Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
17. 9. 2015,
12.03

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

lepotice Ekskluzivni Avtomoto

Četrtek, 17. 9. 2015, 12.03

7 let, 12 mesecev

Ko lepotice umirijo divji salonski stampedo in dajo misliti (foto)

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ob vsem divjem stampedu tiskovnih konferenc, glamuroznih razkritjih avtomobilskih zvezdnikov in bitki za Wi-Fi izvoz na podatkovno avtocesto proti Ljubljani sem bil najprej kar v šoku: "Kje so one?"

Umirijo ritem dela, a pospešijo bitje srca …

Salonu v Frankfurtu je precej specifičen, ne samo zaradi arhitekturnih presežkov razstavnih prostorov predvsem pri domačih, nemških avtomobilskih proizvajalcih, ampak tudi zaradi tega, ker se ves svet zgrne tja iskat sveti gral tehničnega uspeha evropske avtomobilske tehnike.

Povem vam, da je prvi otvoritveni dan salon, ko človek zaplava v tej divji reki lova na izjave, skrite podrobnosti, utrinke dvignjenih zastorov, prav tu v Frankfurtu največji kaos, kot bojišče, le da je orožje drugačno – kamere, fotoaparati, mikrofoni … Prav nič manj resni in napeti ter morda v kakšnem primeru celo prestrašeni, podobno kot tisti na obeh straneh nikogaršnje zmelje, so tudi obrazi, ki stojijo na obeh koncih teh elektronskih čudes. Stresno delovno okolje, vam povem.

V trenutku, ko smo se drenjali pred enim izmed dvigajočih se avtomobilskih zastorov, sem čisto spontano pomislil na njih, lepotice, ki so vedno tista pika na i takega spektakla. Saj res, kje so? Je tehnika tukaj res tako zelo pomembna, da naša čutila v vsej gneči in stampedu dogajanja še niso uspela ujeti niti enega od tistih čarobnih nasmehov in pogledov, ki izklopijo realni svet in sprožijo fantazije, verjemite, tudi tiste najbolj prvinske.

Le nekaj trenutkov kasneje, ko predsedniki uprav izrečejo velike besede, pa se zgodi nov trenutek, vedno vnovično spoznanje, da je skrb o tem, kdo mora biti prvi zraven inženirskega dosežka nove dobe mobilnosti, povsem odveč. To je trenutek, ko dolge noge v elegantni kreaciji in prav posebnem ritmu vstopijo na sceno.

Kot da bi na sejmišču za trenutek kdo ugasnil luči, posul vilinski prah in med človeško obsedenost poslal dobre vile. Ko se k avtomobilom postavijo one, v vsej svoji od narave dani lepoti, se ritem dela vsaj za trenutek umiri, bitje srca pa pospeši. To je eden tistih trenutkov na takem salonu, ko si rečeš, svet je lep, res lep, in tisti trenutek ga ni avtomobila, ki bi imel prednost pred fotografijo kodrov, pogleda boginje, simpatičnega nasmeha in celo kakšnega poslanega poljuba, ki ga ujame objektiv.

Imajo svoj pogled na avtomobilski svet in vedo, kaj hočejo

Na tej točki je prav, da tokrat iskreno povemo, da svet avtomobilov ni le moška domena. Dokaz za to je tudi vse več sogovornic na strani inženirskih, tehničnih vprašanj, dama pa vodi tudi enega izmed največjih avtomobilskih proizvajalcev na svetu. Kaj pa lepotičke ob avtomobilih, boste rekli fantje? Koliko one vedo o njutonmetrih, pa diferencialih, prestavnih razmerjih in zmogljivostih strojev ob njihovih bokih …? Nisem jim postavljal teh vprašanj, vzel pa sem si čas in eno izmed lepotic povprašal predvsem o njenem pogledu na avtomobilski svet.

"Rada vozim, uživam v občutku nadzora tehnike, všeč sta mi zvezen pospešek in odločnost stroja, ko se želim naužiti dobre ceste. Saj veste, kavbojke, superge, lep sončen dan in uživanje za volanom." Na vprašanje katerega bi izbrala, je je odgovorila: "Kaj bi izbrala tukaj? Ne bi izpostavljala znamke, sem pač profesionalka, tu sem za avtomobilskega naročnika, ki dela dobre avtomobile." No, pa smo tam, sem si mislil, dobro so jo naučili.

Morda je začutila moj, priznam prav po moško šovinistični zaključek, ki sem ga sicer trudil skriti, ampak saj veste, da ženske vidijo dlje in bolj prodorno kot radar in ultrazvok.

"Gospod, vem, kaj si mislite v tem trenutku. Pa ni tako, prisegam na dobre atmosferske motorje, take klasične, vsaj šest valjev mora biti, saj veste, zvok šteje. Verjemite, uživam, ko vozim, in nekoč bom imela klasika za svojo dušo," To je bil trenutek popolnega šah mata, verjemite.

Tepec, sem si rekel brez glasu. Dama je v trenutku dobila iskriv pogled, saj ji je bilo jasno, da mi je dala misliti, da atmosferskega šestvaljnika res nisem pričakoval. Prijazno sem se poslovil, stopil naprej in na skrivaj še enkrat pogledal proti njej. Stala je še bolj samozavestno, ni sijala samo v lepoti, ampak tudi v zmagoslavju, kot spoštovana šamanka iz pradavnine, ki obvlada svet moških duhov.

Spoštovanje, respect za tole lekcijo, dama. Osuplost presenečenja je pustila posledice, nisem je vprašal za ime in nisem imel srca, da bi ji rekel, če zapozira pred objektivom. Iz spoštovanja pač.

Cvet lepote je bil najbolj bogat na Škodi, lepe Slovenke razkrile mojstrovino Akrapoviča …

In kaj pravi zrcalce letošnjega salona? Gre za osebni okus, to vas opozorim vnaprej. Ampak pri Škodi so se resno lotili aktivacije čustev s pomočjo naravne lepote. Dizajn superba so okrepili z več lepoticami. Veliko elegance pa so pričarale še lepe Slovenke, ki so pri Akrapoviču odgrnile zastor s tehnične mojstrovine. Oči smo si dodobra spočili tudi pri Kii.

Ne spreglejte