Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 7. 2012,
20.50

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Pag Chevrolet

Četrtek, 12. 7. 2012, 20.50

7 let, 12 mesecev

Kako avtomobilistično čim bolj izkoristiti pot na morje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Z vsestransko captivo smo se odpravili iskati izlet, ki bi dal še kaj več kot le polno plažo. Združili smo skalne formacije Velebita, zavite ceste Kvarnerja in peščene plaže otoka Paga.

Kako izkoristiti dan na morju?

Včasih nam obmorska plaža preprosto ni dovolj. Zaradi svoje radovednosti ali otrok, ki ne marajo dolge poti, si zato želimo popestriti pot na morje, ne le drveti po najkrajši poti, slepi za vse, kar skriva pot do ciljne plaže.

Zato smo se vprašali, kako izkoristiti konec tedna na morju, napolnili captivo s športnimi rekviziti in otroki ter se za dva dneva odpeljali na jug.

Odločili smo se za Pag Na Pag smo se odpravili zato, ker je dovolj daleč, da je podnebje že skoraj dalmatinsko, in obenem dovolj blizu, da se tja ne vozimo niti polovico dneva. Če ne maramo trajekta, lahko na otok zapeljemo prek mostu, če ne maramo gneče v okolici Novalje, pa lahko najdemo veliko samotnih kotičkov.

Otok ponuja rajske peščene plaže, obenem pa tudi nekaj offroadarskih izzivov. Plezanje na enem od najatraktivnejših jadranskih skalnih stolpov Stogaju, potapljanje v Lisičji jami in 24-urna zabava ali vožnja z vodnimi skuterji v Zrčah so le še bonus.

Morje ni zanimivo le z vodne perspektive

Pri poti na morje, kjer je cilj samo potovanje, je seveda pomembna tudi zanimiva cesta, ki vodi do izbrane plaže. Pag je idealen, saj je do njega mogoče potovati po avtocesti, zaviti Jadranski magistrali in makadamih ter polpotjih Velebita, ki so primerni tudi za dodatno ohladitev v razgretih poletnih dnevih, obenem pa ponujajo vožnjo napol med sanjskimi razgledi in peklenskimi cestami. Če imamo vsestranski avtomobil, je najbolje vse združiti!

Z avtomobilom po filmskih lokacijah Vinetouja

Na poti proti južnemu Kvarnerju ali Dalmaciji bi bila velika škoda drveti po avtocesti in izpustiti zanimiva prelaza Mali in Veliki Alan na Velebitu. Prvi je med Jablancem in Otočcem in omogoča kratek planinski izlet na Veliki Kozjek, drugi pa je prav nad tunelom Sv. Rok in popelje mimo fantastičnih apnenčastih skalnih osamelcev in sledi vojne. Razgleda z obeh sta fantastična!

Možnost za tiste, ki skal ne želijo le gledati Kanjon Paklenice ponuja najboljše plezanje v tem delu sveta, obenem pa tudi planinske izlete v spektakularnem okolju bližnjega skalnatega Bojinca. Razčlenjen apnenec, več sto metrov dolge smeri vseh težavnosti in tudi nekaj otroško lahkih in kratkih športnoplezalnih smeri v kanjonu zadovolji vse okuse. Predvsem pa ponuja idealno kombinacijo plezanja, planinarjenja in kopanja ter srfanja.

Offroad do samotnih peščenih plaž otoka Paga

Cesta prek severnega dela Paga, ki zaradi ograj in številnih prevojev spominja na tisto na otoku Man, je zanimiva že sama po sebi, seveda pa si lahko, če imamo vsaj SUV, možnosti precej razširimo.

Na Pagu je mogoče najti kopico kamnitih kolovozov med nasadi oliv, domnevnimi lokacijami letečega krožnika in kozjimi pašniki. Odkrijemo lahko marsikatero "skrito" plažo, seveda pa pazimo, da ne pretiravamo in se ne zakopljemo na obali, saj je sipki pesek iz kamenčkov veliko bolj zahrbten od saharskega peska, obenem pa morska voda ne deluje blagodejno na podvozje avtomobila.

Jadranska magistrala je še vedno zakon

Kljub avtocesti, ki močno olajša pot čez Hrvaško, je Jadranska magistrala za prave ljubitelje vožnje še vedno najboljša pot za potovanje. Ne le zaradi brezkončnih ovinkov, ampak številnih zalivov na poti, ki omogočajo kratko osvežitev.

Eden od bolj zanimivih je vsekakor kanjon Zavratnice pri Jablanacu, ki sicer ni zapuščena peščena plaža, vendar pa skriva v plitvini potopljeno ladjo, za raziskovanje katere ne potrebujemo potapljaške opreme. Če s Paga potujemo s trajektom, je iz Prizne do Jablanaca le 15 minut vožnje.

Kulturni ali nekulturni?

Pag z okolico pa ponuja še nekaj drugačnih znamenitosti kot le naravne osupljivosti. Cerkev svetega Donata v Zadru je najznamenitejša Hrvaška zgradba iz zgodnjega srednjega veka, cerkvica na otočku pred Posedarjem pa je veliko bolj preprosta, a na mnogo bolj sanjski legi. Mestece Novigrad je eno od najslikovitejših v tem delu sveta.

Povsem nasprotno velja za Zrče pri Novalji – Aquarius je ena od redkih lokacij na svetu, kjer je zagotovljena 24-urna plesno-razvratna zabava.

Pozor (nekaj nasvetov):

Velebit je še vedno precej miniran, tako pazimo, da ne zapuščamo kolovozov in planinskih poti. Oba prelaza na Velebitu sta makadamska in nista najprimernejša za močno obložene limuzine.

Na Hrvaškem terenska vožnja v naravi ni prepovedana, seveda pa kljub temu ne moremo voziti kar vsevprek, saj moramo varovati naravo. Je pa res, da na skalnati pušči Paga ni skrbi, da bi uničili kaj drugega kot gume na avtomobilu.

Most na Pag v močni burji zaprejo. Plezanje v opoldanski vročini močno odsvetujemo. V nasprotju s splošnim prepričanjem sta spanje in vnos alkohola na plaži v Zrčah prepovedana!

Ne spreglejte