Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
4. 9. 2015,
21.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Škoda Športni Avtomoto

Petek, 4. 9. 2015, 21.39

8 let

Najdražja škoda na svetu, ki porabi 60 litrov bencina na sto kilometrov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
To je škoda fabia R5, najdražji avtomobil češkega proizvajalca. Čeprav ga je mogoče registrirati, je bolj kot vožnji po cesti namenjen dirkam. Zanimanje je takšno, da je treba nanjo čakati 15 mesecev.

Prefinjen ples avtomobila, ki se je za trenutek zdel celo enostaven

Že izven avtomobila, kjer je sonce s svojimi neusmiljenimi žarki bičalo na asfalt in beton, so bile temperature krepko nad 30 stopinjami Celzija. V notranjosti na ravni cesti sicer ne najhitrejše škode – nova octavia RS 230 ima na primer hitrost omejeno na 250 kilometrov na uro – zato pa med ovinki med Škodinimi modeli neulovljivega avtomobila – so bile temperature še bistveno višje. Čeprav nismo imeli dirkaškega kombinezona, kaj šele sicer obveznega negorljivega spodnjega perila, so se kapljice potu pod čelado začele hitro nabirati.

Volan so zaupali finskemu dirkaču Esapekki Lappiju, trenutno najbolj obetavnemu vozniku iz te skandinavske države, ki je do zdaj dala največ svetovnih prvakov v reliju. Komaj 24-letni Finec je bil pričakovano suveren, enako velja za avtomobil. Čeprav ne bi imeli nič proti izkušnji fabie R5 na hitrejši cesti, je bilo tudi na obrobni cesti pri Slovakiaringu mogoče čutiti brezhibno vodljivost, oprijem posebnih 18-palčnih Michelinovih gum in odlične kombinacije suverenosti podvozja in pojemkov zavornega sistema.

Lappi je vse dirkaške elemente fabie R5 zložil v prefinjeno natančen ples avtomobila, ki se je zdel na prvi pogled celo enostaven. A ker smo pred leti tudi sami sedeli za volanom podobnega Fordovega dirkalnika R5, nam je bilo povsem jasno, da lahko tako suvereno dirkalni avtomobil za vsaj 180 tisoč evrov (davek ni vključen!) obvlada le profesionalni dirkač z več tisoč prevoženimi testnimi kilometri.

Od prodaje in vzdrževanja dirkalnih avtomobilov živi 120 zaposlenih v Škodi Motorsport

Že v naši reportaži o vožnji nove škode octavie RS 230 smo zapisali, kako znajo pri Škodi z marketingom svojo športnost dobro prodajati. To velja tako za vsakdanje osebne avtomobile, kakor tudi za njihove dirkaške različice. Avtomobili kot je fabia R5 se kajpak prodajajo v relativno majhnih serijah, toda ker vsak tak avtomobil stane vsaj 180 tisoč evrov, temu pa je treba prišteti še vzdrževanje prodanih avtomobilov za vse svoje stranke, lahko tak program preživlja samega sebe in v Škodi Motorsportu zaposluje 120 ljudi.

Fabia R5 je naslednica zelo uspešne škode fabie S2000, ki so jih izdelali in prodali 62. Glavna razlika med njima, poleg dveh različnih generacij fabie, je motor. Namesto dvolitrskega motorja ima različica R5 1,6-litrski motor s turbinskim polnilnikom, prav ta pa tudi najbolj spreminja naravo dirkalnega avtomobila. Moč motorja znaša 205 kilovatov, navora pa ima tak avtomobil 420 njutonmetrov. V primerjavi z atmosferskim motorjem je navora več, predvsem pa je vozniku na voljo v širšem razponu vrtljajev motorja.

Med ovinki je bolj kot surova moč pomemben navor

"Fabio R5 je vsekakor lažje voziti kot prejšnjo fabio S2000, saj odpušča več napak oziroma z njimi izgubiš manj časa. To se še posebej pozna na asfaltni podlagi," je povedal Lappi, ko sem odpel šesttočkovni varnostni pas in čez cevi varnostne kletke zletel iz avtomobila.

Pri Škodi Motorsportu so potrdili, da je fabia R5 že na asfaltu od fabie S2000 hitrejša za pol sekunde na kilometer, na makadamu pa je ta razlika prav zaradi izkoriščanja navora še precej večja.

Najdražja fabia ima maso vsaj 1.230 kilogramov, pri stalnem štirikolesnem pogonu pa se moč prenaša prek petstopenjskega (pri predhodnici je imel menjalnik še šest prestav) sekvenčnega menjalnika. Diferenciala na sprednji in zadnji osi sta povsem mehanska in nimata dodatne elektronske podpore, ki bi znala glede na oprijem razporejati moč med kolesoma na isti osi. Pomemben element pri McPhersonovem podvozju so nastavljivi blažilniki proizvajalca Sachs, ki so v svet relija prišli prek tovarniške ekipe Volkswagen Motorsporta v svetovnem prvenstvu v reliju.

Najdražja in najbolj požrešna škoda: na 100 kilometrov popije 60 litrov visokooktanskega bencina

Taka škoda s serijsko fabio nima veliko skupnega. Vgradnjo štirikolesnega pogona ji dovoljujejo pravila mednarodne avtomobilske zveze FIA, tudi 1,6-litrskega motorja s turbinskim polnilnikom serijska fabia nima v ponudbi. Pravila razreda R5 omejujejo najvišji stroškovni seštevek posameznih komponent dirkalnika, zato proizvajalci vanje vgradijo tudi več serijskih elementov iz ostalih serijskih modelov. Skrajno veliki so po pričakovanju zavorni diski, povsem drugačna je tudi posoda za gorivo.

Ta sprejme 82,5 litra posebnega visokooktanskega dirkaškega goriva, po podatkih Škode Motorsport pa zahteva motor fabie 0,6 litra na prevoženi kilometer v dirkaškem ritmu. Če to prevedemo v nam bolj razumljivo enoto, porabi fabia R5 kar 60 litrov na sto prevoženih kilometrov. In liter takega bencina stane vsaj pet evrov. Strošek za sto kilometrov je torej tristo evrov. Gre namreč za poseben dirkaški 102-oktanski bencin, ki se od običajnega na primer razlikuje po večji vlažnosti in s tem boljšim izkoristkom energije. Mnogi ga pred dolivanjem v dirkalnik celo hladijo, saj naj bi to prav tako povečali izkoristek.

Od vzhodnjaških posebnežev do visokotehnološke sredine

Nekoliko starejši ljubitelji športnega avtomobilizma se boste zagotovo spomnili Škode Motorsport v osemdesetih in devetdesetih letih, ki je v sodelovanju s takratnim uvoznikom Škode v Sloveniji na reli Saturnus tradicionalno prihajala s svojimi avtomobili. Češki vozniki – kdo se spomni imen kot so bili Jindrich Štolfa, Pavel Triner in Emil Sibera – so bili srčni, profesionalni in zelo kakovostni, zato so znali tudi iz relativno skromnih, a dobro pripravljenih dirkalnikov na osnovi favorita in felicie iztisniti ves potencial.

Škoda Motorsport je danes kajpak pravi gigant v primerjavi s športnim oddelkom v Mladi Boleslavi pred 20 ali 30 leti. Ekipo vodita direktor Škode Motorsport Michal Hrabanek in vodja ekipe Pavel Hortek, ki imata danes na razpolago 120 zaposlenih ljudi, tri tovarniške posadke. Na večjih relijih s seboj peljejo okrog 25 mehanikov in inženirjev za vsak tekmovalni avtomobil.

S tovarniškima dirkačema Lappijem in Janom Kopeckyim so v razvrstitvi WRC 2 zmagali na zadnjih treh relijih svetovnega prvenstva, Kopecky je z zmago na reliju Barum – svetim mestom češkega relija – postal državni prvak, še letos bo Pontus Tidemand fabio R5 predstavil tudi v FIA azijsko-pacifiškemu prvenstvu. Dirkaške projekte so za zdaj podprli nacionalni uvozniki Škode v Italiji, Belgiji in Nemčiji, med ostalimi vozniki jo ima tudi že aktualni svetovni prvak WRC 2 in šampion relija Dakar Nasser Al-Attiyah.

Vodja Škodine tovarniške ekipe, ki je pred dobro desetletje upravljal gledališče

"Zadnje obdobje je bilo povsem prilagojeno razvoju nove fabie R5 in nadgradnji športnega programa z našimi posadkami. Prodali smo že 13 fabii R5, naročil pa imamo sprejetih že več kot sto. Kdor danes naroči avtomobil, ga bo dobil konec prihodnjega leta. Novi razred R5 je za proizvajalce lahko zelo zanimiv, saj za relativno malo denarja ponuja veliko. Resnici na ljubo je vzdrževanje celo nekoliko dražje kot pri pri starejši fabii S2000, kjer pač nismo imeli turbinskega polnilnika," nam je razlagal Hortek, ki ima za seboj zanimivo poklicno pot.

Njegov oče je bil že voznik relija, zato je kot mladenič tudi sam začel pri Škodi Motorsportu. Pozneje je zamenjal službo in več kot deset let vodil eno izmed gledališč na Češkem. Potem se je vrnil v dirkaški šport in vodi 120-člansko moštvo Škode.

"Na prvi pogled se zdita službi povsem različni, a v bistvu ni tako. Tako v gledališču kot na dirkah se vse vrti okrog šova, povsod so zvezdniki – torej ali igralci ali pa dirkači – in ključno je dobro delo z ekipo ljudi, ki pa je pri Škodi mnogo večja," pravi Hortek.

Ne spreglejte