Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
19. 6. 2016,
7.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Suzuki Valentino Rossi Honda

Nedelja, 19. 6. 2016, 7.51

6 let, 6 mesecev

Najhitrejši proti Gorjancem s povprečno hitrostjo 152 kilometrov na uro

Lovci za rekordom na Gorjancih: slovenski zdomci, tehnološka skrajnost in slavni avtomobili

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Gorska dirka Gorjanci

Avtomobilska tehnika, ki omogoča love na rekorde in pogumni vozniki, ki sedijo v formulah, prototopih in močno predelanih serijskih avtomobilih, so glavna draž gorskohitrostnih dirk. Med Slovenci je zdomska družina Zajelšnik v Slovenijo iz Freiburga potovala 16 ur, da bi se udeležila dirke nad Novim mestom. Aleš Prek proti Gorjancem vozi nekdanjo reklamno hondo civic Valentina Rossija.

Fotogalerija
1 / 21

Pri 18 letih si je službo poiskal v Nemčiji in tam ostal vse do danes

Med Slovenci je v zadnjih letih v mednarodnem okolju gorskih dirk najuspešnejši Patrik Zajelšnik, sin slovenskega zdomca iz Nemčije Jožefa Zajelšnika. Leta 1966 se je iz Slovenije odselil v Freiburg, kjer je že imel nekaj znancev in tam je ostal vse do danes. Sprva se je preživljal kot avtomehanik jaguarjev in BMW-jev, nato se mu je v Nemčiji pridružila še žena. Danes 68-letni Zajelšnik se je pozneje v Nemčiji osamosvojil, odprl lastno mehanično delavnico in štiri bencinske črpalke. Danes se Zajelšniki ukvarjajo le še z njimi, na čelu pa sta sinova Patrik in Aleksander. Oba sta rojena v Nemčiji.

Jožef Zajelšnik s sinovoma Patrikom (levo) in Aleksandrom. | Foto: Jožef Zajelšnik s sinovoma Patrikom (levo) in Aleksandrom.

"Prototip leti proti Gorjancem kot reaktivno letalo …" Mugenov trilitrski motor V8 v prototipu Patrika Zajelšnika zmore 500 "konjev". | Foto: Mugenov trilitrski motor V8 v prototipu Patrika Zajelšnika zmore 500 "konjev".

Patrik Zajelšnik je prvi slovenski adut za rekord na Gorjancih. Vozi odličen športni prototip norma M20F, ki ga poganja Mugenov trilitrski motor V8 z okrog 500 "konjskimi" močmi. Ob nizki masi 580 kilogramov in odlični aerodinamiki je to seveda pravi izstrelek na štirih kolesih.

"Proti cilju leti kot reaktivno letalo," se je pošalil Zajelšnik, ki s športnimi prototipi dirka že od svojega 19. leta. Z normo vozi zadnje štiri sezone in v tem obdobju je tudi dosegel svoje najboljše rezultate. Uvrščal se je tudi na zmagovalne stopničke dirk za evropsko prvenstvo in bil dvakrat prejemnik priznanja za avtomobilista leta pri slovenski krovni zvezi za avtomobilski šport. Do tega konca tedna Zajelšnik letos še ni dirkal.

Delovni prostor Patrika Zaješnika v prototipu norma M20F. Na treningu je bil z zaostankom 1,3 sekunde tretji najhitrejši v skupni razvrstitvi. | Foto: Delovni prostor Patrika Zaješnika v prototipu norma M20F. Na treningu je bil z zaostankom 1,3 sekunde tretji najhitrejši v skupni razvrstitvi.

Doma so tisoč kilometrov stran od Celja, kamor se želijo vrniti

Zajelšniki so morali do Novega mesta prevoziti okrog tisoč kilometrov, kar s tovornjakom traja okrog 16 ur. Potem ko bo danes končal dirkanje, čaka Patrika v sredo še vožnja tovornjaka nazaj domov. Slovenski zdomci so za zdaj še doma v Nemčiji, a jih vse bolj mika vrnitev v Slovenijo.

"Vsako leto razmišljamo o vrnitvi domov. Smo Slovenci in tudi le slovenski državljani, tudi sinovoma je Slovenija zaradi bližine morja in pokrajina zelo všeč. V Celju imamo hišo, tako da selitev ne bi bila tako težka. Toda za zdaj imamo še nekaj poslovnih obvez v Nemčiji," dodaja Zajelšnik.

Vladimir Stankovič ima prototip iz Velike Britanije, ki ga poganja Suzukijev motor. Včeraj je na Gorjancih z njim odpeljal sploh prve kilometre. | Foto: Vladimir Stankovič ima prototip iz Velike Britanije, ki ga poganja Suzukijev motor. Včeraj je na Gorjancih z njim odpeljal sploh prve kilometre.

Projekt slovenskega izvora: Angleški prototip s Suzukijevim motorjem Delovni prostor Vladimirja Stankoviča. Včeraj je bil drugi najhitrejši Slovenec, skupno na 21. mestu ... | Foto: Delovni prostor Vladimirja Stankoviča. Včeraj je bil drugi najhitrejši Slovenec, skupno na 21. mestu ...

Med Slovenci je letos do novega prototipa prišel tudi Vladimir Stankovič. Ljubljančan ima s hitrimi formulami na gorskih dirkah sicer že veliko izkušenj, ne pa tudi z Nemesisovem prototipom. Ta izhaja iz Velike Britanije, poganja pa ga 1,6-litrski Suzukijev motor z mehanskim kompresorjem. Tak motor bi moral imeti krepkih 400 "konjev", a ker je na prvem preskusu na valjarjih prišlo do njegove okvare, jih ima Stankovič za zdaj na voljo le okrog 300. Tudi ta prototip blesti na področju aerodinamike, z maso 560 kilogramov pa je seveda tudi med lažjimi.

Razmerja prestav v menjalniku so razporejena tako, da lahko prototip doseže hitrost okrog 230 kilometrov na uro. Na običajni vsakdanji cesti – poznajo jo turisti, ki prek Metlike potujejo proti Hrvaški – so to že strašljivo visoke hitrosti.

Avtomobili, ki spominjajo na prve izvedbe gorskih dirk na Gorjance. Dirka je leta 1971 prvič štela za državno prvenstvo takratne Jugoslavije. | Foto: Avtomobili, ki spominjajo na prve izvedbe gorskih dirk na Gorjance. Dirka je leta 1971 prvič štela za državno prvenstvo takratne Jugoslavije.

Kakšne formule in prototipi, pred 50 leti na Gorjancih niso poznali niti varnostnih pasov Pred več deset leti tudi na dirkah nihče ni razmišljal o varnostnih pasovih … | Foto: Pred več deset leti tudi na dirkah nihče ni razmišljal o varnostnih pasovih …

Dirke na Gorjancih so stare že pol stoletja. Takrat kajpak v konkurenci še ni bilo tako dovršenih formul in športnih prototipov, temveč precej bolj preprosti avtomobili. Leta 1969 sta bila pred deset tisoč gledalci na dirki najhitrejša Mariborčan Aleš Pušnik in Zagrebčan Mladen Gluhak z renaultom 8 gordini. V najbolj priljubljenem nacionalnem razredu je takrat vozilo 19 fičkov in ena citroën diana iz koprskega Cimosa. Bolj ali manj serijski avtomobili so bili zelo izenačeni.

"Dirkaški" fički so bili seveda skoraj serijski in njihovi lastniki so jih uporabljali vsak dan. Mnogi so na dan dirke najprej k maši odpeljali družino, nato pa z istim avtomobilom zapeljali še na štart 6.800 metrov dolge proge.

Gledalci nekoč na dirke z vlakom in avtobusom

Danes na te pionirske začetke spominjajo le še redki avtomobili v razredu starodobnikov, spomini na romantične začetke dirkanja na Dolenjskem pa živijo v spominih tistih avtomobilskih navdušencev, ki so se že pred desetletji na odmerek bencinskega adrenalina odpravljali proti Gorjancem.

Gorska dirka Gorjanci | Foto:

"Čeprav so moji spomini že zelo zbledeli, so bile takrat avtomobilske dirke velik dogodek. V Sloveniji smo poznali predvsem dirke z motorji, kamor sem kot mladenič potoval z vlakom in avtobusom. Na Gorjance sem se odpravil s svojim fičkom, ki sem ga doma z lastnim znanjem predelal, tako da sem lahko z njim vozil tudi 150 kilometrov na uro," se dirke na Gorjancih v začetku sedemdesetih let spominja Lojze Prek, takrat večkratni državni prvak nekdanje Jugoslavije v kartingu, sicer pa oče Aleša Preka, slovenskega državnega in predlanskega evropskega gorskega prvaka.

"Še najbolj se spomnim renaulta 8 gordini Palikoviča in forda escorta BDA Gluhaka. To sta bila za takratne čase prava tehnološka stroja, saj smo bili mi vsak dan vajeni bistveno preprostejših avtomobilov. To je bilo kot današnji porscheji, formule ali audi quattro S1, ki je lani gostoval na Gorjancih," je dodal Prek.

Aleš Prek in njegova honda civic type-R. Nekoč jo je vozil tudi Valentino Rossi … | Foto: Aleš Prek in njegova honda civic type-R. Nekoč jo je vozil tudi Valentino Rossi …

Prekovo hondo civic je v televizijskem oglasu vozil Valentino Rossi

Njegov sin danes skrbi za lastno podjetje in za zdaj ambicije po resnejšem udejstvovanju v evropskem prvenstvu postavlja na stran. Prek še vedno vozi svojo hondo civic type-R, ki pa ima za seboj zelo zanimivo zgodovino. To je namreč avtomobil, ki ga je kot prvi vozil nihče drug kot Valentino Rossi.

"Ta honda je bila namenjena snemanju televizijskega oglasa z Rossijem. Ko so jo naredili, jo je Rossi podaril enemu izmed obetavnih italijanskih dirkačev. Tako so jo hitro predelali v dirkalno vozilo in naposled je potem končala pri meni," poreklo svoje honde razkriva Prek.

Video – Hondin TV oglas, v katerem Valentino Rossi vozi današnjo Prekovo hondo:

Tisoč kilogramov, 500 "konjev", vrhunska aerodinamika in legendarno poreklo

Na Gorjancih so seveda vozili še veliko zmogljivejši dirkalniki. To so avtomobili tako imenovanega razreda E, ki izvirajo iz sicer serijskih avtomobilov, a imajo z njimi dejansko zelo malo skupnega. Tak primer sta dve lancii delti HF integrale, ena v rokah Avstrijca Felixa Pailerja, druga pa v rokah Milana Bubniča. Gre za avtomobile, ki so skupek močno navite tehnike, sodobnih elektronskih pomagal, turbinskih polnilnikov in izpopolnjene aerodinamike. Pri masi okrog tisoč kilogramov imajo ti dirkalniki zlahka okrog 500 "konjev".

Brutalna lancia delta Milana Bubniča. V izvedbi za gorske dirke nima več veliko skupnega z avtomobilsko ikono, ki je v osemdesetih in devetdesetih letih kraljevala v reliju. | Foto: Brutalna lancia delta Milana Bubniča. V izvedbi za gorske dirke nima več veliko skupnega z avtomobilsko ikono, ki je v osemdesetih in devetdesetih letih kraljevala v reliju.

Gorske dirke sprejmejo veliko najrazličnejših avtomobilov. Tako klasične avtomobile za reli – nekoliko predelanega mitsubishi lancerja EVO9 Darka Peljhana na gorskih dirkah vozi Peter Marc – kot tudi avtomobile s cestnohitrostnih dirk. Velenjčan Matej Grudnik, sicer eden izmed zaposlenih v novomeškem Revozu, je na svoji "domači" dirki včeraj odlično dirkal z renault cliom četrte generacije. Ta izvira iz pokalnih tekmovanj, Velenjčani pa ga želijo pripraviti po pravilih razreda E1. Namesto zdajšnjih 230 bo imel po končni dodelavi kar okrog 300 "konjev".

Gorske dirke zahtevajo popolno vožnjo od prvega do zadnjega ovinka. Trenutki pred štartom so zato namenjeni predvsem koncentraciji. | Foto: Gorske dirke zahtevajo popolno vožnjo od prvega do zadnjega ovinka. Trenutki pred štartom so zato namenjeni predvsem koncentraciji.

Skrajni aerodinamični prijemi avtomobilov razreda E, kjer so tehnična pravila precej ohlapna. | Foto: Skrajni aerodinamični prijemi avtomobilov razreda E, kjer so tehnična pravila precej ohlapna.

 

Čeprav je iz Velenja, Matej Grudnik kot zaposleni v Revozu na Gorjancih vozi na skoraj svoji domači dirki. Včeraj je bil z renault cliom prvi v razvrstitvi državnega prvenstva. | Foto: Čeprav je iz Velenja, Matej Grudnik kot zaposleni v Revozu na Gorjancih vozi na skoraj svoji domači dirki. Včeraj je bil z renault cliom prvi v razvrstitvi državnega prvenstva.

Ne spreglejte