Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
1. 1. 2015,
18.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Renault Ford Mazda Honda Opel BMW Mercedes-Benz Škoda Volkswagen

Četrtek, 1. 1. 2015, 18.32

8 let

Katere nove avtomobile bomo lahko Slovenci vozili leta 2015?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenci bomo letos lahko izbirali med odličnimi družinskimi avtomobili, novimi crossoverji in poceni malčki, k nam prvič uradno prihaja tudi več električnih vozil in ameriška ikona ford mustang.

Slovenci realno kupimo od 30 do 40 tisoč novih vozil

Letos naj bi se uradno štetje prodanih novih avtomobilov v Sloveniji ustavilo okrog številke 59 tisoč, med katerimi je okrog 6.600 lahkih gospodarskih vozil. Toda ta številka vključuje tudi znaten delež enodnevnih registracij, katerih obseg uvozniki znamk določajo različno. Največ jih ocenjuje, da se iz Slovenije kmalu proda okrog 30 odstotkov novih vozil, pri Peugeotu in Citroënu govorijo celo o 50-odstotnem deležu. Vsaj vsak tretji avtomobil, ki ga prodajo slovenski trgovci, nato dejansko vozijo tujci.

Čeprav enodnevne registracije na kupca vplivajo le posredno, saj se večina za nakup novega vozila ne odloči na podlagi nekredibilne prodajne statistike, temveč upošteva predvsem kakovost in ceno, zamegljen položaj na trgu vsekakor ni dober. Avtomobilska industrija v Sloveniji, drugače kot to prikazuje statistika, životari. Veliko znamk se zateka k popustom, dejanski zaslužek od prodanih vozil pa je zato marsikje majhen. Kdor poceni slovenske avtomobile prodaja poceni kupcem, z njimi tudi ni pridobil dolgoletne stranke za svoj servis, prav ti pa so danes večinoma gonilo poslovnega preživetja uvoznikov in še bolj pooblaščenih prodajalcev ter serviserjev.

Spomladanski dvoboj renaulta espaca in forda S-maxa

Leto 2014 je bilo v marsičem v znamenju mestnih malčkov, kar je napovedal že spomladanski avtomobilski salon v Ženevi. Na ceste je zapeljal za slovensko gospodarstvo pomembni renault twingo, pridružila sta se mu tudi francoska brata citroën C1 in peugeot 108, videli smo novo toyoto aygo ter razred višje umeščene avtomobile, kot so volkswagen polo, opel corsa in škoda fabia.

Majhni avtomobili prihodnje leto ne bodo več tako v ospredju, saj je jesenski avtomobilski salon v Parizu napovedal selitev osredotočenosti k družinsko naravnanim avtomobilom. Že maja bomo lahko na slovenskih cestah pozdravili dolga leta težko pričakovano novo generacijo renault espaca, pionirja velikih družinskih enoprostorcev, ki prihaja z dinamično zunanjostjo križanca med klasičnim enoprostorcem in crossoverjem ter dodatkom mikavnega štirikolesnega krmiljenja.

Njegov neposredni tekmec bo novi ford S-max, ki že pregovorno stavi na dinamične vozne lastnosti, pri Fordu pa mu bodo prvič namenili tudi štirikolesni pogon. S-max bo v Slovenijo zapeljal mesec dni za espacom.

Po družinskih vozilih posegata tudi BMW in Škoda z novim superbom

Pri dimenzijsko manjših družinskih enoprostorcih bo najpomembnejša novost leta novi volkswagen touran, zanemariti pa kakopak ne gre niti prenovljenega forda C-maxa in nove sedemsedežne različice BMW serije 2 active grand tourer.

Bi lahko med družinske avtomobile umestili tudi novo generacijo škode superb? Poslovno naravna limuzina prihaja poleti, karavanska izvedba pa jeseni. Po zagotovilih iz Mlade Boleslave bo to najboljša škoda do zdaj …

Že prihodnji mesec bo Škoda predstavila tudi karavansko izvedbo nove fabie. Ta bo z novo dinamično zasnovo ponujala veliko družinske prostornosti za relativno majhen denar.

Novi crossoverji: obljubili so ga pri Renaultu, Hondi, Fiatu, Fordu, Mazdi, SsangYongu …

Velike družine in posamezniki z izrazito potrebo po prostornosti bodo tako prišli na svoj račun. Avtomobilski trg bo še naprej ostal zvest tudi priljubljenim crossover vozilom in manjšim športnim terencem. Povsem novega crossoverja, ki uradno še nima imena, napovedujejo pri Renaultu. Dimenzijsko bo nastal na meganovi osnovi in bo tako bržkone Renaultova različica nissana qashqaia.

Majhen crossover na osnovi fieste bo pripeljal Ford. Novi ecosport bo še začinil zaostreno konkurenco tega trendovskega razreda, kar velja tudi za novo mazdo CX-3. Japonci se s tem modelom vendarle podajajo tudi v dimenzijski razred, ki ga je zasnoval nissan juke. Novi CX-3 bo oblikovno podoben večjemu bratu CX-5, nastal pa bo na osnovi nove mazde 2. Tehnološko kakopak tudi CX-3 stavi na preverjen sklop tehnologij skyactive.

V istem dimenzijskem razredu bosta novost na trgu tudi nova honda HR-V, novi SsangYongov športni terenec tivoli in Fiatov adut 500 X.

Mestni avtomobili: od premium fiata 500 do nizkocenovnih opel karla in suzukija celeria

Brez mestnih malčkov in majhnih avtomobilov tudi letos seveda ne bo šlo. Med najpomembnejše novosti zagotovo spada nova generacija fiata 500, ki v zdajšnji obliki na trgu uspešno vztraja že osem let.

Ena izmed pomembnejših novosti je tudi nova generacija mazde 2, ki jo bomo v Sloveniji pričakali že prihodnji mesec, in nova generacija hyundaia i20.

Pri Oplu bodo predstavili svoj nizkocenovni mestni avtomobil z imenom karl, s čimer bodo izkoristili slovo Chevroleta od Evrope in kupcem ponudili vozilo z geni sparka za okrog deset tisočakov. Karlov neposredni tekmec bo tudi novi suzuki celerio, ki prav tako spada med nizkocenovne mestne avtomobile.

Boj med premium vozili: BMW z novo serijo 7, Volvo s terencem XC90, Audi še čaka na novega A8

Na slovenske ceste pa bodo seveda zapeljali tudi veliko dražji avtomobili. Premium razred vozil dobesedno cveti, saj proizvajalci izumljajo vse več novih modelov. Največ novosti predstavljajo pri Mercedes-Benzu: od najbolj prestižnega razreda S maybach do novih športnih terencev, kot je primer kupejevskega SUV GLE coupe. Pri tem se v Stuttgartu zgledujejo tudi po podobnih uspešnih vozilih neposredne konkurence.

Mercedes-Benzova zanimiva novost bo tudi novi C coupe, enako velja tudi za prenovljeni razred A.

Pri Audiju bodo letos predstavili novega A4, ob koncu leta pa tudi novega športnega terenca Q7. Njegova posebnost v primerjavi s predhodnikom bo predvsem znatno nižja masa.

BMW-jeva najpomembnejša novost, ob že omenjenem družinskem active grand tourerju, bo nova generacija serije 7. Ta se bo med limuzinami najvišjega razreda postavil ob bok letos predstavljenemu mercedes-benzu razreda S, na novo generacijo audija A8 pa še čakamo.

Med premium vozila moramo seveda šteti tudi znamko Volvo, kjer letos največ pričakujejo od svojega elitnega športnega terenca XC 90. Ta bo predstavil predvsem nove tehnološke varnostne standarde. Kljub nišnosti znamke ne gre spregledati niti novega land rover discoveryja (nasledil bo freelanderja) in jaguarja XE, tekmeca vozil, kot sta BMW M3 ali audi A4.

Kožo bodo ježili ford mustang, mazda MX-5, športni peugeot 308 GTi …

Avtomobilska ponudba bo letos resnično pestra. Med avtomobili z izrazitim športnim značajem, ki so namenjeni uživanju na cesti, posebno mesto pripada fordu mustangu. Ameriška avtomobilska ikona in eden najbolj znanih avtomobilov na svetu po petdesetih letih obstoja vendarle tudi uradno prihaja v Evropo in seveda tudi Slovenijo. Mustangov motor V8 bo pri nas hrumel septembra.

V podobno kategorijo vozniško uživaških avtomobilov spadajo tudi nova generacija mazde MX-5, pa alfa romeo 4C spider z Akrapovičevim izpušnim sistemom, novi nabriti športnik peugeot 308 GTi (tekmec forda focusa ST, volkswagna golfa GTI, seata leona cupre, renaulta megana RS …), spregledati ne smemo niti najmočnejšega vozila Minija john cooper worksa, športne različice mestnega malčka opla adama S, športnega nissana juka nismo RS in še bi lahko naštevali.

Ne spreglejte