Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 8. 2015,
18.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Luka Koper Citroën Ford Honda Hyundai Kia Mercedes-Benz Mitsubishi Renault Subaru Suzuki Toyota Volkswagen

Četrtek, 27. 8. 2015, 18.47

8 let

Luka Koper – drugi največji avtomobilski pomol Sredozemlja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Luka Koper je postaja vse bolj pomembno sredozemsko pristanišče za globalno avtomobilsko industrijo. V Sredozemlju je trenutno z avtomobilskimi posli od nje močnejša samo Barcelona.

Najprej le zastave, leta 1990 pa je na slovenski pomol zapeljalo prvih 332 hyundaiev

Prva ladja je v Luki Koper pristala že davnega leta 1958, od takrat pa se je luka razvila v eno od največjih v Jadranu.

Na 280 hektarih je, poleg skladišč, dvigal in prostora za kontejnerje, tudi 30 kilometrov železniških tirov in kar 70 kilometrov cest!

Lani so privezali 1.878 ladij in med drugim pretovorili 518.900 vozil. Prvi avtomobili, ki so šli skozi luko, so bile zastave, sledile so škode in fiati. Prva specializirana ladja za prevoz avtomobilov (kot je danes neptune thelisis) pa je tu pristala leta 1990, ki je pripeljala 322 hyundaiev.

Pripeljejo jeklo in odpeljejo avtomobile

Danes v njej pretovarjajo avtomobile številnih znamk, od daljnjevzhodnih do evropskih, in v obe smeri. Zanimivo je, da v Luko Koper med drugim pripeljejo tudi jeklo v kolutih, ki gre v evropske avtomobilske tovarne (na primer na Slovaško), od tam pa to jeklo pride nazaj v obliki avtomobilov, ki gredo z ladjami naprej v svet.

Ta hip lahko v Luki Koper skladiščijo okoli 50 tisoč vozil, od tega šest tisoč v garažni hiši. Poleg pretovarjanja pa v luki opravljajo tudi druga dela z avtomobili: od dekonzervacije in "nultih" servisov do avtokleparskih, ličarskih in mehaničnih del.

Tako na primer v nekatere avtomobile vgrajujejo dodatno opremo – klimatsko napravo, tempomat, parkirne pripomočke in še kaj. Med drugim tam nastajajo tudi Volkswagnovi krpani.

Med znamkami, ki gredo skozi Luko Koper, so Citroën, Ford, GM, Honda, Hyundai, Kia, Mercedes-Benz, Mitsubishi, Renault, Subaru, Suzuki, Toyota, Volkswagen (štiri znamke), občasno pa pretovarjajo tudi rabljena vozila, avtobuse (tudi letališke), specialna vozila in podobno.

Na 11. mestu med avtomobilskimi pomoli Evropske unije

Delo teče 24 ur na dan, delavci vozniki pa imajo oblačila s pokritimi zadrgami in gumbi. Pri vožnji (novih) avtomobilov veljajo posebna, zelo stroga pravila.

Luka Koper je druga največja avtomobilska luka v Sredozemlju, večja je le tista v Barceloni. Po količini pretovorjenih avtomobilov je med morskimi terminali EU na 11. mestu.

Zanimivo je, da je razmerje med naloženimi in razloženimi avtomobili v Luki Koper 59:41. Rekordno leto luke na področju pretovarjanja avtomobilov je bilo leto 2008, ko so odpravili več kot 560 tisoč vozil v obe smeri – z morja in na morje.

Ne spreglejte