagotovo ni bila lahka, se je pa do danes izkazala kot prodajno zelo uspešna. Za to odločitev smo izvedeli že zelo zgodaj. Več kot leto dni pred serijsko proizvodnjo so nam pokazali dva prototipa, ki sta potem ustrezala končnemu izdelku. Dokler avtomobila nisem videl, sem bil v dvomih. Po ogledu pa sem, tako kot kolegi iz drugih držav, vedel, da bo uspešnica.

Kateri so zadnja leta najbolje prodajani modeli Porscheja v Sloveniji, kakšna so razmerja med klasičnimi modeli 911 in športnimi terenci? V zadnjih letih je najbolje prodajan model cayenne, v zadnjem času je zelo uspešen tudi macan. Razmerje je trenutno 85 : 15 v korist športnih terencev. Kakšen je bil pomen novega macana, koliko ste jih že prodali, kakšno je zanimanje za ta model? Navsezadnje z njim pridobivate prav ključne nove kupce, ki so prej vozili avtomobile drugih znamk … Macan je za nas izredno pomemben model in še vedno prodajna uspešnica. Letos bomo v Sloveniji prodali med 25 in 30 vozil. Številka bo odvisna predvsem od kvote, ki nam jo bo uspelo dobiti od tovarne.

Kako velik bo obseg uporabe novega štirivaljnega motorja, ki ga Porsche razvija? Ena izmed njegovih različic naj bi bila neuradno celo 1,6-litrska ... O tem trenutno nimam nobenih informacij.

Se tudi Porsche klasičnemu motornemu "downsizingu" ne bo mogel izogniti? Žal je ta trend zajel tudi znamko Porsche. Ne po njihovi volji, temveč po volji evrokratov, ki tovarne sistematično silijo v stroškovno zelo zahteven razvoj varčnih motorjev, ki pa ga na koncu plača kupec. V dobri veri, da naredimo nekaj za okolje in za svobodo mobilnosti, ki jo osebni avtomobil za zdaj najbolj omogoča, smo še vedno pripravljeni veliko plačati. Če ste bili kdaj v Indiji ali na Kitajskem, ste videli, kaj vse tam spuščajo v zrak, zato boste vedeli o čem govorim …

Elektrika ali priključni hibridi, ko govorimo o športnih vozilih, kot je Porsche? Porsche je že zdaj vodilnih proizvajalcev na področju priključnih hibridov in bo ta razvoj tudi nadaljeval. V programu imamo trenutno kar tri modele. To so 918 spyder, panamera S e-hybrid in cayenne S e-hybrid. Kar zadeva električna vozila, vemo, da Porsche že dalj časa preizkuša vozilo na električni pogon. Trenutno je največja težava doseg oziroma kapaciteta baterije, ki ne dovoljuje zadostne avtonomije pri športni vožnji. Ta bi po Porschejevih standardih morala znašati vsaj 400 kilometrov, to pa z današnjo tehnologijo še ni mogoče.

Kako proizvajalec, kot je Porsche, gleda na prihodnost samostojno vozečih avtomobilov. Bi lahko vzeli vozniku pristni užitek vožnje pri neposredno športnih avtomobilih – bodo ti vendarle še dolgo izjema in bo voznik glavni? Porsche v svoja vozila že zdaj vgrajuje nekatere aktivne asistenčne sisteme, kot je na primer radarski tempomat. Toda Porsche je proizvajalec športnih vozil in neposredni užitek pri vožnji je največja Porschejeva odlika in tudi odločilna prednost pred konkurenco. Obenem je to tudi največji prodajni argument. Zaradi teh razlogov verjamem in upam, da Porsche v bližnji prihodnosti ne bo šel v to smer.

Ne spreglejte