Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
3. 5. 2014,
18.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mercedes-Benz Audi BMW

Sobota, 3. 5. 2014, 18.42

8 let

Med premium avti BMW pred Audijem in Mercedesom, kako bo v DTM?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vodilni predstavniki premium avtomobilov se na globalnem trgu za kupce borijo na daljavo, v seriji DTM pa se lahko za vsak centimeter in delček sekunde borijo tudi prek pokanja pločevine.

Glavni vir prihodkov Azija in ZDA

V času gospodarske krize so se v avtomobilski industriji najbolje znašli proizvajalci premium avtomobilov, torej veliki nemški trojček BMW-Mercedes-Audi. Zaradi tržišča v ZDA, kjer se je kriza končala prej kot v Evropi in se je zato že pred časom na stare tire vrnila tudi prodaja avtomobilov in bogatih Azijcev, ki predvsem na kitajskem trgu ne štedijo za svoje nove avtomobile, so si velike tri nemške znamke na globalnem trgu zagotovile odlično prodajo in mastne dobičke.

Cilj je lahko le končna zmaga

Toda tako kot je prestižnega pomena, kateri izmed trojice proda največ avtomobilov, je upravam vsem trem gigantov pomembna tudi zmaga v nemški dirkaški seriji DTM.

Lani so se tam odkrito spopadle ekipe Audija, Mercedes-Benza in BMW-ja. Nemška serija ima v osrčju največjega evropskega avtomobilskega trga odmevnost, ki močno presega le športne okvire prvenstva s 30-letno tradicijo.

"Edini mogoči cilj, ki si ga zadanemo, je končna zmaga. Torej ne posamične zmage, temveč naslov prvaka ob koncu leta," je jasen vodja Mercedes-Benzovega športnega programa Totto Wolf.

Če se premium trojček na globalni lestvici avtomobilske prodaje bori na veliki razdalji in le na umetno zasnovanem bojišču, ki ga tvorijo premožni Azijci, Američani in Evropejci, serija DTM prinaša povsem neposredne obračune na tekmovalni stezi.

Da bi bilo še več obračunov na stezi in ne v glavah taktikov, letos le še en obvezni postanek v boksih

Smisel serije DTM je seveda v spektaklu na dirkališčih, zato so tehnična pravila narejena tako, da so prisotni dirkalniki kar najbolj izenačeni. Prvih deset avtomobilov se je na zadnjem testiranju pred uvodno dirko v Hockenheimu razvrstilo v eni sekundi.

Da bi bile dirke gledalcem še bolj razumljive, so letos število obveznih postankov v boksih zmanjšali z dveh na enega. Tega vozniki ne smejo opraviti v prvi tretjini dirke ali v obdobju, ko je na progi varnostni avtomobil. Manj postankov seveda pomeni več borbe na razgretem asfaltu in manj taktičnih odločitev moštev.

Vsi avtomobili so obuti v enake Hankookove gume. Mehkejšo različico bodo lahko vozniki uporabili v največ polovici dirke, kar naj bi tudi poenostavilo strategije ekip.

Organizatorji so uvedli tudi dodatno obtežitev za najuspešnejše voznike, sistem DRS za prilagajanje nastavitev aerodinamičnih spojlerjev pa bodo lahko uporabili vse do konca dirke.

Čeprav serijski audiji, BMW-ji in mercedesi poudarjajo svoje sisteme štirikolesnega pogona, dirkalniki s pogonom le na zadnji kolesi

Dirkalniki serije DTM so zelo izenačeni tako na dirkališču kot tudi po tehničnih podatkih. Dimenzijsko so si med seboj enaki, vsi uporabljajo tudi največ štirilitrkski motor atmosferski motor V8, vsi uporabljajo tudi enako gorivo in gume. Čeprav vsi trije proizvajalci pri serijskih avtomobilih močno poudarjajo svoje sisteme štirikolesnega pogona (quattro, 4matic, Xdrive), imajo tovrstni dirkalniki tradicionalno vsi pogon na zadnji par koles.

Do naslova prvaka DTM le s konstantnimi nastopi, enako velja tudi za avtomobilski trg premium razreda

Lani je Audi s svojim voznikom Mikom Rockenfellerjem do naslov prvaka DTM prišel predvsem po zaslugi zelo konstatnih uvrstitev na zmagovalne stopničke in dveh zmag.

Tudi v globalni prodaji premium avtomobilov se zmagovalci ne štejejo prek posameznih mesecev, temveč dolgoročno.

Lani so vsi trije zabeležili rekordno prodajo, toda BMW bo po napovedih analitikov do konca desetletja težko izgubil svoje vodstvo.

Analitiki: BMW bo težko izgubil vodstvo, Mercedes-Benz čez dve leti mimo Audija?

Audi bi lahko leta 2015 celo izgubil drugo mesto s strani Mercedes-Benza, ki je lani uspešno prodajal svoje nove avtomobile, Audi pa bo poskušal odgovoriti z limuzinsko različico A3, novim TT in vložkom 22 milijard evrov v nove modele ter širitvijo tovarn na Kitajskem, v Braziliji in Mehiki.

BMW naj bi letos globalno prodal že 1,77 milijona vozil, Audi 1,66 milijona, Mercedes-Benz pa 1,56 milijona. Tako sodeč po prvih mesecih ocenjujejo analitiki.

Ne spreglejte