Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
5. 4. 2011,
11.40

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

avtodom prikolica potovanja

Torek, 5. 4. 2011, 11.40

5 let, 1 mesec

Kaj izbrati za dopust – prikolico ali avtodom?

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Obdobje toplih mesecev in dopustov je vse bližje. Vsem, ki želite udobje domačnosti peljati s sabo na počitnice, pa ponujamo nasvete pri odločitvi ustreznega bivalnega vozila.

Najprej razmislite o poti …

Še pred odločitvijo, s kakšnim bivalnim vozilom se boste lotili dopusta, morate dodobra razdelati tip oziroma načrt vašega potovanja, saj je to eden od ključnih dejavnikov pri izbiri. Pomembno je namreč, ali boste dopustovali na enem mestu ali pa boste vsak dan na poti in obiskali več destinacij. Izbor vozila mora ustrezati tudi sami trasi, da na poti – na primer na zavitih gorskih cestah in ozkih mediteranskih mestnih ulicah − ne bo neprijetnih presenečenj, ki bi se lahko končala z odrgninami karoserije ali še s čim hujšim.

… pa o vozniških izkušnjah …

Pri izboru vozila naj vas torej ne zavedejo zgolj prostornost in število ležišč, saj bo vse te postelje, pa ločeno kabino za prhanje, prostorno dineto in kuhinjo, hočeš ali nočeš, treba tudi nekje obrniti. Tam, kjer je prostora (pre)malo, metrov na kolesih pa preveč, so pomembni zgolj izkušnje, vozniško znanje, mirna kri in iznajdljivost ter sodelovanje. Pravilo manj je več vzemite resno, da med borovci v kampu ne bo slabe volje in bledih obrazov.

… in preverite vozniško dovoljenje

Seveda ne pozabite pogledati tudi v vozniško dovoljenje in preverite, če ste tudi uradno usposobljeni za upravljanje vozila, ki ga nameravate voziti, saj nekatere prikolice (skupaj z vlečnim vozilom) in avtodomi presegajo skupno dovoljeno maso 3.500 kg in s tem tudi okvire B-kategorije vozniškega dovoljenja. Ne pozabite, da policijske prometne patrulje ne prepričajo odgovori: ''Tega pa nisem vedel, pri nas lahko …'' Predvsem pa je vožnja z vozilom, za katerega niste usposobljeni, nevarna za vas in tudi preostale udeležence v cestnem prometu.

Bivalna prikolica – ne ustrašite se vzvratne vožnje, svoboda šteje!

Potovanje z bivalno prikolico je v zadnjem obdobju spet vse bolj in bolj priljubljeno. Jasno, cena nakupa ali najema je občutno nižja od avtodoma, cenejša pa sta tudi osnovno in kasko zavarovanje. Vendar ugodnejši finančni okviri niso edina prednost prikolice. Ne pozabite, da tak potovalni komplet omogoča še več svobode, saj ga je v resnici mogoče razdeliti na ''hišo in avto'', kar v praksi pomeni, da lahko tudi ko hiša počiva v senci, avtomobil z običajnimi petimi ali celo več sedeži in klimatsko napravo – na skuterja gresta samo dva potnika, kolesarjenje v poletni pripeki pa je verjetno stvar navade − uporabljate za raziskovanje bližnje in daljne okolice. Verjemite, zadnje dejstvo je vredno razmisleka. Številni pa imajo sicer pomisleke o zahtevni vzvratni vožnji prikolice. Naš nasvet: vaja dela mojstra in počasi se daleč pride. Ni tako težko, kot se zdi, le malce bolj premišljeno, pozorno in odzivno je treba vrteti volan.

Avtodom – idealen za udoben road trip

Avtodome najbolj cenijo predvsem sodobni nomadi, ki med svojim dopustom prostim časom prevozijo velike razdalje in skorajda vsak dan zamenjajo lokacijo. Velika prednost avtodoma je tudi vseskozi dostopna prostorska in energijska povezanost med vozniškim in bivalnim delom, čeprav ne pozabite, da je kljub vabljivi skušnjavi poležavanja sopotnikov na postelji, med vožnjo potrebno zaradi varnosti sedeti na sedežih, ki so temu namenjeni in omogočajo tudi uporabo varnostnega pasu. Pa tudi prenočevanje izven kampov je vabljiva možnost, vendar se je zaradi varnosti raje lotevajte previdno na PZA parkiriščih. Vožnja avtodoma je sicer res morda nekoliko lažja in bolj sproščujoča kot vleka prikolice, a tudi avtodom s svojimi dimenzijami na cesti zahteva veliko previdnosti, saj zlasti začetniki radi pozabijo predvsem na njegovo višino in občutljivost na bočni veter, ki nemalokrat lahko grobo poseže v smerno vodljivost.

Sodobne smernice – lahke potovalne prikolice in polintegrerci manjših mer

Večina proizvajalcev opreme za karavaning v naboru izdelkov ponuja oba zgoraj predstavljena tipa bivalnih vozil. Smernice se spet nagibajo k ''prikoličarskemu potovanju'', saj vse več proizvajalcem ponuja lahke (od 800 do 1300 kg), okretne prikolice, široke od 1,9 do 2,3 metra, in dolge (skupaj z rudo) med štirimi in šestimi metri, ki v notranji razporeditvi ponujajo dovolj udobja za štiričlansko posadko. A zapriseženi avtodomarji bodo povedali, da so moderni integrirani ali polintegrirani avtodomi in tako imenovani vani (bivalni del je v celoti znotraj karoserije serijskega izdelka posameznega kombija) rešili težavo z višino izvedb alkoven (grba–ležišče na vozniško kabino) ter da so vsekakor vredni svoje cene, saj zmorejo hitreje in še udobneje premagovati kilometre in v manjših dimenzijskih različicah tudi raziskovati ulice prestolnic. Njihov dimenzijski razpon pa se tudi že začne pod šestimi metri. O nadgradnjah pick-up, samogradnji in šotorskih prikolicah pa bomo pisali v prihodnjih prispevkih.

Ne spreglejte